Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Mobilen får stadig flere kamera. Men visste du at ikke alle kameraene tar bilder?

$
0
0

Dette gir mobilen dybdesyn – og nye muligheter innen 3D som NRKbeta har utforsket.

Du har kanskje registrert at enkelte nye mobiltelefoner i toppsjiktet nå kommer med to kameraer på baksiden. Oftest er det et «vanlig kamera» og et zoom-kamera. Med to kameraer, akkurat som våre to øyne, får telefonen dybdesyn.

Men det stopper ikke ved to. Tirsdag i forrige meldte Wall Street Journal at Samsungs nye flaggskip S10 sannsynligvis vil ha seks kameraer ombord.

Tirsdag denne uken kom nyheten om at LG har søkt patent på en mobil med hele 16(!) kameraer. Mobilen skal kunne ta 3D-video og få muligheten til å erstatte personer eller objekter i et bilde.

Slik fungerer det

Men ingen av disse to mobilene er foreløpig på markedet. Vi ser derfor nærmere på Samsungs ferske A9, som har hele fire kameraer på baksiden. De fungerer slik:

Samsung A9 har fire kamera på baksiden Illustrasjon: Produsenten/NRKbeta

Det spesielle på A9 er at det nederste kameraets oppgave er å lagre dybdedata av det som tas bildet av.

På den måten blir det nærmest en sensor, mer enn et kamera.

I tillegg til å ta et vanlig bilde, vil telefoner med minst to kamera kunne lage et «dybdekart» som viser hvor nært eller fjernt ulike objekter ligger i bildet. At Samsung har dedikert et eget kamera til denne funksjonen vitner om at funksjonen er ansett som viktig:

Foto med tilhørende dybdekart fra en iphone. Mørkere gråfarge indikerer hvor nært kameraet er objektet. Illustrasjon: Ståle Grut/NRKbeta

Automatisert nyhetsbrev fra NRKbeta

Få et ping i postkassa hver gang vi publiserer noe interessant om teknologi eller medier!

Populær teknologi

Mange store teknologiselskap jobber nå med ulike former for dybdedata og mobilkameraer. Vi har lenge vært fascinert av Googles «project Tango» som bruker kameraet og en rekke sensorer for å gi mobiler muligheten til å kartlegge omgivelsene sine og lage 3D modeller av dem:

Project Tango lager en modell av kontorlandskapet når du går tur med mobilen gjennom det Kilde: Google

Da Google startet med dette i 2014 var det sjelden kost å se dybde-funksjoner på mobiltelefoner, men dette ser nå ut til å bli mer utbredt i takt med at mobiler får flere «øyne».

Flere kameraer, gjerne kombinert med kunstig intelligens, åpner for en rekke nye funksjoner. En åpenbar konsekvens er at vi kan ta langt bedre bilder, men også at mobilen blir bedre i stand til å forstå hva den tar bilde av.

Et resultat av VR-bølgen

Sammen med flere andre store teknologiselskaper har Facebook lenge hatt dårlig skjult ambisjon om å «eie» virtuell virkelighet. De har brukt mye tid og ressurser på å utvikle ulike opplevelser og produkter for VR.

Rent praktisk har de kjøpt opp og utviklet selskap som utvikler produkter hvor man kan «tre inn i» eller interagere med gjennom diverse tredimensjonale modeller og opplevelser, eksempelvis gjennom VR-briller.

Funksjoner utviklet av og for Facebooks VR-selskap Oculus har nå begynt å lekke over til Facebooks bredere plattform.

oculus rift photo
Foto: Leo Laporte/Flickr

Facebook har hatt støtte for innlegg med 3D-modeller i rundt ni måneder, uten at det virker som det har slått veldig an. Det kreves gjerne en del forkunnskap og spesialprogramvare for å lage slike modeller, selv om det er i ferd med å bli enklere.

Det vil nok ta en stund før vi har muligheten til å lage en perfekt 3D-modell av en julegave vi nettopp har fått ved hjelp av mobilen, som Facebook nok håper vi vil dele med venner og bekjente på Facebook.

3D-bilder

I påvente av at det blir lekende lett å lage slike perfekte 3D-modeller har Facebook nylig tatt en snarvei. I oktober lanserte de støtte for såkalte «3D-bilder».

Slik ser et 3D bilde ut på Facebook, ifølge en promovideo Foto: Facebook

Om du tar et portrett-bilde med nyere mobiltelefon som har flere kamera, har du fra før muligheten til å gjøre bakgrunnen uskarp, akkurat som på et dyrere og mer avansert systemkamera.

Dette fordi mobilen lagrer dybde-data om hvor ulike objekter befinner seg i bildet. Facebook bruker nå disse dybde-dataene for å tilføre bevegelse i bildet, som vist over.

Vi ble ikke spesielt imponert da vi testet portrett-funksjonen på i 2016, men dette er altså effekten som oppnås ved å mer presist kunne skille på et nærliggende objekt og bakgrunnen:

Et bilde av kollega Kristin med og uten portrettmodus aktivert. Foto: Henrik Lied/NRKbeta
Dette utnytter nå Facebook til å «blåse liv» i bildene som tas. Ved å bruke dybdekartet over bilder som lages av nye mobiltelefoner, kan de skille ut bakgrunnen og forgrunnen eller andre objekter i et bilde.

Kombinert med bevegelses-sensoren i telefonen til de som ser bildet, vil du kunne få bevegelse i bildet bare ved å vri og vende på telefonen din. Den som har en Apple TV, vil kanskje kjenne igjen effekten på enkelte ikoner.

Den grunnleggende teknologien er altså nå på plass, og med tanke på hvor utbredt dybdesyn begynner å bli på mobiltelefoner er veien vidåpen for ulike 3D-bilder og video i framtiden.

Mer enn portretter

Etter at funksjonen ble tilgjengelig hos Facebook har NRKbeta eksperimentert med mulighetene som ligger i bilder og dybdekart.

Vi har fått hjelp av den irske entusiasten Marc Keegan, og brukt photoshop for å blåse liv i plakaten til den nye serien «Jorden rundt på seks steg» som inneholder bilder, tekst og grafikk.

Du kan lese vår guide til 3D-bilder om du også vil prøve dette:

NRKs første 3D-bilde på Facebook.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159