Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Dette merket bør du se etter når du skal kjøpe elektronikk

$
0
0

Nå rulles det snart ut en ny standard for elektronikk kalt «Matter». Google, Amazon og Apple er blant selskapene som er med på laget. Standarden kan gjøre det langt enklere for deg som forbruker å navigere det forvirrende og lite brukervennlige «smart hjem»-landskapet.

Tenk deg at du kjøper en ny datamaskin og at når du kommer hjem oppdager du at den ikke har USB-porter, men noen underlige kontakter som bare kan brukes med utstyr fra den samme leverandøren som laget maskinen. Alle dine harddisker, minnepinner, kortlesere og webkamera er ubrukelige.

Bilde av en USB-kontakt med USB-logo
Kjent kontakt og kjent symbol. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Heldigvis er det ikke slik for datamaskiner, men det er et nokså vanlig tilfelle når det kommer til smarthjem-produkter. Databransjen ble på et tidspunkt enig om standarden som kalles USB. Derfor kan du gå i butikken og kjøpe et webkamera fra hvilken som helst leverandør og så bruke det på hvilken som helst datamaskin.

Et enklere liv

Jeg er en av dem som har fylt leiligheten min med såkalte smarte løsninger. Hos meg styres lyset av bevegelsesensorer og solens posisjon, gardiner går ned av seg selv når vi slår på flatskjermen i stuen, og plantene på balkongen vannes automatisk basert på sensorer i jorden.

Takketvære utstyr fra mange leverandører, masse tålmodighet og en god porsjon teknisk innsikt har jeg fått min gamle Miele vaskemaskin til å kunne melde fra på klokken min når den er ferdig. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Vi som er over middels interessert i teknologi kan låse opp dører, starte robotstøvsugere og styre det meste fra mobiltelefonen uansett hvor i verden vi er. Vi kan slå på kaffemaskinen fra en bryter ved sengen og får beskjed fra all verdens sensorer om noe er galt i leiligheten når vi ikke er hjemme.

Alt for vanskelig

Selv om du synes noe av dette virker nyttig så sliter jeg med å anbefale noen å installere et slikt opplegg. For selv med min ingeniørutdannelse og overdrevne entusiasme er det bare såvidt jeg klarer å holde systemet gående. Det er ikke brukervennlig nok.

Det er et kaos.

Verden trenger en standard

Et av hovedproblemene er at ting stort sett ikke snakker sammen på tvers av leverandører. Om du har lyspærer fra en leverandør må du ha lysbrytere fra den samme. Når du skriker til den smarte høyttaleren din at den skal trekke fra gardinen er det ikke sikkert det er mulig fordi Google eller Amazon ikke nødvendigvis er kompatibelt med det dyre systemet du fikk installert for fire år siden.

To forskjellige smarte lysbrytere
To smarte lysbrytere. Den ene vil helst bare styre utstyr fra Philips, mens den andre helst vil styre Xiaomi. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Bransjen har vist begrenset vilje til å komme opp med en felles standard. Jeg mistenker at hver leverandør har hatt lyst til å være selve hovedsentralen i hjemmet ditt og dermed har hatt liten interesse av å åpne for at du skal kunne velge fritt.

Løsninger for entusiastene

De mest entusiastiske bruker derfor egne løsninger som er bygget for å snakke med enheter på tvers av leverandører. Selv bruker jeg Athom Homey som hjerne i systemet. Andre entusiaster sverger til Home Assistant.

Men skal jeg ut og kjøpe en ny lyspære må jeg likevel gjøre undersøkelser på forhånd for å finne ut om den vil snakke med resten av systemet mitt. Og det hele blir en salig røre av programvareoppdateringer og spesialløsninger for de forskjellige standardene.

Bilde av forskjellige smarte produkter med Matter-logo
Slik ser selskapene bak Matter for seg at en del av produktene kan se ut. Foto: Matter Press Kit

Matter to the rescue?

Det er dette som skal bli løst med Matter. Det skal bli en slags USB for det smarte hjemmet ditt. Det er en åpen standard som alle produsenter kan benytte og produkter som støtter den merkes tydelig. Du vil kunne se godkjente produkter på markedet senere i år.

Matter baserer seg på IP-kommunikasjon. Det er den samme protokollen som brukes for det meste av kommunikasjon på internett. Den er gratis å bruke og implementere.

Den nye standarden virker lovende og allerede har mer enn 170 selskaper blitt med på laget. En slik felles standard vil gjøre det veldig mye enklere for oss forbrukere.

Mer trengs

Som mangeårig smarthjementusiast mener jeg likevel at det ikke er nok. For at flere skal kunne spare strøm, øke sikkerheten selv og gjøre hverdagen litt enklere må alt bli mer stabilt og mer brukervennlig.

For styring av ting i hjemmet har vi som forbrukere svært høye krav til stabilitet. Når det gjelder lys, dørlåser, røykvarslere og sensorer kan det i verste fall stå om liv dersom systemene ikke virker.

Fukt- og miljøsensorer fra forskjellige leverandører. Det er alt for komplisert å sette dem opp stabilt i et system som enn så lenge mangler skikkelig standardisering. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Vi blir ikke fornøyde med dørlåser som ikke virker fordi det er for kaldt eller brannalarmer som ikke varsler fordi styringsenheten har krasjet.

Den nye standarden Matter vil utvilsomt gjøre smarthjemmet mer brukervennlig, men det gjenstår å se om leverandørene vil bruke muligheten til å lage mer stabile og nyttige produkter.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159