Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Morgenlevering fjernet adressesøk som kan misbrukes

$
0
0


IT-konsulent Cecilie Wian kaller funksjonen et eksempel på «cowboy-utvikling».

– Jeg skulle sende blomster og en hyggelig frokost til kjæresten min, sier Ronja Storvik til NRK.

Men da hun skulle legge inn adressen til kjæresten skjedde noe som fikk henne til å stusse. For bare med å legge inn fullt navn og telefonnummer, fikk hun opp kjærestens adresse.

– Kjæresten min og jeg har tatt aktive valg om å skjule adressene våres fra nettsøk. At man da bare kan gå inn på Morgenlevering og få tak i adressen med leilighetsnummer synes jeg er problematisk, sier hun.

PROBLEMATISK: Ronja Storvik likte dårlig at Morgenlevering tillot brukere å søke opp adresser som har reservert seg mot nummeropplysning. Foto: Privat

Da hun oppdaget at Morgenlevering ga ut kjærestens adresse gjorde hun søk på seg selv og andre hun kjenner.

– Det var mildt sagt ganske overraskende å tilfeldigvis oppdage at adressen min var lett tilgjengelig på Morgenlevering sine sider, sier Storvik.

Storvik er opptatt av å verne om sitt eget privatliv og har lukket ned sine kontoer i sosiale medier så godt som mulig. For henne personlig var dette bare en irriterende oppdagelse, men hun ble fort bekymret for andre hun kjenner som har spesielt gode grunner til å skjerme adressen sin.

En av dem er kjæresten er Miriam Hardarson. Hun har vært synlig i media om å være transkvinne med lederjobb innen IT. Da Hardarson oppdaget at hennes adresse var lett tilgjengelig ble hun veldig engstelig.

– Det er viktig å verne om mitt privatliv sånn at jeg kan være en stemme i samfunnsdebatten om skeive og transpersoners rettigheter, sier Hardarson som flere ganger har blitt utsatt for hets fra fremmede.

LAPPETEPPE: – Litt informasjon her og der, blir til sammen et alvorlig brudd på retten til privatliv, advarer Cecilie Wian. Foto: Martin Gundersen/NRK

IT-konsulent Cecilie Wian har spesialisert seg på å forstå hvordan digitale tjenester kan misbrukes. Hun etterspør at bedrifter tar et sterkere samfunnsansvar.

– Bransjen må bort fra cowboy-utvikling hvor det tas snarveier som fratar menneskers mulighet til å beskytte sitt privatliv, sier Wian.

Slik kan du slettes fra nettkatalogene

  • Du kan be din teleoperatør slutte å dele dine opplysninger med nettkatalogtjenester som 1881 og Gule sider. Det gjøres gjerne i innstillingene på «Min Side».
  • Det kan ta opptil 2 uker før alle nummeropplysningstjenester har oppdatert systemene og fjernet informasjonen din fra sine sider, ifølge Telia. Telenor oppgir en uke.
  • Nettkatalogene har gjerne også egne skjema eller portaler for å fjerne opplysninger eller reservere seg.

Ifølge hjelpetjenesten Slett Meg har flere nettkatalogtjenester egne løsninger for å be om sletting eller reservasjon. På deres hjelpeside er det mer informasjon om hvordan de kan nås.

Oi! Brønnøysundregistrene har også en mulighet for å reservere seg mot telefonsalg og adressert reklame. Det kan du gjøre på Brønnøysundregistrenes nettside.

Fjernet funksjon etter klage

Morgenlevering har spesialisert seg på å sende frokost, gaver, og bakevarer på morgenkvisten. Selskapet eies av Schibsted og Amedia.

– Hovedmålet var å forbedre leveringskvaliteten for kundene våre, sier presseansvarlig Marius Tegnander Evensen om funksjonen.

– Kundeopplevelsen var i fokus, men her tok vi ikke nok høyde for de som har reservert seg mot at denne formen for informasjon kommer ut, og det beklager vi, sier Evensen.

– Stemmer det at dere ikke hadde en sperring dersom en reserverte seg gjennom sin mobiloperatør?
– Ja, det stemmer. Dersom du hadde adressesperre i Folkeregisteret kom du ikke opp hos Morgenlevering, men den tok ikke høyde for de som reserverte seg kun via mobiloperatør. Det er bare å beklage til de som ble rammet, og tjenesten er som nevnt tatt ned.

– Hvilke vurderinger gjorde dere angående hvordan denne funksjonen kunne misbrukes?
– Vi vurderer nøye potensialet for misbruk når vi utvikler nye funksjoner. Vi hadde flere diskusjoner i forbindelse med denne funksjonen. Imidlertid, basert på verdifull tilbakemelding fra våre brukere, forstod vi at dette ikke var en optimal løsning for alle, og som et resultat valgte vi å fjerne funksjonen, sier Evensen.

Ifølge Evensen ble funksjonen først lansert i juni for et mindre antall kunder, før den ble rullet ut for fullt 9. oktober. Funksjonen ble så stengt ned 20. oktober.

Datatilsynet bekrefter overfor NRK at de har mottatt en klage fra Storvik og at de skal se nærmere på saken.

– Når vi har behandlet saken ferdig, kan vi si mer om alvorlighetsgraden i saken, sier kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl i tilsynet.

Kun Morgenlevering rammet av feilen

NRK har kontaktet Data Factory som leverte funksjonen til Morgenlevering. De forteller at også Posten hadde en lignende løsning, men at feilen ikke påvirket dem.

– Når tjenesten krever at telefonnummer oppgis, vil dette utelate de som har reservert seg mot nummeropplysning. Det gjorde at Posten ikke hadde samme utfordring som Morgenlevering har opplevd, sier daglig leder Jon Christian Amble til NRK.

– Har dere gjort noen endringer i tjenesten deres siden Morgenlevering tok kontakt?
– I tilsvarende tjenester fremover vil det bli krav om at også telefonnummer oppgis. Dette gir oss mulighet til å fange opp de som har reservert seg.

Det er også mulig å reservere seg direkte hos Data Factory på deres hjemmesider. Man bruker da BankID for å logge seg inn.

Oppdatert: 31. oktober 15:01 med intervju av daglig leder i Data Factory.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159