Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Senterpartiet mener Norge trenger en «nasjonal sky»

$
0
0


Sparker inn åpne dører, svarer Høyre. De viser til at man allerede vurderer muligheten for å opprette en nasjonal skyløsning.

– Før i tida ville det vært utenkelig for oss å kjøre sensitive opplysninger i lastebillass på papir til utlandet for å lagre det i India. Mens i dag er det jo det som skjer i praksis, sier stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl (Sp).

– Senterpartiet mener vi må ha mye bedre kontroll på offentlig informasjon, og har foreslått en offentlig, nasjonal skyløsning. Slik kan vi lagre sårbar informasjon om forsvaret, helseopplysninger og så videre i Norge, sier Enger Mehl.

Hun mener Høyre har hatt at en «altfor naiv holdning» til datasikkerhet og tar til orde for at mer informasjon skal lagres i Norge.

Enger Mehl uttalelser kommer etter en rekke medieoppslag om at dansk etterretning skal ha latt USA spionere på topp-politikere i Norge, Sverige, Frankrike og Tyskland. Det skal ha skjedd gjennom å lese av digital kommunikasjon som passerer danske fiberkabler. NRK har omtalt den mulige overvåkningen gjennom et samarbeid med Danmarks Radio.

Senterpartiet mener en nasjonal sky kan sikre at mindre norsk informasjon passerer slike fiberkabler.

Høyre: Sparker inn åpne dører

Statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Justis- og beredskapsdepartementet avfeier kritikken fra Senterpartiet. Han peker på at regjeringen vedtok en nasjonal strategi for digital sikkerhet i 2019 og innførte en ny sikkerhetslov som også dekker temaet.

– Dette er egentlig å sparke inn åpne dører, fordi regjeringen vurderer muligheten for å etablere en nasjonal skyløsning med et høyt sikkerhetsnivå. Det viktigste er å sørge for sikker bruk av skytjenester både i utlandet og på norsk jord, uavhengig av om dette er i offentlig eller privat regi, skriver Hiim.

Hiim forteller videre at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har flere oppdrag knyttet til sikkerhet og skyløsninger.

– Vi trenger gode sikkerhetsfaglige vurderinger før en konkluderer med hvilken løsning en skal velge.

Het potet

Diskusjonen om «nasjonal sky» har pågått over flere år i Norge, men ble en virkelig vanskelig nøtt i fjor sommer. Da konkluderte EU-domstolen med «Schrems 2»-avgjørelsen at europeiske borgere har et for svakt vern mot amerikansk overvåkning. Dette har skapt store problemer i Norge: mange virksomheter benytter seg nemlig av amerikanske skyløsninger og tjenester.

Partner i advokatkontoret Schjødt, Eva Jarbekk, forteller til NRK at selv amerikanske datterselskaper som leverer skyløsninger i Norge kan bli pålagt å dele informasjon med USA.

For å komme rundt dette problemet har Frankrike foreslått at lokale selskaper skal kunne lisensiere teknologien til Microsoft og Google, ifølge Digi. I Tyskland har man valgt å gå for en offentlig utviklet og drevet skyløsning kalt «Bundescloud».

HELHELTIG VURDERING: Bente Hoff, som er avdelingsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, mener man må vurdere i hvert enkelt tilfelle hva som er sikkert nok.
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Avdelingsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Bente Hoff, mener det er viktig å forstå at skyløsninger har både fordeler og ulemper.

– For de aller fleste vil det å benytte seg av skytjenester gi bedre sikkerhet, sier Hoff.

– Disse tjenesteleverandørene har som regel et profesjonelt drevet driftsmiljø med sin egen sikkerhetsorganisasjon, sier Hoff.

Samtidig er det ingen løsning som passer alle. Noen virksomheter bør velge tjenester som leveres fra Norge for å sikre nasjonal kontroll.

– En risikovurdering vil for noen vise at den planlagte skyløsningen ikke gir akseptabel risiko.

Tekna: Sikkerhet koster penger

– Vi må passe oss for at skyen ikke blir oppfattet som noe magisk. Det er bare en samling av datamaskiner, sier Lise Lyngsnes Randeberg som er president for Tekna, en fagforening for norske teknologer.

UANSETT KREVENDE: President i Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg, mener mye kan gå galt både om det offentlige skal drive sin egen sky og om man kjøper inn av private aktører. Foto: Tekna

Randeberg mener det er mulig å lage sikre skyløsninger, men at man for ofte er opptatt av å kutte kostnader.

– Det er ikke et problem å bygge en sikker sky, men det koster penger, sier Randeberg, som advarer om at det i noen tilfeller kan bli dyrere å ha tjenester i skyen.

I fjor høst lanserte regjerningen stortingsmeldingen «Samfunnssikkerhet i en usikker verden» som foreslår en offentlig drevet markedsplass for skytjenester. Markedsplassen skal gjøre det enklere for kommuner og andre offentlige virksomheter å skaffe seg sikre, lovlige, og kostnadseffektive IT-tjenester fra kommersielle selskaper.

Randeberg beskriver det som en «slags siling av hvem som får lov å tilby skyløsninger til offentlige virksomheter».

Ifølge statssekretær Lars Jacob Hiim er markedsplassen foreløpig i en pilotfase. Mer funksjonalitet og flere typer avtaler skal legges til markedsplassen i tiden fremover.

Les også: Kilder til Danmarks Radio: USA har spionert på norske politikere fra Danmark


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159