Det snakkes stadig mer om «smarthus» og «tingenes internet» i et dingse-sultent og kanskje noe hype-drevet teknologi-Norge. En av tingene som skjuler seg bak disse begrepene, og som vi i NRKbeta kanskje liker aller best, er muligheten til å leke med billige dingser fra Kina, og skylde på at man «utbedrer hjemmet».
Spørsmålet om «En terning kan styre hjemmet?», ble da derfor også plutselig mer aktuelt enn hva jeg kanskje hadde sett for meg, da jeg i min iver etter det perfekte smarthuset, ramla over disse små klossene fra kinesiske Xiaomi.
Terningen var – i tillegg til å koste en slikk og ingenting – kompatibel med Homey, min hushjerne, og kunne derfor enkelt settes opp til å styre hva jeg måtte ønske.
I tilleg var WOW-effekten også ganske formidabel blant venner og bekjente da jeg viste fram herligheten, og anerkjennelse er jo som kjent 2018s beste valuta.
Slik fungerer det
Så hva kan man styre med en terning? Det er jo en ganske utradisjonell fjernkontroll, og usikkerheten på om dette er spesielt egnet til formålet kommer sakte men sikkert snikende på meg. Det som imidertid er sikkert er at både lys og lyd lar seg styre – rent teknisk.
Terningen fra Xiaomi er skrudd sammen slik at den merke når du snur den fra en side til en annen, og sier da ifra hvilken side som ligger opp.
Med litt tape og en sprittusj merket er jeg sidene på «Lydterningen» med ulike radiokanaler og podcaster. Når terningen så flippes over til en side, spilles den aktuelle lyden fra den kilden. Ganske enkelt og greit.
![Terningen styrer hva som spilles. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2018/11/LydTerning.2.gif)
Eller du kan se hele videoklippet her:
Terningen er i utgangspunktet beregnet på bruk opp mot Mi Home (iOS/Android), som er appen hvor man kan styre alt av Xiaomis dingser.
(For nerdene må det også nevnes at den bruker Zigbee-standarden, og dermed kan den brukes mot alt av dingser som støttet denne.)
Så hvor praktisk er dette egentlig?
La oss trekke en slags konklusjon først som sist: En terning er ikke en veldig egnet fjernkontroll. Den har sine øyeblikk, men det mangler desto flere.
Den største problemet med terningen som fjernkontroll er – wait for it – at det er en terning.
Med seks sider, hvor den som ligger oppe bestemmer hva som skjer, skal du holde tungen litt beint i munnen når du driver å flipper terningen fram og tilbake, for å unngå et ganske spennende sirkus av både lys og lyd.
Xiaomis terninger er også skrudd sammen slik at den ikke reagerer på at du snur den, men at den «blir snudd». Det vil si at hvis du snur terningen i luften skjer det ingen ting, men i det du «flipper» den rundt mens den ligger på et bord, reagerer den.
Alt i alt er dette en ganske morsom, og svært instagram-vennlig, dings. Men den helt store praktiske nytten, den er der dessverre ikke.