Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

British Museums fantastiske Flickr-konto

$
0
0

Det britiske nasjonabiblioteket begynte i 2013 arbeidet med å tilgjengeliggjøre arkivet sitt på nettet. Så langt finner du over én million historiske bilder på deres Flickr-konto.

Flickr-samlingen til British Library har i skrivende stund 1 023 705 bilder – og samtlige bilder er offentlig eiendom – altså uten noen rettighetsmessige restriksjoner. Det britiske nasjonalbiblioteket har en målsetting om å være det mest åpne av sitt slag, og de er absolutt på god vei.

«Mosque at Lucknow», av Henry Salt, fra <a href='https://flic.kr/p/jYYVTx'>British Museum</a>
«Mosque at Lucknow», av Henry Salt, fra British Museum

I det omfattende arkivet finner vi samlinger med bilder av blant annet planeter og romforskning, sykkelens utvikling, historiske portretter, og enorme mengder kart.

«The Angel of the Revolution: a tale of the coming Terror».
«The Angel of the Revolution: a tale of the coming Terror». Foto: British Museum

Museet har utviklet noe de kaller «The Mechanical Curator» – en robot som kuraterer nesten tilfeldige verker fra museets enorme arkiv i sosiale mediekanaler som Tumblr og Twitter.

A bird's-eye view of the Red Fort at Delhi from the east, showing an emperor, probably Shah Alam (1759-1806) entering the Diwan-i-Khas on right. The Rang Mahal is on the left, the Khwabgah Jharoka in the centre and the Pearl Mosque on the extreme right. Foto: British Museum.
A bird’s-eye view of the Red Fort at Delhi from the east, showing an emperor, probably Shah Alam (1759-1806) entering the Diwan-i-Khas on right. The Rang Mahal is on the left, the Khwabgah Jharoka in the centre and the Pearl Mosque on the extreme right. Foto: British Museum.

I en bloggpost forklarer kuratorens utvikler, Ben O’Steen, hva som er tanken bak en slik kurator. Digitalisering av enorme mengder historisk materiale er et enormt fremskritt for tilgjengeliggjøringen av verdenshistorien, men tradisjonelle søkeverktøy gir deg ikke nødvendigvis et godt utgangspunkt til å finne interessante ting:

It is easy to forget just how phenomenally powerful search engines can be, leading researchers to content that they know they want. This is also its shortcoming.

Ben O’Steen

Det han i utgangspunktet sier er at mens søkeverktøy enkelt lar deg finne det du leter etter, er de ikke like egnet til å overraske deg.

Derfor satte de sammen den mekaniske kuratoren, som viser frem utvalg av biblioteket daglig i de ulike sosiale kanalene.


Første versjon av kuratoren lastet opp tilfeldige bilder fra samlingen, men en raffinert versjon klassifiserte bildene og lastet opp et tilfeldig bilde som hadde en viss likhet til det forrige opplastede bildet. Faktorene kan være bildets størrelse, hvorvidt bildet har ansikter, eller om de har geografiske likheter.

Hvordan ligger vi an i Norge?

Også i Norge har vi flere gode arkivsamlinger på nett, og den mest omfattende er antagligvis DigitaltMuseum, som er en nasjonal database som samler verker fra norske kunst- og kulturhistoriske museer.

Den norske samlingen er faktisk enda større enn det British Museum har lagt ut på sin Flickr-konto: DigitaltMuseum har over 1.6 millioner søkbare objekter i sin database. Og mesteparten er klassifisert og kategorisert på en måte som gjør det enkelt å finne frem.

«Norske Nationale Klædesdragter», fra DigitaltMuseum
«Norske Nationale Klædesdragter», fra DigitaltMuseum

Mens totalantallet objekter hos DigitaltMuseum er høyere, er det stor forskjell på bruksretten. Av de 1.6 million bildene i databasen, er det «bare» 70.000 av disse som er klassifisert som offentlig eiendom.

DigitaltMuseum har også en tilstedeværelse på Facebook, og er flinke til å manuelt kuratere interessante objekter fra samlingen.

Universitetsbiblioteket har en liste over ulike bildebaser rundt om på nettet – men vi lurer selvsagt på hvilke andre internasjonale baser som eksisterer der ute. Hvilke bør vi få med oss?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159