Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Droner kan skape langt større problem enn en stengt flyplass

$
0
0

Torsdag ble over hundre tusen reisende sittende fast på Gatwick utenfor London fordi en drone ble oppdaget nær flyplassen. Slike hendelser kommer vi til å se mer av fremover.

NRKbeta har fulgt utviklingen av droneteknologi nøye de siste ti årene. Dette er et område som har utviklet seg meget raskt. Dronene har blitt mer avanserte og lettere å bruke samtidig som salgstallene har økt og økt.

Gode hensikter

Bruksområdene er mange og bransjen har blitt profesjonalisert ganske raskt. Nå brukes droner til alt fra luftfoto, søk etter savnede, overvåking av kraftlinjer, spredning av ugressmiddel, frakting av medisiner og levering av varer.

Men som med de aller fleste teknologier kan droner også skape trøbbel. Noe situasjonen på Gatwick viste tydelig der en drone lammet flytrafikken i timesvis.

Vi har hatt tilsvarende hendelser før, også i Norge. Grunnen til at det å fly er en av de tryggeste transportmetodene som finnes er den ekstreme fokusen på sikkerhet. En kollisjon mellom et fly og en drone kan ende fatalt. Spesielt under avgang og landing. Derfor tar de ingen sjanser og stenger en flyplass umiddelbart om droner blir observert for nært.

Hvorfor er det så vanskelig å få dronen på bakken?

Dersom en drone flys ved at operatøren følger den med øynene fra bakken må naturligvis personen som styrer befinne seg i nærheten. Men droner kan også styres basert på videosignal. Da kan operatøren befinne seg flere kilometer unna. Dronen kan også forhåndsprogrammeres til å fly inn i et område basert på GPS-koordinater. Da trenger heller ikke operatøren å være i nærheten.

For noen av hendelsene ved flyplasser har det vist seg at det var uvitenhet som var årsaken til den problematiske flygingen. I Norge er det forbudt å fly droner nærmere enn fem kilometer fra en flyplass. Og enkelte droner har innebygde begrensninger som gjør at du ikke får ta av om du er nær en flyplass. Men noen er uvitende om regelverket og automatisk begrensning gjelder ikke alle droner.

I London vet de ikke ennå, men spekulerer på om det kan ha vært miljøaktivister som bevisst har flydd nær flyplassen for å skape trøbbel. Da bryr man seg ikke om regler, og det er teknisk ikke så vanskelig å omgå funksjonaliteten som hindrer dronen å fly nær en flyplass.

Interpol og det enda mørkere bildet

Tidligere i høst stod Christopher Church fra Interpol på scenen under en stor dronekonferanse i Oslo. Han snakket om akkurat denne problemstillingen: Kriminell bruk av droner.

Christopher Church er «Senior Digital Forensic Specialist» hos Interpol. Foto: Eirik Solheim / NRK

Jeg fikk en prat med ham da han gikk av scenen og et av temaene vi snakket om var metoder for å få uønskede droner på bakken.

Motangrep

Noen metoder kan nesten virke som de er hentet ut av en tegneserie.

En ørn fra selskapet Guard From the Above griper en drone under trening i Nederland. Foto: Koen Van Weel / AFP

Det har blant annet blitt gjort vellykkede forsøk med spesialtrente ørner. Og større droner som kaster ut nett som så vikler seg inn i dronen de vil ta ut.

Andre metoder er mer høyteknologiske. Blant annet radiobølge-gevær som kan se ut som de er hentet fra en eller annen science fiction-film. Det er et verktøy som sender ut enorme mengder signalstøy på så og si alle frekvenser som dronen trenger for å ha kontroll.

Selskapet Droneshield viser frem sitt dronegevær. Foto: produsenten

Med den kan de klare å sette enkelte droner ut av spill og få dem til å nødlande eller rett og slett deaktivere og falle ned.

Det Church selv mener er det mest effektive er et system der du skyter ut spesielle kuler som deler seg og har et nylonsnøre mellom delene. Om man treffer dronen vikler snøret seg inn i propellene og får den til å dette ned.

Christopher Church fra Interpol. Foto: Eirik Solheim / NRK

Noen av disse metodene kan være aktuelle ved en hendelse som den vi så ved Gatwick denne uken. Ved flyplasser vil også økt overvåking være en del av løsningen. Da også med stadig skarpere blikk ut av selve flyplassen og til områdene rundt. Men det å bli sittende dronefast før ferien er altså ikke det verste som kan skje.

Ekspertens største frykt

Church var innom mange former for kriminell bruk av droner da vi pratet sammen. Smugling av ulovlige varer, spionasje før innbrudd, forstyrrelse av flytrafikk og ombygde droner som kan slippe granater. Jeg spurte ham om hva som var det mest alvorlige scenariet med dagens teknologi.

– Det må være et koordinert angrep med droner som er laget for å spre ugressmiddel over jordbruksareal. Om noen fyller slike med dødelig gift og flyr dem over et folketett område som en arena eller en festival vil det kunne ta tusenvis av menneskeliv.

50 000 mennesker på en fotballarena og så et par droner fylt med nervegift. Jeg får ubehagelige bilder i hodet og må spørre om Church selv går rundt og er konstant redd?

– Nei, det hjelper ingen. Det har alltid vært muligheter for å angripe folkemengder, ta liv og spre frykt. Dette er bare noen nye metoder. Vi har gode internasjonale samarbeid og må som vi alltid har gjort satse på at dem som har gode hensikter kan ligge i forkant.

Forsåvidt betryggende fra en av verdens fremste på dette området.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159