Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Kaoset i norske byer har bare så vidt begynt

$
0
0

Elsparkesykler har de siste ukene vært i nyhetene etter en rekke ulykker, rapporter om ulovlig kjøring og parkeringskaos. Men det er viktig å ikke få panikk av den grunn: Rett rundt hjørnet venter flere elektriske innovasjoner, og for strenge tiltak kan hemme en mobilitetsrevolusjon i norske byer.

I 2002 kom det et lite, lett og utslippsfritt fremkomstmiddel på markedet. I Norge valgte vi å holde fast ved at dette miljøvennlige fremkomstmiddelet måtte være forbudt.

Sommeren 2014, etter 12 års krangling og byråkrati, ble den komiske doningen kalt Segway lovlig i Norge. Segway fikk likevel aldri noe stort gjennombrudd. Seks år senere stanset produksjonen av ståhjulingen. Sjelden har en så lite brukt dings fått så mye oppmerksomhet, men lovendringen banet vei for andre elektriske fremkomstmidler.

Da elsparkesyklene gjorde sitt inntog for tre år siden var mottakelsen en helt annen: Tusenvis av sparkesykler ble pumpet ut i markedet med få regler og reguleringer. Bymiljøetaten i Oslo anslår i dag at det er over 20.000 sparkesykler i Oslo, ifølge Aftenposten.

Denne sommeren kommer til å bli et mareritt enten du elsker eller hater elsparkesyklene.

Kaos og skader

Google gir deg timevis med lesestoff om du søker etter «Snublet over sparkesykkel». Det hele toppet med den hjerteskjærende historien om svaksynte Bibi Vance (83) som ble alvorlig skadet etter å ha snublet over en av sparkesyklene. Det er heller ikke lenge siden bymiljøetaten i Oslo fjernet 200 elsparkesykler i Oslo fordi de hopet seg opp i så store mengder at de hindret både gående og kjørende.

Blinde og svaksynte får spesielt store problemer når sparkesykler ligger slengt på fortauet. Bildet er tatt i nærheten av Elgeseter bru i Trondheim. Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Statens Vegvesen skriver i rapporten «Skader på sykkel og elektrisk sparkesykkel i Oslo» at det er ti ganger større sjanse for å skade deg på en elsparkesykkel enn en tradisjonell sykkel.

Slik kan vi ikke ha det. Men alle disse negative historiene kommer av noe som egentlig er fantastisk – folk elsker å bruke elektriske sparkesykler og at de er utrolig populære.

Nye regler kommer

18. mai kom regjeringen med nye regler for sykler og elsparkesykler som tok for seg noen lavthengende frukter. Der tydeliggjorde man blant annet forbudet mot å være mer enn en person på en elsparkesykkel. Det kom også inn en fartsgrense på 6 km/t ved passering av gående på fortau og gangvei.

I tillegg introduserte byrådet i Oslo lokale reguleringer den 7. Juni. Det skal bli færre sparkesykler og utleie må stenges om natten. Endringene er forventet å tre i kraft tidligst i august.

Kort fortalt betyr det at bruken av små, stillegående og utslippsfrie fremkomstmidler begrenses.

Men er det alltid begrensning av bruk som skal være virkemiddelet?

Noen har mest sannsynlig slengt sparkesyklene inn i buskene fordi de var i veien. Foto: Eirik Solheim / NRK

Ikke få panikk

De siste årene har det vært en rivende utvikling innen batteriteknologi og elektriske motorer. Det gjør at stadig flere elektriske fremkomstmidler kommer til markedet eller er under utvikling.

Det er ingen vei tilbake – fremover vil det bare bli flere innovasjoner å se på veiene i norske byer.

Vässla har flere modeller. Denne er en slags mellomting mellom elsparkesykkel og elmoped. Foto: Vässala Press Kit

Svenske Vassala og flere kinesiske selskap kommer med fremkomstmidler som er en mellomting mellom elsparkesykkel og moped. Norske Podbike og nederlandske LEF har fremkomstmidler som plasserer seg et sted mellom elsykkel og bil.

Mens selskapet Cake jobber med spennende og modulbaserte fremkomstmiddel i skjæringspunktet mellom sykkel og motorsykkel.

Podbike treffer et sted mellom liten bil og sykkel. Foto: Kenneth McDowell / Podbike Press Kit

Ser vi enda lenger frem i tid kan det være at tyske Volocopter og sørkoreanske eHang faktisk kommer til å lansere flygende elektriske taxier i flere byer.

Stillere, renere og tryggere by

Jeg håper at vi kommer oss gjennom denne sommeren uten å ende med panikk. For vi må lære oss å leve med disse doningene.

De er stillegående, skaper mindre kø og bruker mindre energi enn privatbilen. Alle nyvinningene som er på vei vil oftere og oftere bli et reelt alternativ til større og mer energikrevende fremkomstmiddel.

Når sparkesyklene fungerer er de et stillegående og effektivt fremkomstmiddel som bruker lite energi. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Det var nærmest parodisk å bruke 12 år på å få godkjent den futuristiske Segwayen. Men heller ikke bærekraftig med et totalt frislipp av elsparkesykler. Det er derfor bra at regjeringen og byrådet i Oslo har kommet med flere tiltak som begrenser noen av de verste utskeielense med sparkesyklene.

Bergen, Trondheim og Stavanger har mange av de samme utfordringene som Oslo. De må løses med en kombinasjon av tiltak i form av bedre sykkelveier, fornuftige lover og hensynsfull bruk av innbyggerne som benytter tilbudet.

Elsparkesyklene er bare et av flere steg mot en mobilitetsrevolusjon som vil gi oss stillere, renere og tryggere byer.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159