Jeg har akkurat vært gjest hos Nadia Hasnaoui i Sommeråpent for å snakke litt om tekniske dingser og applikasjoner som kan være nyttige å ha om sommeren. For å gjøre det litt enklere å finne frem til det jeg har snakket om, har jeg laget denne listen over applikasjonene jeg snakket om — og et par jeg ikke rakk å snakke om.
![Hvilke båter er egentlig i nærheten? Ved hjelp av marinetraffic kan du få et lite overblikk over i alle fall de større fartøyene rundt deg. Foto: Sindre Skrede / NRK](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2013/07/sj%C3%B8kursais-638x395.jpg)
Hvilke båter er egentlig i nærheten? Ved hjelp av marinetraffic kan du få et lite overblikk over i alle fall de større fartøyene rundt deg. Foto: Sindre Skrede / NRK
Applikasjonene ligger i alfabetisk rekkefølge:
Action Movie FX
Det er ikke særlig lenge siden eksplosjoner på film enten var ekte eksplosjoner, eller generert av svært dyre effektmaskiner. Med telefonen du har i lommen kan du i dag gjøre det samme med filmene du tar opp — enten du vil ha eksplosjoner, jagerfly, star wars-kamper eller lignende, stilige ting i filmene dine.
Last ned:
iTunes
En lignende app finnes også til Android
Geocaching
Geocaching er en interessant, spennende og underholdende rekreasjonsaktivitet for hele familien. Vi har tidligere beskrevet Geocaching i en egen artikkel, og selv etter mange år synes både voksne og barn at det er kjekt å finne skjulte plastbokser i skogen ved hjelp av militære navigasjonssystemer til flere milliarder.
Den siste versjonen av applikasjonen er sterkt forbedret, og langt mer brukervennlig enn de forrige.
Google Play — iTunes
Havneguiden
Ferdes du på sjøen kan denne applikasjonen være grei å ha. Havneguiden finnes også i papirutgave, men vil du spare plass kan du heller ta den med deg på et nettbrett eller telefon. Her finner du beskrivelse av både havner og uthavner i hele Norge. Kjekt å ha om du er i ukjente farvann og vil finne en lun vik eller en vakker holme å slå opp teltet på.
Marinetraffic
Hvis du er ved sjøen, eller på sjøen, og lurer på hvilke store båter du har rundt deg, kan Marinetraffic være grei å ha. Marinetraffic tar i mot AIS-signaler fra alle båter som har slike sendere, og presenterer dem på et kart. Du kan se hva skipene heter, hvor fort de går, hvor store de er og så videre.
NaVida
![Ut på tur? Turkart bør man alltid ha i sekken, men en digital utgave som får plass i hele lommen og som i tillegg er gratis kan også være kjekt å ha med. Foto: Sindre Skrede / NRK](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2013/07/IMG_1312-copy-638x425.jpg)
Ut på tur? Turkart bør man alltid ha i sekken, men en digital utgave som får plass i hele lommen og som i tillegg er gratis kan også være kjekt å ha med. Foto: Sindre Skrede / NRK
Applikasjonen NaVida samler kart fra Statens Kartverk, som du kan bufre til din egen telefon i 14 dager. Her finner du topografiske kart og sjøkart fra Statens Kartverk, samt OpenStreetMap og Bing Aerial. Som en ekstra bonus viser de mer detaljerte kartlagene også grenser mellom eiendommer, som kan være kjekt å ha i noen tilfeller.
Navionics
Sjøkart tar ofte stor plass, blir våte og fillete (selv om det finnes mer robuste alternativer — båtsportkart er for eksempel bedre enn standardsjøkartene i hovedserien). I en liten båt kan en kartplotter være tingen å støtte seg på — men hvis du allerede har en telefon eller tablet med god skjerm, kan et kartprogram til denne være en grei investering. Om ikke annet kan du bruke den hjemme til å planlegge på, og ha den som kartplotter nummer 2 i båten, eller ha en hvor passasjerene kan følge med.
Vi har gode erfaringer med Navionics sin kart-app, som gir god oversikt og godt detaljnivå. I de siste versjonene har den også kommet med en autoroute-funksjon, slik at det å plotte ruter og planlegge blir enklere. Vær dog obs på at auto-ruter kan være feilaktige og direkte farlige, så sjekk ruten før du legger ut på båttur!
Navionics, Google Play — Navionics, iTunes
UT.no
Egenreklame må være bedre enn all annen reklame: vi har også stor glede av ut.nos applikasjon, som gir deg lett og rask tilgang til turforslagene og kartene i ut.nos database. Kjekk å ha om du befinner deg på et ukjent sted, men har lyst på en tur eller en opplevelse.
Waze
Vi har skrevet en grundig anmeldelse av bilnavigerinssystemet Waze. Systemet har reddet oss unna mer enn én stillestående kø, og blir aktivt brukt under både kortere og lengre kjøreturer.
Det er selvsagt mange applikasjoner jeg kunne nevnt — men dette var de jeg kom på i farten.
Oppdatering:
LED-lykten
Noen lurer kanskje på hvor man får tak i den vanntette LED-lykten jeg viste frem. Min er en SSC P7 LED fra Dealextreme. Den har holdt fint ned til ca 20 meters dyp. Ellers har jeg også god erfaring med denne lille krabaten som tar vanlige AA-batterier. Ikke på langt nær så kraftig som den andre, men kjempefin som en robust og vanntett lykt til utendørsbruk.
Hvilke apper synes dere mangler? Og har dere eventuelt andre gode tips til teknologibruk i sommer?