Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Nå er idiotene med mobiltelefon ute i gatene igjen

$
0
0

Barn med film på iPad med lyden på full guffe på toget. Voksne med intime telefonsamtaler på høyttaler i en trang buss. Har vi fullstendig glemt å oppføre oss når vi er ute blant folk?

Tidlig på 90-tallet la finansfolkene stolt sine gigantiske kjøttbein av noen mobiltelefoner på lunsjbordet i luksusrestauranten. De hadde skrikende ringetoner, og når de snakket i kjøttbeinet sitt snakket de høyt. Det å eie en mobiltelefon var en gang et statussymbol i seg selv.

Bilde av stor og gammel Motorolatelefon
Det klassiske kjøttbeinet fra Motorola. Den gangen mobiltelefonen var forbeholdt de rikeste og absolutt mest høylytte. Foto: Eirik Solheim/NRK

Så ble mobiltelefon vanligere og bråket bare økte. Pandemien ga oss en pause fra andres dårlige oppførsel. Nå er de tilbake: de som tror de er alene både hjemme og ute.

Høyt

Høyttaleren er hovedproblemet. Det ligger i ordet: høyt.

Når poden ser Netflix på iPad under en togtur skal det ikke være på høyttaler. Det plager de andre i nærheten verre enn en høylytt bergenser. (For ordens skyld: Jeg er bergenser selv.)

Og så er det telefonsamtalene. Hva er galt med å ta telefonen opp til øret? Eller bruke en av disse helt strålende små proppene som finnes? Airpods, freebuds, earbuds og hva de nå heter alle sammen.

Forskjellige ørepropper på et bord
Ørepropper med både god lyd og innebygget mikrofon ser ikke lenger ut som en tannbørste festet til øret. Bruk dem! Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Fra pinlig til straffbart

Jeg vil ikke høre om tante Olga som nettopp kom ut av fengsel eller onkel Per som gjennomgikk en vellykket prostataoperasjon. Det gjør meg bare ubekvem. Det viktigste er likevel at det er ekstremt uhøflig mot både Olga og Per at deres historier blir kringkastet til en haug med mennesker.

I ytterste konsekvens kan slikt være et lovbrudd. Når du lar andre høre private samtaler lefler du med straffelovens paragraf 267 om krenkelse av privatlivets fred. Ikke fordi du krenker privatlivet til de rundt deg, men til den som er på høyttaler. Strafferammen er opp til et år i fengsel.

Ifølge Jon Wessel-Aas, som er leder i advokatforeningen, skal det likevel litt til å havne i fengsel. Det kreves blant annet at personen som er på høyttaler ikke har blitt gjort oppmerksom på det, og at samtalen avslører både private detaljer og identiteten til den som snakker.

Skjermen

Selv om du mener at kinofilmen du ser på er gørrkjedelig og tenker at du har vært flink og slått av lyden på telefonen, så plager du alle bak deg med lyset fra skjermen når du tar den opp for å sjekke Instagram.

Enkelte smartklokker og telefoner har til og med egen «kinomodus» som får dem til å slutte å lyse opp hver gang du beveger på deg.

Mørk tom kinosal med bilde på lerretet
I en kinosal er det kun den store skjermen som skal lyse opp. Foto: Eirik Solheim/NRK

Og så finnes det utrolig nok duster som tenker at det er OK å se på porno på fly eller tog. Det er selvsagt aldri OK. Til og med volds- og skrekkfilmer bør du vurdere å droppe når du er på offentlig sted.

Demp gjerne lyset litt på skjermen også. På fly og nattog er det ofte folk rundt deg som vil sove. Du trenger ikke full dagslysflombelysning på skjermen din for å kunne se på film i en mørk flykabin.

Vis hensyn!

Når du er alene på hjemmekontor kan du se og høre på hva du vil for min del. Men ute blant folk må du ta hensyn: Til dem rundt deg og til dem du snakker med.

Når folk er på høyttaler i bilen bør du si til den du snakker med at andre hører på. Om du på død og liv må gå rundt i byen eller sitte på bussen med folk på høyttaler må du si fra om det samme.

Du kan åpne med følgende setning: «Hei, jeg er på bussen og alle kan høre deg fordi jeg er en idiot som ikke kan holde telefonen til øret.»

Pandemien har gitt oss en haug med nye regler i hverdagen. Regler som handler om å vise hensyn. Ikke glem det for mobil, nettbrett og andres privatliv også.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159