Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Millioner av mennesker bytter meldingstjeneste. Dette trenger du å vite.

$
0
0

De siste ukene har meldingstjenester som Telegram og Signal fått en enorm økning i antall brukere. Det er hovedsaklig Whatsapp folk flykter fra. Bør du også bytte?

Det er ikke lenge siden mange mennesker fikk beskjed om at Whatsapp endrer vilkårene sine og vil begynne å dele mer data med sin eier, Facebook. Dette har ført til skepsis blant brukerne.

Du skal få den enkle forklaringen

Brukerbetingelser er som oftest lange og vanskelige dokument som de fleste av oss aldri leser. Heldigvis er det ikke absolutt alt som står i dem som er like viktig for deg. Når det gjelder meldingstjenester er det to begrep som det kan være greit å se litt på: metadata og kryptering. Begge deler høres ganske kjedelig ut, men er meget viktig for ditt personvern.

Vi tar en titt på metadata først.

Beskrivelsen av hva som skjer

Dersom du tar opp telefonen og ringer til en venn tar du det som en selvfølge at ikke andre lytter til samtalen. Men i tillegg til selve telefonlyden foregår det en annen utveksling av viktig informasjon. Mest sannsynlig blir for eksempel begge parters telefonnummer, tidspunkt og varighet for samtalen sendt gjennom systemet når du ringer. Dette kalles metadata. Med andre ord beskrivelsen av hva som skjer.

Grafikk som viser avsender til venstre, to piler som illustrerer innhold og metadata og mottaker til høyre.
Ved en telefonsamtale er innholdet lyden, mens metadata er informasjonen om hva som skjer. Det kan være data som telefonnummer, posisjon, tidspunkt, telefonmodell osv. Illustrasjon: Eirik Solheim / NRKbeta

Hvordan disse dataene håndteres er viktig for ditt personvern og privatliv.

Om jeg får tilgang til hvem du snakker med når, og hvor lenge du snakker med dem kan jeg samle mye personlig informasjon om deg, selv om jeg ikke får tilgang til selve innholdet i samtalene.

Grove brudd

I løpet av de siste årene har vi sett eksempler på at data på avveie kan føre til grove personvernbrudd. Cambridge Analytica gjorde skremmende god analyse av millioner av mennesker basert på data de skaffet fra Facebook. Og i fjor kunne journalister i NRK følge folks bevegelser detaljert basert på posisjonsdata de kjøpte på det åpne markedet.

Den nåværende kontroversen rundt Whatsapp handler om akkurat dette. At de vil dele mer metadata med andre selskaper.

Oversikt

I Apples appstore har det nylig blitt enklere for oss å se hvilke data som deles fra de forskjellige appene og hva dataene skal brukes til.

Grafikk som viser at Signal ikke deler noe data mens Facebook Messenger deler veldig mye.
Illustrasjonen viser hvilke data som knyttes til din identitet og deles. Signal deler ingen data som kan spores til deg som person. Mens Facebook Messenger må legge frem 160 punkt i listen sin for å gjøre rede for alt de deler. Illustrasjon: Eirik Solheim / NRKbeta

Men er dette så nøye?

Milliarder av mennesker bruker disse tjenestene og det er ikke slik at alle de har fått livene sine ødelagt. Det er mange faktorer som påvirker om denne delingen av data er ugunstig eller ikke. Det handler om hvilke data, hvem de deles med og hvor sikkert de håndteres. At enkelte bruksdata deles med en apputvikler for å analysere og forbedre selve appen er ikke nødvendigvis et problem.

Men om data deles med andre og så brukes i målrettet og manipulerende markedsføring, påvirkningsoperasjoner eller utpressing kan det straks bli verre.

Dessuten er det slik at jo mer som lagres av tjenesteleverandøren jo mer kan stjeles om de får et datainnbrudd. Og da kan informasjon havne på avveie.

Vil du lære mer om sosiale medier og personvern?

Få en epost når vi publiserer det fyldige nyhetsbrevet vårt. Vi kommer aldri til å misbruke adressen din.

Kryptering

Selve innholdet i tekst-, lyd- og videosamtaler bør også håndteres sikkert. Helst bør informasjonen være kryptert hele veien fra avsender til mottaker. Da er det vanskeligere å overvåke det du sender. Slik kryptering kalles ende til ende-kryptering.

Illustrasjon som viser at innhold er kryptert under transport.
Et forenklet bilde av vanlig nettkommunikasjon. Innholdet er kryptert under transport, men ikke nødvendigvis i enhetene til sender, mottaker og tjenesteleverandør. Illustrasjon: Eirik Solheim / NRKbeta
Illustrasjon som viser innhold som er kryptert fra ende til ende.
Ved såkalt ende til ende-kryptering er det kun sender og mottaker som har nøkkelen til å dekryptere. Så selv om innholdet går innom en tjenesteleverandør kan de ikke se på selve innholdet. Illustrasjon: Eirik Solheim / NRKbeta

Hvor godt kryptert er tjenestene?

Signal og Whatsapp er ende til ende-kryptert. Og er dermed blant de tjenestene som håndterer innholdet ditt sikrest. Snapchat har ende til ende for bilder og video, men ikke for tekstmeldinger. For Facebook Messenger og Telegram må du aktivt velge «hemmelig samtale» for at den skal være kryptert hele veien.

Konklusjon

Når du velger tjeneste må du altså ta stilling til både hvor mye metadata som deles og hvor godt kryptert tjenesten er. Likevel så er det flere faktorer som påvirker. Hvilke tjenester bruker vennene dine? Hva er det du skal kommunisere om? Hvilken funksjonalitet vil du ha i tjenesten?

Telefon med mange chat-apper
Nok å velge i. Men hvor er vennene dine? Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Mange ender med å bruke flere tjenester og til forskjellige formål. Er du journalist som håndterer sensitiv informasjon og vil verne kildene dine er Signal en god løsning. Skal du avtale en fest med venner og alle er på Messenger allerede kan den være grei å bruke selv om mye data deles.

Sørg først for generell sikkerhet

Så bør du sporenstreks rømme fra Whatsapp fordi de endrer vilkårene og begynner å dele mer metadata? Det er nok fare for at du deler mer via andre tjenester allerede. Dermed er det ikke sikkert at Whatsapp er stedet å begynne. Om det er samling og deling av data om deg du er redd for bør du kanskje begynne med å kutte ut både Facebook, Facebook Messenger og Instagram.

Og om du virkelig vil verne om privatlivet ditt er det enda viktigere å ta en titt på hva du eventuelt kan slå av, og sørge for at du har skikkelige passord og tofaktorautentisering på alle tjenestene dine.

Personvernendringene som skulle tre i kraft hos Whatsapp i februar er utsatt til mai. Så du har uansett en del tid til å vurdere hva du skal gjøre der.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159