Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Rapport: Huawei har utviklet AI-programvare for identifisering av uigurer

$
0
0

En intern Huawei-rapport viser at det kinesiske selskapet har testet ansiktsgjenkjennings-programvare som kan identifisere den forfulgte folkegruppen uigurer.

Rapporten ble avdekket av organisasjonen IPVM, og delt med Washington Post. I rapporten, som lå åpent tilgjengelig på Huaweis nettsider, beskrives et ansiktsgjenkjenningssystem som kan sette i gang en “uigur-alarm” hvis personer fra den forfulgte folkegruppen oppdages av Huaweis videoovervåkningssystemer.

Huawei fjernet rapporten fra sine nettsider etter at IPVM og Washington Post kontaktet selskapet, men bekreftet at dokumentet var reelt.

UIGUR-ALARM: Den uthevede linjen i rapporten viser at systemet er i stand til å identifisere mennesker tilhørende folkegruppen uigurer. Kilde: IPVM

I en uttalelse til Washington Post hevder Huaweis talsperson Glenn Schloss at rapporten baserer seg på en test, og at teknologien aldri har blitt brukt i selskapets produkter. Washington Post skriver at Huawei har samarbeidet med AI-selskapet Megvii på tre ulike overvåkningssystemer, men avisen har ikke klart å bekrefte at systemet for deteksjon av uigurer er et av disse.

Testen av systemet skal ha funnet sted i 2018.

Vil du vite mer om personvern og teknologitrender?

Få et kuratert nyhetsbrev i postkassa med interessant stoff om teknologi og medier!

Forfulgt folkegruppe

Uigurene er opprinnelig en folkegruppe av tyrkisk avstamning, og mesteparten av dem er muslimer. Kina har plassert over én million mennesker fra folkegruppen i interneringsleire rundt om i landet, ifølge en uttalelse fra FN fra 2018.

Tallet ser ut til å være økende: Den australske organisasjonen ASPI slår i en rapport fra september 2020 fast at kinesiske myndigheter bygger nye interneringsleire i stor skala.

Interneringen har skapt store internasjonale fordømmelser. I lekkede dokumenter fra det kinesiske regimet står det at uigurene skulle kureres for religiøs ekstremisme, eller «tankevirus».

Dette er ikke første gang et kinesisk teknologiselskap har utviklet programvare for deteksjon av uigurer. I 2019 fant IPVM også markedsføringsmateriell fra overvåkningskamera-giganten Hikvision, som viste at selskapet skrøt av programvare som kunne identifisere uigurer.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159