“Hei. Det er fra Kveldsåpent på NRK P1. Vi lurte på om dere kunne hjelpe oss med å lage en Topp-3 liste over Apper i fem kategorier til vår sending?”
Ca sånn starta henvendelsen fra Kveldsåpent til oss i NRKbeta-redaksjonen. Og som spurt, så gjort.
Med de ferdigdefinerte kategoriene “Hverdagsapper”, “Reiseapper”, “Skoleapper”, “Treningsapper” og “Apper du ikke visste du trengte”, har vi gjort vårt beste, både for Kveldsåpent og våre kjære lesere her på NRKbeta.
Som vanlig er vi interessert i å vite hva dere synes. App-landskapet er i stadig endring, og jakten på de beste, mest nyttige, morsomste og fineste Appene ser ut til å ha blitt en slags eviglang vandring.
Kom med deres Topp 3 for de ulike kategoriene i kommentarfeltet så blir vi veldig glade!
Hverdagsapper
1. Reisebillett-apper
På førsteplass i denne kategorien har vi ikke en spesifikk App, men heller en slags hyllest til alle reiseselskapene rundt omkring i Norges langstrakte land som endelig har kommet på banen og laget Apper for smarttelefonen som faktisk fungerer og man kan betale for seg med på en enkel måte.
Vi nevner noen:
RuterBillett [iOS][Android]
Skyss Billett [iOS][Android]
NSB [iOS][Android]
AtB Mobillett [iOS][Android]
Kystbussen [iOS][Android]
AKT Mobilbillett [iOS][Android]
2. WhatsApp
WhatsApp er chatte-appen som lar deg holde kontakt med venner og familie på tvers av mobilmerker og systemer. I en verden hvor de største mobilaktørene forsøker å få brukerne til å bruke deres lukkede systemer for meldinger, har WhatsApp slått seg opp som en befriende plattformuavhengig og velfungerende løsning.
Man kan chatte, sender bilder og videoer, samt ha gruppesamtaler gående med hele vennegjengen.
3. Waze
Navigasjonsprogrammet Waze kunne sikkert havnet i både kategorien for reise og hverdags, men vi har valgt å legge den til som en hverdagsapp. Grunnen er enkelt og greit at Waze er blitt en fast følgesvenn når vi setter oss i bilen, noe vi gjør svært ofte.
I tillegg til å være et navigasjonsprogram, som tar deg fra A til B, er Waze også en slags bestekompis hva realtids-trafikkdata angår. Ved å samle inn data fra alle andre som bruker programmet, gir Waze deg et oppdatert og detaljert bilde over trafikken i det området du befinner deg. Så selv om du bare skal kjøre fra jobben og hjem, en tur du forhåpentligvis kjenner i tilnærmet blinde, kan Waze være svært nyttig for å unngå køer, veiarbeid og ulykker.
Les mer om Waze i artikkelen “Waze – revolusjonerende bilnavigering“.
Reiseapper
1. TripIt
Vår definitive favoritt når det kommer til å holde styr på flybilletter, leiebiler og hoteller og annet reisemas er TripIt. Tjenesten finnes også på Web og du legger lett inn dine reiseplaner ved å videresende bekreftelsesmailen du får fra flyselskap eller reisebyrå til en epostadresse hos TripIt, og VIPS så ligger hele reiseruten din fint formatert både på din web-profil og i den medfølgende Appen.
Eventuelt kan du også få TripIt til å scanne innboksen på din mailkonto for alt som har med reisebekreftelser å gjøre, og legge disse inn etter hvert som de tikker inn i din postkasse.
2. OffMaps 2
Vi her på NRKbeta har tidligere sett både på roamingpriser i utlandet og ikke minst bruken av lokale SIM-kort ved reise til utlandet. Er du imidlertid en av de som reiser med dataroamingen din skrudd av, avskjermet fra luksusen med nettilgang, er OffMaps 2 en nesten uvurderlig App.
Offmaps 2 lar deg laste ned kart over byer og områder til telefonen før du drar hjemmefra, noe som gjør at du uansett hvor i verden du måtte befinne deg kjapt kan dra opp et digitalt kart fra lomma og til og med bruke GPS’en for å se om Taxi-sjåføren kjører den raskeste ruta, eller er iferd med å ta deg med til svogerens teppebutikk.
Offmaps finnes ikke for Android, men på Android telefoner finnes mye av den samme funksjonaliteten innebygget i Google Maps.
[iOS][Android (Google Maps med Offmap-funksjonalitet)]
Uansett hvor man som nordmann skal reise til utlandet, er det en ting som er sikkert: Du kommer ikke spesielt langt med norske kroner. Da er en valutakalkulator et uvurderlig hjelpemiddel. Vi er svake for iCurrencyConverter for iPhone, men her finnes det også en skog med alternativer.
Skoleapper
1. Evernote
Evernote er nok en applikasjon som kunne vært i flere av kategoriene i vår oversikt. Vi har imidlertid plassert den blant skoleappene da dette er den perfekte kladdeboka, både for skoleelever og de av oss som er ferdige med skolen.
Tjenesten finnes som app for de fleste plattformer, og notatene dine synkroniseres på tvers av disse etter hvert som du oppretter dem. En uvurderlig følgesvenn i vårt digitale liv.
2. eBokBib
eBokBib er appen som lar deg låne bøker fra bibliotekene i Norge. Appen benytter seg av innlogging med nasjonalt lånekort eller lokalt lånenummer med tilhørende PIN-kode for å få tilgang. Det finnes et gitt antall bøker som er tilgjengelig for utlån, og du må “stå i kø” på tradisjonelt vis hvis alle bøkene er lånt ut.
3. DragonBox
DragonBox er i utgangspunktet lagt opp som et spill hvor man har to sider, akkurat som i et et algebraregnestykke. Jobben til den som spiller går ut på å sørge for at boksen, som er på den ene siden i ligningen, til slutt befinner seg alene. Dette gjøres ved hjelp av å “legge til” og “trekke fra” objekter, akkurat som i algebraens virkelige liv. Etter hvert økes vanskelighetsgraden og spillet ligner mer og mer på tradisjonelle algebrastykker.
DragonBox er i bunn og grunn et slags spill, men at barna vil lære like mye om logikk og løsing av ligninger, som de vil om spill er vi i liten tvil om. DragonBox finnes i to varianter. En for aldersgruppen 5+ og en for gruppen 12+
Apper du ikke visste du trengte
1. SnappyCam Pro
SnappyCam er rett og slett ukas lille juvel fra NRKbeta-redaksjonen. Ved å presse iPhonens kamera til det ytterste, og benytte seg av komplekse matematiske algoritmer har teamet bak appen klart å få en iPhone 5 til å ta 20 bilder per sekund i imponerende 8 megapixler.
[iOS]
2. Postens postkort
Denne appen er rett og slett en vinner for deg som aldri husker å kjøpe (evt poste) postkort. Appen lar deg bruke dine egne bilder tatt med telefonen som postkort. I tillegg kan du velge mellom et knippe layouts, og skrive en personlig hilsen bak på kortet.
Det hele printes så ut og postes til avsenderen du bestemmer. Fiffig synes vi, og har du lyst til å lese mer om dette kan vi anbefale vår artikkel om akkurat fysiske postkort fra mobilen.
3. CamMe
Lei av å ikke ha lange nok armer eller å alltid måtte spørre andre om hjelp til å ta bildet? CamMe er appen som fikser akkurat den biffen. Ved hjelp av hånndbevegelser kan du nå selv bestemme når kameraet skal ta bildet. Sett fra deg kameraet slik at du og dine venner er i bildet, og vink i vei.
[iOS]
Sport og treningsapper
1. Runkeeper
Sammen med apper som Nike+ og Endomondo ligger Runkeeper i tetsjiktet hva løpeapper angår, og hvilken av disse du ønsker og bruke er i grunnen bare et spørsmål om smak.
Felles for dem alle er at de bruker telefonens innebygde GPS til å loggføre løpeturene dine og dermed fortelle deg hvor langt, fort, bratt og ofte du løper.
Med RunKeeper kan du også etablere ditt eget vennenettverk med tilhørende nyhetsfeed og et “leaderboard” som forteller deg hvem av vennene dine som trener når og mest.
2. Strava Cycling
Strava finnes i egen versjon for både sykling og løping. Vi liker sykkelversjonen godt, mye på grunn av dens funksjonalitet rundt Ruter. I Strava Cycling er det slik at alle kan legge inn sykkelruter, som man i sin tid kan oppsøke og sykle. Dette er nyttig både for de som vil prøve nye etablerte sykkelruter, men også for de som ønsker “noen” å konkurrer mot. Hver rute er utstyrt med et Leaderboard, hvor man kan se hvor fort andre har syklet den gitte ruten.
Moves er en slags lavterskel-trenings-app. Appen kjører i bakgrunnen på telefonen din, og registrerer alle bevegelser du foretar deg i løpet av dagen, basert på bevegelse. Den setter så sammen en oversikt over hvor mye (evt. hvor lite) du har bevegd deg, og hvordan denne bevegelsen har foregått.
Som alltid med applikasjoner som kjører i bakgrunnen gjennom en hel dag, er batterikapasitet en utfordring.
[iOS]
Så hva er dine favoritter i de gitte kategoriene? Fyr løs i kommentarfeltet.