Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Slik kan du lage de forbløffende AI-bildene på egen hånd

$
0
0

AI-skapte bilder har tatt helt av i sosiale medier. Fra å være en litt bortgjemt akademisk raritet, har disse maskingenererte bildene basert på en tekstlinje plutselig blitt noe alle kan gjøre over natten.

Bare de siste to månedene har teknologien blitt mye mer tilgjengelig for folk flest, og det er nå mulig å lage bildene uten å installere noen kompliserte programmer.

I denne artikkelen gir vi deg oppskriften på hvordan du kan komme i gang med tre av de mest brukte tjenestene for AI-genererte bilder: DALL-E, MidJourney og Stable Diffusion.

Før du kommer igang

Det kan være greit å ha en anelse om hva disse bildene er og hvordan de lages før du hiver deg over mulighetene som finnes.

Kjært barn har som vanlig mange navn: AI-genererte bilder, text to image, diffusjonsmodellering. Felles for dem alle er at dette er en teknologi hvor du skriver enn en tekst – en såkalt prompt – og får ut et bilde. Så enkelt, og samtidig så vanskelig.

Illustrasjon av et eventyrhus i en grønn skog generert av en datamaskin. Illustrasjon: Marius Arnesen / NRKbeta
Illustrasjon av et eventyrhus i en grønn skog generert av en datamaskin. Illustrasjon: Marius Arnesen / Midjourney / NRKbeta.

Her er det altså i utgangspunktet ingen andre begrensninger for resultatet enn din egen fantasi og kreativitet.

La oss illustrere det hele med et eksempel. Ved å skrive in teksten: «a photorealistic frog with sun glasses» i tjenesten MidJourney får vi dette bildet:

Illustrasjon av en frosk med solbriller generert av en datamaskin.Illustrasjon: Marius Arnesen / Midjourney / NRKbeta.

Skriver vi inn den eksakt samme teksten på nytt, får vi fortsatt en frosk med solbriller(-ish). Men en helt annen utgave.

Illustrasjon av en frosk med solbriller generert av en datamaskin. Illustrasjon: Marius Arnesen / NRKbeta
Illustrasjon av en frosk med solbriller generert av en datamaskin. Illustrasjon: Marius Arnesen / Midjourney / NRKbeta

Dette er mulig å gjøre fordi en datamaskin er trent opp på en et enormt sett av bilder og tekstbeskrivelser av dem. Fra der er det laget en såkalt diffusjonsmodell, en måte å lage bilder basert på tekstbeskrivelser.

Alternativene du har å velge blant

Teknologien som ligger til grunn for tekst-til-bilde-generatorer har vært under utvikling lenge, men da i all hovedsak via forskningsprosjekter. I løpet av de siste månedene har teknologien gjort kvantesprang, og det har vokst fram flere kommersielle alternativer som nå er tilgjengelig for deg og meg.

De ulike modellene som er utviklet og tilbys i dag, har alle styrker og svakheter og er under konstant utvikling. Så det du tenkte at var heftig og banebrytende i går, blir kjapt forbigått når nye versjoner av systemene rulles ut. Og det rulles ut nye funksjoner hyppig om dagen.

Den enkle: Dall-E 2

Dall-E er utviklet av selskapet OpenAI og var lenge i lukket beta for de spesielt interesserte og inviterte, og ble følgelig den store snakkisen som alle ville ha tilgang til.

Tjenesten er nå åpnet for alle, og alt du trenger for å bruke tjenesten er en nettleser. Her er med andre ord terskelen for å komme i gang svært lav.

Illustrasjon av en ape med solbriller generert av en datamaskin. Illustrasjon: Marius Arnesen / Dall-E / NRKbeta.

Dall-E gir deg 50 gratis credits, eller bildegenereringer, når du registrerer deg, og deretter 15 gratis bilder i måneden. Om ønskelig er det mulig å kjøpe seg til flere forsøk. (Du får tilgang til Dall-E ved å registrere deg her.)

Grensesnittet til Dall-E er så enkelt som det kan bli. En tekstboks på en nettside er det du trenger å forholde deg til. Skjermdump: Marius Arnesen / NRKbeta
Når du har registert deg, kommer du til et webgrensesnitt med en tekstboks, og her er det bare å slippe fantastien fri.

For den viderekomne: MidJourney

MidJourney var lenge lillebror i snakkisen rundt tekst-til-bilde-generatorer, men har i de siste månedene vokst voldsomt, og blitt en meget populær tjeneste.

Illustrasjon av norsk fjellheim på høsten med en turgåer generert av en datamaskin. Illustrasjon: Marius Arnesen / Midjourney / NRKbeta.

Som hos Dall-E har du også her muligheten til å prøve tjenesten gratis, og de 25 første bildegenereringene er gratis.

Terskelen for å komme i gang med MidJourney er imidlertid litt høyere enn med Dall-E. Brukergrensesnittet Midjourney har valgt seg for å sende tekster inn til sin generator er kommunikasjonsprogrammet Discord.

Slik går du fram:

Nå er du i praksis klar for å generere bilder ved å skrive «/imagine teksten-du-har-funnet-på», men da havner alt av bilder i et kaos sammen med andre brukere i samme kanal, så vi vil anbefale at du følger skrittene under og lager deg en egen server som du inviterer MidJourney-boten inn i.

  • Opprett din egen Discord-server
  • Trykk på det grønne Pluss-tegnet i venstremenyen i Discord-appen
  • Velg «Create your own»
  • Velg «For me and my friends»
  • Gi serveren et selvvalgt navn

Sånn. Nå har du laget din egen server, hvor det kun er du som er medlem. Da gjenstår det bare å invitere MidJourney-boten inn til din server, slik at du kan sende denne tekst-meldinger om hvilke bilder du vil ha.

Dette gjøres på følgende måte:

  • Gå inn på MidJourney-serveren i venstre-menyen
  • Klikk på «MidJourney Bot» i menyen/oversikten over brukere helt til høyre.
  • Velg så «Add to Server», og velg din egen nyopprettede server. Nå er MidJourney-boten lagt til din server, og du kan «snakke» med den i fred for alle andre med samme erend.
  • Gå så inn i din egen server i venstremenyen og skriv «/imagine» etterfulgt av teksten du ønsker å få generet som bilde.

Andre nyttige kommandoer er «/info» og «/setting» hvor du får nyttig informasjon og kan endre innstillingene.

For eksperten: Stable Diffusion

Stable Diffusion er modellen som også ligger til grunn for den siste versjonen av MidJourney.

Den er utviklet av oppstartsselskapet StabilityAI, og er delt med verden som åpen kildekode.

Slik ser det ut når vi ber DiffusionBee om å lage et maleri av George Clooney i stilen til Vincent van Gogh. Illustrasjon: Marius Arnesen / Stable Diffusion / NRKbeta

Har du en ny Mac med M1-chip, finnes det to gode alternativer for Stable Diffusion. Både Diffusion Bee og Charl-E er apper du enkelt kan laste ned til din Mac.

Er plattformen din Windows, er det hakket mer komplisert og mange bærbare datamaskiner vil ikke være kraftige nok. Du finner en fin oppskrift på hvordan du kommer i gang hos HowToGeek.

Vi holder kommentarfeltet åpent her, så del gjerne erfaringer, tips og triks. Eller vær en raus AI-kunstner, og del promptene dine 😃


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159