Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Denne dronen på 249 gram endrer alt

$
0
0

Den siste dronen fra en av verdens største produsenter er spesialtilpasset regelverket. Den omgår en av de største hindrene for amatører som flyr droner. For med DJI Mavic Mini kan du fly over folk, hus og biler.

Tilsyn verden over har jobbet hardt med å få på plass regler for å gjøre luftrommet tryggere. Dette har vært nødvendig fordi bruk av droner kan være farlig. En drone kan falle ned og treffe folk og materiell. De kan også forville seg inn i innflyvningsbanen til passasjerfly eller treffe rotoren på helikoptre.

I verste fall kan en droneulykke ta liv, og selv om det ikke har vært tilfellet til nå har norske flyplasser blitt midlertidig stengt i flere omganger. NRK omtalte også et tilfelle hvor en drone ble observert på 50 meters hold, like før en innflyging i 2017.

Hold deg unna

For modellfly og droner i Norge gjelder en sikkerhetsavstand på 150 meter fra folk, bygninger og trafikk dersom du er hobbybruker. Dette betyr at om du skal fly i din egen hage eller utenfor din egen hytte må du avtale med alle naboer innenfor en radius på 150 meter før du kan lette.

Du må være registrert profesjonell om du skal fly en drone mindre enn 150 meter fra folk som du ikke har avtalt med på forhånd. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta

Det gjør droneflyving til møysommelige greier i urbane strøk, og det er her DJIs nye modell er en liten revolusjon.

For til sommeren kommer det et nytt felles EU-regelverk. Da vil du kunne se bort fra sikkerhetsavstanden på 150 meter dersom dronen din veier mindre enn 250 gram.

Det spesielle med denne dronen er at den tross sin lave vekt har ytelser som gjør at den kan sammenlignes med langt større og mer avanserte farkoster.

Utviklingen innen droneteknologi de siste årene har vært imponerende. En enorm forbedring av brukervennlighet har gjort droner tilgjengelig for langt flere enn bare de spesielt interesserte. Og Mavic Mini er et kvantesprang for så små og lette droner. Den har fullstabilisert kamera, avansert automatikk og flytid opp mot en halv time.

Dette gjør at det er den første dronen i denne vektklassen som kan levere høykvalitetsbilder utendørs med den brukervennligheten, flytiden og rekkevidden som er nødvendig for et godt resultat.

Christian Struwe er direktør for samfunnsansvar hos DJI. På dronekonferansen UNC2019 dro han en Mavic Mini opp fra innerlommen og forklarte hvorfor DJI har laget denne lille dronen. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Direkte svar på regelverket

I slutten av november stod Christian Struwe fra DJI på scenen under skandinavias største dronekonferanse og snakket om det nye regelverket og hva responsen deres er.

– Industrien liker en utfordring. Så vårt svar er Mavic Mini. Den veier 249 gram. Vi bygget den fordi den er trygg nok til å kunne fly den over andre mennesker.

NRKbeta har testet dronen som har imponert oss kraftig. Kvalitetsmessig når den ikke opp mot våre større og mer avanserte droner, men den er god nok til at den i noen situasjoner også kan være brukbar for profesjonelle.

Med propellbeskyttelse ender dronen med å veie litt mer enn 250 gram samtidig som den egentlig bare blir enda tryggere. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta

Ønskes velkommen

Likevel er det nok i konsumentmarkedet den får størst betydning. Men er denne dronen laget for å omgå et regelverk som så må endres igjen?

Line Stensby Bogan, flyoperativ inspektør. Foto: Luftfartstilsynet.

Line Stensby Bogan i seksjonen for ubemannet luftfart i Luftfartstilsynet ønsker den velkommen.

– Mindre og tryggere droner ser vi på som positivt. Regelverket har uansett tydelige formuleringer som gjør at forbrukerne må ta hensyn og likevel kan bli straffet om de viser uaktsomhet.

Luftfartstilsynets regler er der for å ivareta sikkerhet og handler hovedsaklig om potensielt skadeomfang. Det at kamerakvalitet, brukervennlighet og flytid blir bedre betyr ikke nødvendigvis økt fare.

Blir dette et vanlig syn rett over hodene våre? Foto: Marius Arnesen / NRKbeta

Blir du fullstendig uten vern?

Men betyr dette at vi får tilstander med droner som flakser rundt oss helt uten mulighet for å kunne stoppes med loven i hånd?

Svaret er nei.

Det er krav om å vise hensyn og tenke sikkerhet selv om dronen er veldig lett. Og avhengig av hvor høyt du flyr vil regler om både eiendomsrett og privatlivets fred kunne gjelde. I tillegg gjelder alltid regler for å skjerme andres personvern.

Vis hensyn

Dessuten er uaktsomhet uavhengig av hvilken dings du brukte da du var uaktsom. Det er fremdeles fullt mulig å skade både mennesker og materiell med en drone som veier under 250 gram. Har du utvist uaktsomhet må du uansett stå til rette for dine handlinger.

Dronesalget har steget jevnt de siste årene. Dette er spennende teknologi som også har slått an hos forbrukerne. Droner kan være både lærerike og nyttige. Og selv om de blir tryggere og tryggere så må vi som forbrukere fortsette å vise hensyn.

Dronen er så lett at den føles spinkel. Men ytelsesmessig er den imponerende. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta

Der vi teknologer sitter og gjesper når nye mobiltelefoner blir lansert blir vi fremdeles mektig imponerte når droneteknologien gjør fremskritt. Mavic Mini er et stykke meget avansert teknologi som kommer til å finne veien ned under mange juletrær i år.

Så gjenstår det å se om vi som forbrukere kommer til å forvalte mulighetene fornuftig eller om regelverket må omskrives fordi teknologien ble for god.

(Saken ble oppdatert 16.12.19 20:31 for å få med at eiendomsrett og regler for privatlivets fred også kan tas i bruk for å regulere dronebruk.)


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159