Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Reddet av Twitter

$
0
0

Forrige uke fikk meksikanske Sandino Bucio livet reddet på grunn av twitterstorm. 

28.november ble den meksikanske studenten og aktivisten Sandino Bucio kidnappet på åpen gate. Årsaken skal ha vært at han deltok i protestene mot myndighetene i november.

Litt bakgrunnshistorie

I slutten av september ble 43 studenter arrestert i Iguala, som ligger i den meksikanske delstaten Guerrero. Det er fortsatt uvisst hva som har skjedd med dem, og 20.november samlet flere hundre tusen menensker seg i Mexico City for å protestere mot det statlige overgrepet.

I etterkant av demonstrasjonen ble minst 14 aktivister arrestert, melder BBC. Aktivist og filosofistudent Sandino Bucio deltok i demonstrasjonene. Det skulle vise seg å få store konsekvenser for ham en uke senere.

Fredag 28.november ble Bucio kidnappet da han var ute og gikk. Han ble dratt inn i en bil av flere menn, angivelig sivilkledd, meksikansk politi.  Til tross for at kidnappingen skjedde på lyse dagen var det ingen som turte å gripe inn.

Folk reagerte – men bare på Twitter

Pia Jensen bor i Mexico, og hørte om hendelsen en drøy time etter at hendelsen inntraff. Hun ringte meg straks og fortalte om situasjonen.

Her forklarer hun hva som skjedde: (Klippet er hentet fra privat samtale med Jensen)

Slik ble Bucio dratt inn i bilen:

Ingen turte å gripe inn, men flere ropte: «Hva heter du, hva heter du?» til Bucio, som såvidt rakk å svare før bilen kjørte av gårde.

Like etter forsvinningen ble tweets merket med #sandinobucio en stor trend i Mexico. I løpet av noen timer ble hashtaggen blant de fem mest brukte 29.november.

Flere meksikanere har de siste månedene også begynt å bruke #yamencase, som betyr «jeg har fått nok», som en protestaksjon mot myndighetene.

Ble løslatt

Samme kveld som Bucio ble kidnappet, møtte mange av vennene hans opp utenfor Subprocuraduría Especializada en Investigación de Delincuencia Organizada (SEIDO), hvor han ble holdt fanget. På grunn av det store presset fra sivilbefolkningen ble Bucio løslatt dagen etter hendelsen, og politimennene ble senere suspendert.

Her gjenforenes han med moren etter løsslatelsen:

— Pocha Peña (@La_Pocha) November 29, 2014

Vice har laget en dokumentar om forsvinningen til lærerstudentene.

Har du troen på sosiale medier som virkemiddel for frihet og demokrati?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159