Som dere sikkert har fått med dere har NRK i år flyttet Reiseradioen til landeveien og Sommeråpent til sjøveien. NRKbeta har vært om bord på MS Sjøkurs i tre uker, og vil her gi dere et lite innblikk i hvordan produksjonen foregår om bord.
![MS Sjøkurs, tidligere hurtigruteskipet Ragnvald Jarl, seiler langs kysten med NRK om bord i hele sommer. I denne artikkelen får du vite litt mer om hva som skjer om bord. Foto: Sindre Skrede](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2013/07/IMG_6114-638x425.jpg)
MS Sjøkurs, tidligere hurtigruteskipet Ragnvald Jarl, seiler langs kysten med NRK om bord i hele sommer. I denne artikkelen får du vite litt mer om hva som skjer om bord. Foto: Sindre Skrede
I 2011, da vi produserte Hurtigruten minutt for minutt, var det én TV-sending over fem dager som stod i fokus. Logisikken var omfattende, programmet tett og mannskapet lite — men det gikk over all forventning, og vi må vel kunne si at programmet ble en av de største suksessene på TV i Norge noensinne.
Denne sommeren er vi både teknisk og logistikkmessig utenfor trygge omgivelser i 49 dager. Alt vi trenger må vi helst ha med oss i utgangspunktet. Vi sender Sommeråpent fra 38 forskjellige havner, minutt for minutt under seilas fra havn til havn, og vi har rigget MS Sjøkurs med både TV-studio, radiostudio, sommeråpent-redaksjon og en egen nettredaksjon. På land kjører Reiseradioen rundt i sommer-Norge, og en egen gjeng på Marienlyst har ansvaret for de forskjellige sosiale mediekanalene, og sørger for å svare på så mange spørsmål som mulig.
Bygger på erfaring
![Hurtigruten Nordnorge med en stim av småbåter etter](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2011/06/f%C3%B8lgere-BIG-638x317.jpg)
Hurtigruten minutt for minutt ble en stor suksess. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde, NRK
![Rune Møklebust (t.v.) og Thomas Hellum fra NRK Hordaland ombord på MS Nordnorge under sendingen i juni i fjor; norges to desidert høyest dekorerte langsending-generaler.](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2012/03/Rune_Thomas-150x150.jpg)
Rune Møklebust (t.v.) og Thomas Hellum fra NRK Hordaland ombord på MS Nordnorge under sendingen i juni i fjor; norges to desidert høyest dekorerte langsending-generaler.
I planleggingen av NRKs sommerkonsept har vi naturligvis tatt inn over oss erfaringene fra Hurtigruten minutt for minutt. Først av alt handlet det om å få tak i et skip, og flere forskjellige fartøy har vært oppe til vurdering. Vi har til og med vurdert supplybåter, hvor alternativet kunne vært å rigge oss til med kontrollrom i containere på dekk. Det hadde gått, men hadde neppe hatt samme sjarm som fartøyet vi til sist endte opp med: et høyst levende veteranskip fra 1956.
Det er naturligvis ikke bare-bare å gjøre et skip fra 50-tallet om til en produksjonsplattform for NRK. Hvor mye strøm er tilgjengelig om bord? Er det plass til et kontrollrom for en TV-sending? Er det plass nok til fotografene på akterdekket? Hvor skal lyskasterne stå? Og hvor kan sminken holde til?
— Det er klart at dette prosjektet vi nå er ute på har helt andre forutsetninger enn da vi la ut med Hurtigruten. Den gang ante vi ikke hvor stort det ville bli. I dag har publikum helt andre forventninger til sendingene, og det som var nytt og overraskende da, er litt mer kjent for de fleste nå, sier programsjef i NRK Hordaland, Rune Møklebust.
Mange kameraer og lange kabler
Om bord har vi med oss mer enn tjue kameraer, flere kilometer med kabler av forskjellig slag, store og små lyskastere, en hel drøss med forskjellige mikrofoner, datamaskiner og annet teknisk utstyr som må til. Selv om skipet er forholdsvis stort, er det få områder om bord hvor man ikke ser et eller annet tegn på at NRK er litt mer til stede enn vanlig. Det ligger en kabel her, en mikrofon der — i det store og det hele er det få steder på skipet som ikke dekkes av enten et kamera eller en mikrofon.
![Det skal vanskelig gjøres å finne et sted utendørs på skipet som ikke er dekket av et kamera. Her fra Sommeråpent-sendingen i Balestrand. Foto: Sindre Skrede](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2013/07/SS5_6974-638x425.jpg)
Det skal vanskelig gjøres å finne et sted utendørs på skipet som ikke er dekket av et kamera. Her fra Sommeråpent-sendingen i Balestrand. Foto: Sindre Skrede
Sommeråpent
Skipets primære funksjon i sommer er å være scene for Sommeråpent. Rundt på skipet har vi forskjellige, klartgjorte posisjoner. ***Dette er de ulike scenene, om man kan kalle dem det, som sendingen kan foregå fra. Primært skal sendingene foregå fra flaggdekket akter, men om været er alt for dårlig (for eksempel for mye vind eller regn) flyttes sendingen inn i en paviljong på brodekket. Her er det glass i alle vegger, så man får fremdeles følelsen av å være utendørs. Hvis været blir skikkelig dårlig har vi også muligheten til å flytte innendørs i en av salongene. Foreløpig har ikke dette vært nødvendig, og vi håper i det lengste å unngå det. Skal vi være innendørs kunne vi (nesten) like gjerne vært i et studio på Marienlyst.
I tillegg til paviljongen på brodekket og “hovedscenen” på flaggdekket akterut er det to forskjellige musikkposisjoner om bord.
![Hvis været er for ille flyttes sendingen av Sommeråpent til en paviljong på brodekket. Her under kameraprøvene forut for sendingen i Namsos. Foto: Sindre Skrede](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2013/07/SS5_7687-638x410.jpg)
Hvis været er for ille flyttes sendingen av Sommeråpent til en paviljong på brodekket. Her under kameraprøvene forut for sendingen i Namsos. Foto: Sindre Skrede
Før hver sending med Sommeråpent må de posisjonene som skal brukes rigges til og klargjøres. Da trekkes det strøm til lyskastere, kameraer settes opp og mikrofoner plasseres. Så gjennomføres det kameraprøver og lydprøver, med både gjester og musikere. Spesielt for musikken sin del er det viktig å gå gjennom musikknumrene på forhånd, slik at både lyd-, lys- og kameraansvarlige har en idé om hva som skal skje.
Minutt for minutt
Hver minutt for minutt-sending bruker mellom åtte og ti kameraer og tolv mikrofoner i sin produksjon. Syv personer om bord står for sendingen: lyd, bildemiks, produsent/tekstansvarlig, kamerakontroll og tre fotografer. Kameraene som benyttes er i all hovedsak NRKs standardkameraer, Panasonic XDcam. I tillegg kommer et par spesialkameraer, i all hovedsak NRKs eget Cineflex V14HD, som også er kjent fra Hurtigruten minutt for minutt. Det er med oss nesten hele veien, men erstattes innimellom av et XDcam med stabilisert linse når Cineflex-operatøren og kameraet er ute på andre oppdrag.
![I kontrollrommet på MS Sjøkurs. Her sitter teknisk leder Ivar Sundal (nærmest kamera), producer/tekstansvarlig Thomas Hellum, bildemikser Hallgrim Hals og bakerst i lydbuen sitter Ruth Fløystad. Foto: Sindre Skrede](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2013/07/SS5_6169-638x388.jpg)
I kontrollrommet på MS Sjøkurs. Her sitter teknisk leder Ivar Sundal (nærmest kamera), producer/tekstansvarlig Thomas Hellum, bildemikser Hallgrim Hals og bakerst i lydbuen sitter Ruth Fløystad. Foto: Sindre Skrede
I kontrollrommet jobbes det hektisk under hele sendingen. Hovedproblemet underveis er å vite nøyaktig hva vi ser på. Som oftest får vi det til, men noen ganger bommer vi, og noen ganger skriver vi inn et annet navn enn det lokalbefolkningen primært bruker om det vi ser.
Radio
![Ronny Rishaug i skipets radiostudio. Foto: Sindre Skrede](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2013/07/SS5_7764-638x465.jpg)
Ronny Rishaug i skipets radiostudio. Foto: Sindre Skrede
Det er også innredet et radiostudio om bord. Dette brukes for eksempel av distriktskontorene våre når vi ligger til kai. Det er innredet med vanlig radioutstyr, men også med en automatisk radio på TV-løsning, bygget av NRKbeta. Et GoPro 2-kamera er plassert ved hver mikrofon, koblet til en bildemikser. Mikseren velger automatisk det kameraet som er plassert ved den mikrofonen det snakkes i. GoPro 2 er valgt fordi vi har funnet det langt mer stabilt enn 3-eren.
![Hver mikrofon har sitt tilhørende kamera. Det er innlagt automatikk som gjør at kameraet koblet til mikrofonen som er i bruk automatisk kommer på luften. Om flere snakker samtidig, vises et totalbilde. Foto: Sindre Skrede](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2013/07/SS5_7768-638x445.jpg)
Hver mikrofon har sitt tilhørende kamera. Det er innlagt automatikk som gjør at kameraet koblet til mikrofonen som er i bruk automatisk kommer på luften. Om flere snakker samtidig, vises et totalbilde. Foto: Sindre Skrede
Nettredaksjonen
Nettredaksjonen består av — vel: meg, i alle fall frem til jeg blir avløst i Henningsvær. Saker jeg skriver publiseres på http://www.nrk.no/nrksommer/, sammen med noen artikler som skrives av de forskjellige distriktskontorene. Oppgaven er å skildre hvordan det er å være om bord på skipet, og dekke interessante ting som kommer opp.
![Nettredaksjonen på MS Sjøkurs til høyre. Her med besøk av programsjef i NRK Hordaland Rune Møklebust, til venstre. Foto: Maren Jørgensen Dahll](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2013/07/SS5_7777-638x425.jpg)
Nettredaksjonen på MS Sjøkurs til høyre. Her med besøk av programsjef i NRK Hordaland Rune Møklebust, til venstre. Foto: Maren Jørgensen Dahll
I tillegg til alle de overnevnte funksjonene og programmene har vi også med oss NRKs innboks, som det kommer en egen NRKbeta-artikkel om etter hvert.
Sending, kommunikasjon og livet om bord
![Rune Møklebust liker det best når ting virker, også satellittsenderen. Alt i dette racket må virke knirkefritt for å få Sommeråpent og minutt for minutt på luften. Foto: Sindre Skrede](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2013/07/SS5_7651-1-638x425.jpg)
Rune Møklebust liker det best når ting virker, også satellittsenderen. I dette racket står elektronikken som koder signalet vi ønsker å sende ut, før det sendes videre til selve antennen. Foto: Sindre Skrede
Sending av TV foregår via satellitt, som på Hurtigruten. Om bord står det en gyrostabilisert satellittantenne, som hele tiden peker mot en satellitt i geostasjonær bane over ekvator. Det har fungert godt, men like før ankomst til Trondheim gikk det galt.
Vi har internettilgang via en kombinasjon av Telenor, Netcom og ICE, som fungerer greit nok — men stabiliteten kan være en stor utfordring. Vi har derfor satset mest mulig på offline-løsninger, slik at MS Sjøkurs i størst mulig grad er et komplett NRK i miniatyr.
Livet om bord preges av lange arbeidsdager, men også av hjelpsomhet og en vilje til innsats som er helt avgjørende for at ting går så bra som de gjør. Vi er til en hver tid rundt 40 NRK-ere om bord, og totalt skal litt over 130 NRK-ansatte innom skipet i løpet av sommeren. De aller fleste jobber to-tre uker totalt, men noen få skal være med på hele ferden.
![Kristin Yre-Arne foran vaktlisten for de 45 funksjonene om bord på MS Sjøkurs de syv ukene toktet varer. — Det var en komplisert liste å sette sammen, men det gikk. Det største problemet var å holde oversikten på en liten dataskjerm, sier hun. Listen måler omtrent 1x2 meter der den henger. Foto: Sindre Skrede](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2013/07/SS5_7789-638x474.jpg)
Kristin Yre-Arne foran vaktlisten for de 45 funksjonene om bord på MS Sjøkurs. Den dekker alle de syv ukene toktet varer. — Det var en komplisert liste å sette sammen, men det gikk. Det største problemet var å holde oversikten på en liten dataskjerm, sier hun. Listen måler omtrent 1×2 meter der den henger. Foto: Sindre Skrede
Til syvende og sist er det naturligvis dere der hjemme som bestemmer om vi lykkes eller ikke. Hittil har seertallene vært svært gode. Minutt for minutt-sendingene har gode seertall, og den redigerte versjonen “På vei til” blir også sett av svært mange. Sendingen “På vei til Tønsberg” ble for eksempel sett av oppunder en halv million mennesker. Sommeråpent-sendingen fra Fedje 3. juli er det mest sette Sommeråpent-programmet noensinne, med 629 000 seere, noe vi naturligvis er svært glade for.
Vi slår oss naturligvis ikke til ro med det: fortsatt har vi noen uker igjen, og håper å slå den rekorden før vi avslutter sommerens tokt i Oslo 10. august.