Billigere og mer tilgjengelig 3D-teknologi er på vei til mobiltelefoner.
Rundt 2017 vokste virtuell virkelighet (VR) bobla seg enormt stor, og mange teknologiselskap lanserte briller og forskjellige løsninger. Men teknologien tok ikke av, og lufta gikk etter hvert ut av ballongen. Men i inngangen av 2019, er det flere ting som har skjedd i VR-kjølvannet som kan få større effekt.
Selv om utvidet virkelighet (AR) har tatt over mye av oppmerksomheten og ressursene, ser vi også bredere endringer i hvordan vi lager og distribuerer 3D-innhold gjennom mobilen.
Journalistikk og mobil 3D
Selv om 3D-illustrasjoner i papiraviser ikke er noe nytt, har mediehus som New York Times og Quarts har jobbet lenge med å kombinere digitale 3D modeller med journalistikk gjennom AR-teknologi på mobilen.
Førstnevnte medie produserer nå jevnlig «augmented reality features«, som bidrar med både ny forståelse og interaktivitet i journalistikken gjennom 3D modeller. Enten om det er en «ufiltrert» utgave av modellen Ashley Graham eller en utbrent seng etter skogbranner i California:
Et nylig eksempel på hvordan 3D og journalistikk ble kombinert med hell, var da vi nordmenn opplevde et kollektivt informasjonsvakum i høst. Den store og uforklarlige kollisjonen mellom krigsskipet Helge Ingstad og oljetankeren Sola TS ledet til en mediestorm.
Til tross for mediedekningen gjenstod mange ubesvarte spørsmål, ettersom Forsvaret holdt kortene tett til brystet når det gjaldt årsaker og hendelsesforløp.
Gjennom å kombinere klassisk journalistikk med åpne data og eksisterende 3D-modeller, kunne flere norske medier sette sammen avanserte rekonstruksjoner.
Både virtuelle 3D modeller og fysiske 3D-printede modeller hjalp oss med å forstå og forklare det uforklarlige.
Spillgrafikk og journalistikk på TV
Samtidig så vi hvordan ny, billig og tilgjengelig grafikkteknologi gjorde spillgrafikk tilgjengelig for journalister. Det skaper fantastiske muligheter for å visuelt forklare nyheter i tre dimensjoner.
I USA har The Weather Channel flyttet grenser ved hjelp av spillmotoren Unreal Engine, som blant annet driver Fortnite. Deres 3D-videoer, laget av det norske selskapet Future Group, fikk mye oppmerksomhet i høst. Her kombinerer de spillgrafikk med journalister i studio:
3D på mobilen
I 2019 kommer vi til å se store forbedringer i bærbar «volumetrisk» 3D-fangst, altså teknologi som muliggjøre digitalisering av tredimensjonale rom og modeller. En nyvinning er små, håndholdte 3D-scannere som kan kobles til datamaskiner.
Selv om det har vært mulig å fange 3D-rom med slike scannere, droner og enkelte mobildingser en stund allerede, har kvaliteten vært en begrensende faktor.
Nå er det økende antallet kameraer på baksiden av mobiltelefoner noe som vil gjøre slik volumetrisk 3D fangst tilgjengelig for mindre redaksjoner og journalister på farten også. LGs nylige patent på en mobiltelefon med 16 kamera, med 3D film og bilder som sentrale funksjoner, er et tegn på hva vi kan vente oss i nær framtid.
Automatisert nyhetsbrev fra NRKbeta
Få et ping i postkassa hver gang vi publiserer noe interessant om teknologi eller medier!
Alle disse nye kameraene vil gjøre det enklere å lage modeller som kan forbedre journalistikken vår.
3D flere steder
Det første av mange hull i mobil 3D teknologi er i ferd med å bli tettet. Allerede ser vi avansert kamerateknologi og dybdesensorer på nye mobiltelefoner med to eller flere kamera, som gjør det mulig å lage enkelt 3D-innhold.
Nå, gjennom Facebooks nylige støtte for 3D bilder, og tjenester som Depthy, møter dette enkle 3D-innholdet muligheten for bred distribusjon.
Ettersom mobil 3D teknologi modner, vil den by på nye muligheter og fallgruver for medier og journalistikk, og utvilsomt finne veien til selv de minste redaksjonene.
Du kan lese flere 2019-spådommer hos Nieman Lab.