Årets julekalender i NRK er et gjensyn med magiske og mystiske Snøfall. Serien ble tidenes seersuksess i 2016 da den samlet hele Norge og begeistret både barna og de voksne seerne.
Nå er sesong 2 i gang, og vi er stolte av at Snøfall 2 er NRKs første drama-produksjon som er tilgjengelig i HDR (High Dynamic Range).
Snart vil også den storslagne dokumentarserien «Ei iskald verd» (Frozen Planet) fra BBC også være tilgjengelig i HDR i NRK TV.
HDR betyr skarpere bilder, med flere og rikere farger. Kontrasten i bildet er større, og høylys er flotte og detaljerte. HDR har vært tilgjengelig fra internasjonale strømmetjenester en stund, nå tilbyr NRK som en av de første europeiske kringkastere denne kvaliteten.
Hva er High Dynamic Range (HDR)?
High Dynamic Range er enkelt forklart et nytt format som gjør det mulig å vise mer virkelighetsnære og fargerike bilder enn tidligere. HDR gjør kontrasten mellom sort og hvitt i bildet større. De lyseste elementene fremstår med en helt annen glød og intensitet, samtidig som vi ivaretar detaljrikdom i skyggene.
HDR kan vise en samtidig kontrast på over det dobbelte av SDR, og gjør at vi kan vise bilder som er nærmere det vi ser med øynene i den virkelige verden.
Da NRK gikk over til HD (High Definition) i 2009 skjedde det over natta. Støttet TV-en HD, så virket det med en gang. Med HDR er det mer komplisert, og vi må tilpasse NRK TV-appen til ulike TV-er, mobiler og strømmebokser.
Moderne mobiler, nettbrett og TV-er kan vise en bedre bildekvalitet enn hva NRK og andre kringkastere så langt har kunnet tilby. Bak kulissene har vi jobbet med å forbedre den tekniske kvaliteten på TV-produksjoner, for å gi deg skarpere TV-bilder med flere farger og høyere dynamikk.
Hvis du vil være en av de første til å oppleve høyere bildekvalitet fra NRK, må du bruke NRK TV-appen på en enhet eller TV som støtter HDR. For å sjekke om HDR virker med ditt utstyr, kan du søke etter «HDR-sjekker» i NRK TV. Da vil du finne et kort videoklipp som vil vise om din enhet er klar.
Tips: Favorittmerk ★ HDR-sjekker når du er logget inn i NRK TV for å enkelt finne det igjen på andre enheter.
Hvordan kan du se HDR-innhold fra NRK?
NRK har gjennom flere år arbeidet med å legge til rette for bedre bildekvalitet til publikum. Helt siden 2014 har mange av kameraene våre tatt opp i HDR, men vi har ikke hatt mulighet til å levere bildene i denne kvaliteten til publikum.
Nå kan vi det, og om du har en TV med Android TV (Sony, Philips, m.fl.) eller webOS (LG) kan du være blant de som har mulighet til å se HDR fra NRK. HDR er også tilgjengelig for strømmeboks med Android TV, eller en Apple TV 4K, koblet til hvilken som helst HDR-kompatibel TV.
NRK distribuerer innhold til en rekke forskjellige plattformer, og å løfte disse til å støtte moderne formater er en omfattende jobb. HDR-støtte på flere plattformer vil komme etter hvert.
På hjelpe-siden info.nrk.no går vi nærmere inn på hvilke plattformer og enheter som støtter HDR, og hvordan vi anbefaler å sette innstillingene på disse.
HDR er tilgjengelig på innhold som man kan velge i NRK TV appen, ikke programmer som sendes direkte. Jobben med å få på plass HDR også for direktesendinger er allerede i gang, og vi vil trolig eksperimentere med distribusjon av HDR-innhold på enkelte direktesendinger i løpet av 2024.
Hva kan du se i HDR?
NRK har publisert noen HDR-programmer som har hatt begrenset tilgjengelighet. Nå er en bredere støtte på plass og det vil med jevne mellomrom komme nytt innhold i denne HDR-kvalitet. Program som ligger ut ved lansering er:
- Snøfall 2
- P3 Gull 2023
- Urørt-finalen 2023
- Musikalfest med KORK
- NRK Supers julemagi
- Safari Norge (sesong 2)
- Villdyrhjerte
- Snowhow
Hva med 4K?
NRK har gjennom omfattende blindtester undersøkt hva som betyr mest for en høyere opplevd bildekvalitet. Våre funn viser at vi bør prioritere bedre farger og kontrast (HDR) fremfor høyere antall piksler (oppløsning, kjent som 4K eller UHD).
Det store flertallet av testerne foretrakk HDR-video med høyere kontrast over den begrensede kontrasten som SDR-video kan tilby, uavhengig av oppløsning.
Din mening er viktig for oss, så vi oppfordrer deg til å dele dine spørsmål og tilbakemeldinger i kommentarfeltet under. Dine synspunkter hjelper oss å forbedre og tilpasse vårt innhold til dine behov – vi ser frem til å høre fra deg!
PS: For de ekstra nerdete: NRK bruker HLG (Hybrid Log-Gamma) og ITU-R BT.2100 standarden for produksjon og distribusjon.