På nettsiden «Which face is real» får du velge blant profilerte politikere og datagenererte mennesker.
NRKbeta-redaksjonen fikk seg en overraskelse etter at vi først omtalte Nvidias forsøk på å lage falske profilbilder. Først ble vi overrasket over hvor bra de var – kun spesifikke feil i bildene avslørte at de ikke var digitale kopier av ekte mennesker. Så ble vi overrasket over hvem de var basert på.
Kort vil jeg spørre deg om hvilket av disse to bildene du tror er ekte?
Kom du frem til at det var kvinnen til høyre valgte du rett – det er Magnhild Meltveit Kleppa. Hun er Senterparti-politiker og fylkesmann i Rogaland.
Kvinnen til venstre er «inspirert» av 70.000 bilder hentet fra Flickr og en bildedatabase av kjendiser.
Disse bildene er blitt brukt som grunnlag til å generere en fremgangsmåte for å lage troverdige, men falske bilder av mennesker.
Da vi undersøkte metadataene som hører til Flickr-bildene fant vi fire partiledere og 250 bilder andre bilder som kan knyttes til Norge eller norske personer.
Blant annet finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande, statsminister Erna Solberg, og flere fremtredende politikere fra Senterpartiet.
Virksomheter som Innovasjon Norge, Bærum kommune, Norske Samers Riksforbund, Økokrim, Fremtiden i våre hender, og miljøorganisasjonen Zero er også representert.
Hva mener treningsgrunnlaget selv?
Statsministerens kontor valgte å ikke svare på vår konkrete henvendelse om hva statsministeren selv tenker om å være en del av treningsgrunnlaget, men valgte å sende oss en uttalelse signert statssekretær Rune Alstadsæter:
– Dette illustrerer noen av dilemmaene med den teknologisk utviklingen. Den kan både bidra til å utvikle bedre og mer målrettede offentlige tjenester, og som i dette tilfellet: generere falske profilbilder.
– Regjeringen skal nå i gang med arbeidet med en helhetlig strategi for kunstig intelligens. Kunstig intelligens kan brukes til mye bra og spennende, men det er også en teknologi som reiser en del vanskelige spørsmål, sier Alstadsæter, som forteller at strategien blant annet skal ta for seg personvern.
Generalsekretær i Senterpartiet, Knut Olsen, forteller at Senterpartiet skal vurdere å legge ut bilder under en mer restriktiv lisens.
– Den gangen vi begynte å legge ut bilder på Flickr var dette ikke en tematikk, og jeg opplever dette som et slags misbruk, sier Olsen.
– Jeg vil tro dette er et globalt problem. Etter hvert som ny teknologi kommer på banen må det komme nye internasjonale retningslinjer.
Automatisert nyhetsbrev fra NRKbeta
Få et ping i postkassa hver gang vi publiserer noe interessant om teknologi eller medier!
Finansdepartementet kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen går hardere ut mot Nvidia:
– Ansvaret for misbruk av bilder som ligger tilgjengelig på nett ligger selvfølgelig hos den som misbruker, ikke hos den som er avbildet. Utover det har vi ingen kommentar til dette, sier Wålen.
NRKbeta har kontaktet Nvidia om praksisen med å hente ned bilder fra Flickr og de ulike uttalelsene, og vil oppdatere saken om de kommer tilbake til oss.
Du kan selv laste ned metadata om bildene på Github, men vi har for enkelhet tilgjengeliggjort oversikten (Excel, csv). Gi oss en lyd om du finner noe interessant!