Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Mikke med flammekaster? Her er KI-leketøyene du kan teste nå

$
0
0

Her er ni tjenester du kan leke med hvis du er nysgjerrig på kunstig intelligens.

Du må tenke sjæl! Det sang Trond-Viggo Torgersen så vakkert på 1980-tallet. Siden har det rent mye vann i tidas elv. Nå er det mest moderne å la maskinene tenke for seg. Kunstig intelligens (KI) har snudd Silicon Valley på hodet, vinner nobelpriser og er her for fullt.

KI kan skrive for deg, tegne for deg, lage musikk, programmere, dikte og synge for deg. Og veldig mye mer.

Vi i NRKbeta har funnet fram noen spennende KI-tjenester du kan prøve, for å gjøre morsomme, nyttige eller til og med interessante ting med kunstig intelligens akkurat nå. Alle er gratis, i hvert fall det første skuddet.

OBS: Det er fint om du ikke leser denne artikkelen som en generell anbefaling av alle disse tjenestene. De har sine gode og dårlige sider alle sammen. Kunstig intelligens bruker strøm. Mye strøm. Og har mange problematiske sider. Men her er noen verktøy vi synes det er spennende å prøve. Gjør med det som du vil.

 

1. Lær deg noe nytt, fort: NotebookLM

Folk tar inn informasjon på forskjellige måter. Noen foretrekker bøker. Artikler. TV-dokumentarer. Andre igjen foretrekker podkast. Og hvis du er av den siste typen, bør du teste NotebookLM.

Egentlig er det vel et verktøy for journalister, forskere, eller forfattere. Folk som har store mengder notater og kilder som de vil kunne søke effektivt i og snakke med.

Vel og bra det, men NotebookLM fra Google har en funksjon til, som er både spinnvill og veldig gøyal: Den kan lage en podkast av hva som helst.

En lang fagbok du ikke gidder å lese, for eksempel. Eller en artikkel på nett som du bare ikke greier å tvinge hodet til å bruke tid på. Med NotebookLM kan du laste opp teksten og få programmet til å lage podkast om temaet!

Det høres kanskje teit ut. Hvem vil vel ha enda flere kunstige liksom-artige kjekkaser som snakker overfladisk i øret? Svaret på det spørsmålet er «jeg!» Og kanskje deg? Det er klart, man må lese viktige ting iblant. Men halvviktige og kjedelige ting? Gi meg en podkast!

Men OBS: NotebookLM er ikke særlig flink til å analysere tekster eller sette dem i kontekst. Så hvis du stapper hele statsbudsjettet inn i tjenesten får du en kjedelig og overfladisk gjennomgang av norsk økonomi. Sleng heller inn en lang og god analyse av noe. Så blir podkast-versjonen straks mer interessant!

Her har vi for eksempel fått laget en podkast om en veldig lang (og viktig) artikkel fra NRKbeta, en analyse av om Norge er blitt mer eller mindre polarisert. Gidder du ikke lese? Hør podden, da vel!

Her har vi rett og slett lastet opp «Gul Bok», altså tallene fra statsbudsjettet for 2025. For å være ærlig ble det en langt mindre interessant pod.

Her finner du NotebookLM

 

2. Deepfake av deg selv: HeyGen

Det hadde vært litt kult å kunne kinesisk, eller? Arabisk, kanskje? Eller indisk? Med HeyGen kan du lage videoer av deg selv, på språk du ikke kan. Det er ganske magisk, faktisk.

Videoene blir nemlig så troverdige at du nesten ville trodd på dem sjøl. Hvis du ikke visste at du ikke kunne arabisk, da.

På den andre siden: HeyGen er en tjeneste som gjør akkurat det samme som de verste svindlerne driver med. Såkalte deepfakes, hvor man får laget videoer av kjendiser eller andre, som sier eller gjør noe de ikke har sagt i virkeligheten. Det er teknologi som kan brukes til veldig fæle greier. HeyGen insisterer på at du skal bevise at du er deg. Vi får håpe vi kan stole på dem. Men bruk på eget ansvar!

(Beklager den litt uryddige barberinga på overleppa. Den får bevise at videoene ikke er ekte)

Her finner du HeyGen

3. Hjemmelaget musikk: Suno

Apropos bruk på eget ansvar: Hadde det ikke vært litt gøy å lage musikk, uten å ha tilgang til studio eller en gang spille et instrument eller skrive en sang?

Suno kan lage musikk for deg. Enten du skriver teksten sjøl, eller bare får programmet til å lage den. Alt du trenger er å fortelle Suno hvordan du vil låta skal høres ut.

Det er langt ifra perfekt. Man må prøve mange ganger for å få noe som fungerer bra. Men det er veldig lett å lage noe som fungerer helt ålreit. Og ærlig talt, det er ganske mye musikk i verden som bare fungerer helt ålreit allerede, er det ikke?

Jeg foretrekker Suno framfor konkurrenten Udio, for jeg synes den er bedre til å forstå tekster. Hvor lang en tekstlinje er, når den bør begynne og slutte, og sånne ting. Som mye annet når kunstig intelligens skal lage noe for deg: Det fungerer overraskende bra og overraskende dårlig, samtidig.

En annen ting som er verdt å nevne: Alt som har med lyd å gjøre fungerer veldig mye bedre på engelsk enn norsk. Det gjelder også musikk. Men joda, norsk fungerer det også.

BOBLER: Udio. Smak og behag hvem som er best.

Her er sangen «Musikk er dårlig», laget med Suno. Med litt teksthjelp fra menneskeheten.

Her finner du Suno

4. Lag bilder i toppfart: Fastflux

De beste maskinskapte bildene på internett kommer fra en tjeneste som heter MidJourney. Det har vært sant helt siden den oppsto helt tilbake til 2022. MidJourney er bransjestandarden for bra bildegenerering, såpass at da jeg så Ringenes Herre-filmene her om dagen, så satt jeg stort sett og tenkte på at disse filmene så da veldig Midjourney-aktige ut?

Men det finnes mer i livet enn vakre, maleriske bilder. Fastflux lager bilder basert på en annen grunnteknologi, kalt nettopp Flux. Og det som er så fascinerende med Fastflux er hastigheten. Du skriver inn en tekst om hva slags bilde du vil ha. Så trykker du enter, og bildet er der. Trykk en gang til, og du får et nytt forsøk. Og sånn kan du fortsette, i et vanvittig tempo.

Det er veldig rart, og veldig gøy.

En annen ting som skal sies om Fastflux er at den er … ikke helt trygg. Der mange KI-tjenester har lagt inn begrensninger for å ikke bryte med opphavsrett, alminnelig moral eller retten til eget bilde, så er Fastflux det man på godt norsk kaller «unhinged». Altså av hengslene. Det betyr at den kan lage veldig mye som verden nok greier seg best uten. Men det kan jo Photoshop også, tross alt.

Pent er det ikke, alltid.

 

Det er mye rart man kan lage med Fastflux. Her er en hund med snabel og en vaskebjørn-hale. Vi er tross alt NRK, dette er omtrent det rareste vi kan tenke oss.

Her finner du Fastflux

5. La maskinene prate for deg: Elevenlabs

Robotstemme, bare uten den litt metalliske robotlyden? Elevenlabs lar syntetiske stemmer si det du bare gidder å skrive. Men latskap er ikke den viktigste grunnen til å få maskinene til å snakke for oss.

For folk som lager ting, for eksempel dataspill, vitser på internett, eller for den saks skyld podkaster, kan Elevenlabs være fantastisk. Man kan laste opp lydfiler og få den til å si det du allerede har sagt med en annen stemme (perfekt for journalister som vil ha mystisk krim-stemme og anonymisere en kilde). Eller du kan, hvis du betaler for det, lage en robotversjon av din egen stemme, av nyttige eller underholdende grunner.

For resten av oss er det jo en drøm bare å få lest opp en ebok som ikke har kommet som lydbok ennå. Det fungerer faktisk ganske bra.

En ekstra gøyal ting for de spesielt interesserte: Elevenlabs kan lage lydeffekter for deg. Beskriv lydeffekten, og få den ut som lyd. Kanskje ikke så nyttig i hverdagen, men hvis du først skal lage et billig hørespill, så er det fett!

BOBLER: Speechify gjør det samme, bare litt dårligere. Men den har i det minste en app for telefonen din. For lydbok-entusiastene kan det telle!

Lag dine egne lydeffekter. For når det måtte være praktisk.

Her finner du Elevenlabs

6. Lag ditt eget dataspill: ChatGPT

ChatGPT er den største og mest kjente kunstig intelligente chatbotten. Da den kom, i 2022, utløste det den KI-hypen som har gitt oss alle disse verktøyene som er omtalt i denne artikkelen. ChatGPT er nok fortsatt den beste av chat-KI-ene, tror jeg. Man kan bruke den til veldig mye forskjellig, og i praksis er den så god at den utkonkurrerer også mange spesialiserte KI-programmer. Jeg spør ChatGPT om alt mulig. Den siste uka har jeg for eksempel fått hjelp med følgende:

– Forslag til ikke dyre, men likevel ålreit gode vinterjakker
– Referanser til avskjed og plutselig endring i Vazelina Bilopphøggers-tekster
– Etymologien til ordet «frihetlig»
– Identifikasjon av tresorter
– Hjelp med et gammelt og utgått lydkort

Alt dette fungerer ChatGPT fint til. Og mye bedre enn Google. Men aller morsomt har jeg det med ChatGPT når jeg ber den lage dataspill for meg. Da skriver jeg for eksempel følgende:

«Jeg vil du skal kode et dataspill for meg i HTML5 og JavaScript. Det skal bestå av en strikk som holder en ball, og må unngå firkanter og treffe baller».

Som så mye annet KI-relatert: Det holdt ikke med den ene instruksen. Etter mye om og men, mye fram og tilbake, feilretting og forvirring, fikk jeg til slutt et nokså fungerende dataspill, uten å kunne skrive en linje JavaScript på egen hånd.

Da kjenner jeg meg litt som Gud. Det er en fin følelse.

Hvis du faktisk er programmerer vil du nok foretrekke Copilot. Men for folk helt uten kode-erfaring er ChatGPT helt topp. Nesten.

BOBLER: ChatGPT-konkurrenten Claude er også fin å skrive kode med, og den legger enda bedre til rette for programmering. Men enn så lenge har jeg hatt enda bedre resultater med ChatGPT.


(I dette fantastiske spillet skal du styre en ball som sitter fast i strikker. Du får poeng for å treffe de grønne stjernene, og minuspoeng for de røde firkantene. Hvis det virker, da. Det fungerer dessverre bare nogen lunde. Og bare på mobil. Men jeg har laget det helt selv, med hjelp fra ChatGPT!)

Her finner du ChatGPT

7. Lag psykedeliske drømmevideoer med Luma Labs

Skriv inn en tekst, få en video tilbake!

Det høres ut som en drøm, og det er det også, på en måte. Luma Labs prøver kanskje å gi deg perfekte, ryddige videoer av akkurat det du har bedt om i teksten.

Men du får ikke det. Du får en drøm. Eller kanskje enda mer et mareritt. Luma Labs forvrenger dine instruksjoner inn i en vakker og kaotisk misforståelse. Og det er fantastisk.

Du får ikke den videoen du ønsket deg. Men du får en video. Laget av kunstig intelligens. Og ganske ofte er den fantastisk.

Her kan du se noe psykedeliske greier jeg har fått laget:

BOBLER: OpenAI har laget en video-tjeneste som heter Sora. Men den er ikke sluppet på allmennheten, så vi aner ikke om den er så bra som promovideoen ser ut.

BOBLER 2: Pika gjør omtrent det samme som Luma, men har lagt til et par veldig artige små ekstra-effekter. Der kan du for eksempel laste opp et bilde og få den til å gjøre det om til en kake. Morsomt. Men ikke mer enn et kvarter, tror jeg. Sånn her kan det se ut:

Her finner du Luma Labs Dream Machine

8. Sånn vil TV bli laget i framtida: LTX

Det som er dumt med Luma Labs, og andre programmer som lager video, er ofte at de er så korte. Du kan lage en liten snutt. Og hvis du seinere skal lage en annen liten snutt, så passer de ikke sammen. Det er ikke så farlig hvis du skal lage fem sekunder til Instagram. Men hvis du skal lage noe lenger, hvis du vil fortelle en historie, så trenger du mer enn det.

Da må du kunne lage videoer med faste personer. Hoved- og bikarakterer. De må kunne snakke sammen. Scenene må henge sammen med hverandre. Og det er her LTX kommer inn.

Der Luma Labs lar deg lage små videosnutter, er LTX her for å la deg lage drama. Etter å ha lekt med det en stund er det umulig å tenke noe annet enn følgende:

Sånn her skal TV bli laget. Glem tegneserie-aktige storyboards. LTX er en slags skissemaskin, hvor dine enkle ideer blir til et omriss av hvordan en film kan se ut.

Legg inn hvilke karakterer du vil ha, hvordan de skal se ut, hvordan de skal snakke og et par estetiske ideer, og få ut TV i enkeltscener. Som du kan gå inn og forandre, én etter én.

Det fungerer bare middels bra. Eller helt ærlig, middels dårlig. Men hvis dette noensinne kommer til å fungere helt akseptabelt, så vil det bli en drøm å lage TV. Etter å ha lekt litt med LTX drømmer jeg plutselig om å lage en hel film. Med AI. Og hvis den blir bra, kanskje den kan lages med ekte skuespillere etterpå?

LTX kjennes litt som den første, dårlige spikerpistolen. Det er vanskelig å se for seg at TV-bransjen skal gjøre noe annet enn dette. Noensinne.

I LTX kan du beskrive scener, etablere karakterer, og få KI-en til å spille dem ut. Nesten som ekte TV, bare med veldig mye lavere budsjetter.

Her finner du LTX

9. Hvis du ikke kan bestemme deg: Poe

Hvis du har lært noe som helst av denne artikkelen er det at det finnes mye kunstig intelligens der ute. Enorme mengder verktøy, mange forskjellige modeller, mye å leike med og desto mer å prøve.

Det finnes for eksempel en gigantisk mengde språkmodeller. ChatGPT er én ting, men hva med konkurrentene? Claude, Llama, Grok? Det er språkmodeller laget av andre selskaper, som konkurrerer med ChatGPT. Noen av dem er kanskje verdt å teste de også? Har du lyst til å prøve forskjellige typer bildegenerering? Eller chatte med botter som er spesiallaget for de rareste ting?

Da er kanskje Poe noe for deg. Poe er en alt-i-ett-kunstig intelligens, som når som helst lar deg bytte mellom de forskjellige modellene. Ett sted hvor alle de andre kan finnes. Start en chat, og velg selv hvilken KI du skal chatte med.

Dermed slipper du å gifte deg med ChatGPT, du slipper å velge hvilken modell du skal bruke (og eventuelt betale for), bare for så å bli irritert når du leser om noe kult i neste uke.

Poe koster penger. Men det gjør faktisk de fleste av disse modellene, hvis du bruker dem til mer enn bare en liten prøvesmak.

Så da er det kanskje bedre å betale litt til Poe hver måned, i stedet for å betale litt her, litt der, og til sammen skikkelig mye?

Her finner du Poe

Helt til slutt

Det var denne månedens lille gjennomgang. Send meg gjerne en epost med tips, forslag og innvendinger, så lager vi en ny variant av denne artikkelen når det kommer noe nytt og enda morsommere.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159