Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Morgendagens domenenavn er på vei

$
0
0

Men Amazon får ikke sette punktum helt enda.

no-amazon

For flere år siden annonserte ICANN at de etter hvert ville åpne for skreddersydde toppnivådomener (det som kommer etter punktumet, som f.eks. .com), noe som åpner for nye muligheter for private foretak og andre store organisasjoner. For noen dager siden ble de første fire godkjent.

Den første batchen med toppnivådomener er ikke så fryktelig interessant for nordmenn flest, men den markerer en vesentlig milepæl for ICANNs del: Dette er første gang man har toppnivådomener med tegn utenfor det latinske alfabetetet:

Two of the Registry Agreements are for strings in Cyrillic, one in Arabic and one in Chinese. Once these and other IDN strings are delegated and become operational, it will mark the first time that people will be able to access and type in a website address for generic Top-Level Domains in their native language.

Pressemelding fra ICANN

De foreløpig godkjente toppnivådomenene er сайт (russisk for “nettside”), 游戏 (kinesisk for “spill”), شبكة (arabisk for “nett”) og онлайн (russisk for “online”).

Et av forslagene som ble heftig diskutert, men ikke foreløpig godtatt, er .amazon. Netthandelgiganten Amazon søkte tidlig om domenet, men på grunn av ordets geografiske tilhørighet, har ICANNs rådgivere gitt styret en anbefaling om å avslå søknaden. I et brev til ICANN skriver flere latinamerikanske land problematiseres registreringen av ”amazon”. Landene motsetter seg å altså det å registrerer merkenavn som også har manefestasjoner i faktiske ting, og ønsker å skape presedens for at dette ikke blir vanlig praksis i framtiden.

In particular ‘.amazon’ is a geographic name that represents important territories of some of our countries, which have relevant communities, with their own culture and identity directly connected with the name. [...] Beyond the specifics, this should also be understood as a matter of principle.

Brev til ICANN fra blant annet Brasil, Argentina, Chile, Peru og Uruguay

Det kan altså bli spennende å følge den videre utviklingen og de mulige interessekonfliktene som kan oppstå på bakgrunn av mulige domener. Punktum i diskusjonen er enda ikke satt.

Hvordan ser du for deg utviklingen blir for toppdomener og hvilke kunne du tenke deg å se?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159