Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Datatilsynet vant frem i Oslo tingrett mot Meta

$
0
0


Meta tapte mot Datatilsynet i Oslo tingrett. Det kommer frem i en kjennelse fra Oslo tingrett.

Tidligere i august møttes Datatilsynet og Meta i Oslo tingrett for å avgjøre om teknologigiganten må følge et vedtak om å betale dagsbøter på én million kroner. Det skjer etter at Datatilsynet i sommer beordret Meta, som eier Facebook og Instagram, å stoppe bruken av persondata til såkalt adferdsbasert markedsføring inntil selskapet gjør det på en lovlig måte.

Slik markedsføring omtales også som overvåkingsbasert reklame fordi informasjon om hva man liker og leser kan brukes til å velge hvem som ser en bestemt annonse.

Nå har Oslo tingrett kommet med en avgjørelse i en innledende rettssak mellom partene.

– Vi er svært glade for denne av avgjørelsen. Den er en seier for personvernet, sier Datatilsynets direktør Line Coll til NRK.

– Kjennelsen er veldig tydelig på at Datatilsynets vedtak som ble fattet i juli er gyldig og at det står seg, utdyper Coll.

Meta opplyser til NRK at de nå vurderer sine muligheter.

– Vi er skuffet over dagens avgjørelse og vil nå vurdere hva vi skal gjøre videre. Vi har allerede annonsert vår intensjon om å flytte alle brukere i EU og EØS til et samtykke-basert lovgrunnlag, og vi vil fortsette å arbeide med det irske datatilsynet for å få det til å skje, sier en talsperson for Meta til NRK.

Etter hva NRK forstår er det sannsynlig at Meta vil søke andre måter å ugyldiggjøre tilsynets vedtak.

– Straffende og unødvendig

I Oslo tingrett fremla Metas advokat Christian Reusch at tilsynets vedtak var «straffende og unødvendig». Meta har siden 2018 vært i en prosess med det irske datatilsynet (DPC) om selskapets lovgrunnlag for å bruke adferdsbasert reklame.

UGYLDIG VEDTAK: – Vedtaket er ugyldig og påfører selskapene betydelig skade, sa Metas advokat Christian Reusch i retten. Foto: Martin Gundersen/NRK

Norsk datatilsyn mener derimot at de kun ønsker å stanse en ulovlig bruk av persondata. De mener de kan bruke en unntaksregel i de europeiske personvernlovene for å sikre at Meta følger regelverket i Norge. Meta argumenterte i retten for at tilsynet hadde begått en rekke formelle feil i sitt vedtak og at det dermed var ugyldig.

Meta mente at vedtaket skadet omdømme til selskapet og fortalte at de hadde vært i kontakt med bekymrede annonsører.

– Etter rettens syn har ikke Meta Ireland og Facebook Norway sannsynliggjort at selskapene i vesentlig grad vil lide økonomisk tap eller omdømmetap ved ikke å oppfylle Datatilsynets vedtak, skriver Oslo tingrett i sin avgjørelse.

Tingretten ga Meta heller ikke medhold i at tilsynet hadde begått formelle feil som gjorde vedtaket ugyldig.

Vedtak kan bli utvidet til flere land

Meta argumenterte også med at Datatilsynet forstyrret en pågående prosessen hos det irske datatilsynet. DPC fører saken på vegne av de europeiske datatilsynene for å sikre at lovverket blir praktisert likt i hele Europa. DPC har tidligere slått fast at Meta ikke kan bruke sitt nåværende lovgrunnlag til å adferdsbasert markedsføring.

OVER PULTEN: Christian Reusch (t.v.) deler et dokument med motparten. Hanne Jahren hos Regjeringsadvokaten førte saken på vegne av Datatilsynet. Fra tilsynet møtte leder ved internasjonal seksjon Tobias Judin og juridisk direktør Jørgen Skorstad. Foto: Martin Gundersen/NRK

Til NRK bekrefter DPC at Meta har en frist til 24. november for å implementere en ny samtykke-modell for adferdsbasert markedsføring.

Hvordan disse samtykkene vil bli utformet er ukjent, men lovverket legger opp til at brukerne da kan gjøre et aktivt valg om de vil tillate at visse personopplysninger brukes til markedsføring.

Datatilsynets vedtak varer i første omgang i tre måneder. Tilsynet kan løfte saken til det europeiske personvernrådet (EDPB) for å gjøre det permanent, og vinner tilsynet frem med sitt syn kan det også være at flere europeiske land vil følge etter.

– Viktig seier for Datatilsynet

– Kjennelsen er en viktig seier for Datatilsynet som har fått medhold i at de har oppfylt både saksbehandlingsreglene og at vilkårene for å iverksette hasteprosedyren var oppfylt, om enn under tvil, skriver Christine Ask Ottesen som er partner i PwC.

Ottesen tror Meta vil anke avgjørelsen. Vebjørn Søndersrød, som er partner i advokatfirmaet Føyen, tror Meta vil tape også i lagmannsretten dersom de anker.

MÅ BETALE: – Etter dagens kjennelse fra Oslo tingrett vil Meta høyst sannsynlig måtte betale dagbøter for hver dag som går inntil de faktisk innfører en samtykkeløsning, sier Vebjørn Søndersrød i advokatfirmaet Føyen. Foto: Martin Gundersen/NRK

– Meta tapte fullstendig i Oslo tingrett, men har anledning til å anke tingrettens kjennelse til lagmannsretten. Det er etter mitt syn lite sannsynlig at Meta vil oppnå et annet resultat ved anke, sier Søndersrød til NRK.

Søndersrød mener det er sannsynlig at det europeiske personvernrådet vil forlenge dagbotperioden dersom tilsynet skulle be om det.

– Meta bryter retten til privatliv

– Dette er en bekreftelse fra tingretten om at Meta bryter retten til privatliv, sier Ingrid Stolpestad i Amnesty Norge.

POSITIV: Ingrid Stolpestad i Amnesty er storfornøyd med Oslo tingretts avgjørelse. Foto: Privat

De er svært positive til tingrettens avgjørelse og håper det vil få konsekvenser. Amnesty jobber for et generelt forbud mot adferdsbasert markedsføring i Europa.

– Vi legger til grunn at Meta tar tilsynets vedtak og tingrettens kjennelse på alvor. Da må det få konsekvenser ved at Meta slutter å spore og overvåke alt vi gjør, sier Stolpestad.

Saken er oppdatert klokken 15:43 med en kommentar fra Ottesen. Deretter oppdatert 16:30 med kommentarer fra Søndersrød, lagt inn bilde av Stolpestad og forkortet hennes siste sitat.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159