Verdens første virkelig «globale» sosiale medium møter motstand fra amerikanske politikere fra begge partier og britisk datatilsyn. Hva handler det egentlig om?
Høsten 2017 kjøpte det kinesiske selskapet ByteDance appen Muscial.ly, en app hvor brukerne kunne mime til kjente popsanger. Siden har appen vokst eksplosivt, og blitt et sted hvor man også kan dele videosketsjer og koreografier.
Aldri før har et sosialt medium vært populært både i Kina og i Vesten. Under det nye navnet TikTok har Facebook fått en farlig konkurrent, noe også Mark Zuckerberg har påpekt ved flere anledninger.
TikTok er allerede blitt installert 1,5 milliarder ganger, ifølge Sensor Tower, og i Norge er appen like populært blant de yngste som Snapchat.
En opptelling gjort av NRKbeta i sommer viste at en rekke nordmenn har gjort det stort på appen. De aller største norske profilene har over én million følgere og millioner av visninger på sine mest populære videoer.
Bekymret for nasjonal sikkerhet
Komiteen for utenlandske investeringer i USA (CFIUS) åpnet i november en granskning av Muscial.ly-oppkjøpet til én milliard dollar. Komiteen har tidligere krevd at de kinesiske eierne av datingappen Grindr solgte seg ut, og lignende tiltak kan komme på bordet om komiteen mener det er tilstrekkelige farer mot nasjonal sikkerhet. Det lover svært dårlig for en app hvor det tredje største vekstmarkedet er USA.
Den siste tiden har amerikanske politikere fra begge partier ytret seg negativt til appen, og det er tre områder som trekkes frem:
- Nasjonal sikkerhet
- Sensur av politiske meninger
- Hvordan persondata lagres
Dette henger sammen med bekymringer om tette båndene mellom selskaper og stat i Kina. TikTok har i flere omganger understrekt at de lagrer data om vestlige utenfor Kina og at de ikke deler data med morselskapet ByteDance. Likevel kommer ikke TikTok unna beskyldninger og bekymringer om kinesisk påvirkning.
– Hvis barnet ditt bruker TikTok er det en mulighet for at det kinesiske kommunistpartiet vet hvor de er, hvordan de ser ut, hvordan stemmen høres ut og hva de ser på. Dette er en funksjon TikTok ikke annonserer, sa den republikanske senatoren John Hawley under en datasikkerhetshøring, ifølge DN.
Hawley er ikke overbevist om at det skal mer til «et bank på døra til hovedkontoret» for at brukerdata overføres til kinesiske myndigheter.
Hvor er Hongkong?
Det kan først virke rart at modereringen til et sosialt medium har blitt sentral i samtalen om nasjonal sikkerhet, men Robert D. Williams skriver i Lawfare at det er en måte å få innblikk i myndighetenes innflytelse på selskapet.
![](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2019/11/pt4rPef0U9I-620x414.jpg)
Det ble aktualisert etter at brukere la merke til at det ikke var noen videoer om protestene i Hongkong. Ikke lenge etter kunne The Guardian avsløre at TikToks moderatorer hadde retningslinjer om å skjule eller slette videoer som brøt med kinesiske interesser.
ByteDance svarte da at retningslinjene ble faset ut i mai, og at de nåværende retningslinjene ikke refererte til spesifikke land eller tema.
Datatilsynet avventer engelsk undersøkelse
Norske myndigheter og politikere har så langt ikke gått hardt ut mot TikTok. Datatilsynet oppgir til NRKbeta at de foreløpig ikke har hatt noen saker om TikTok i Norge, men at de følger utviklingen nøye.
Det britiske datatilsynet ICO undersøker blant annet om TikTok forsvarlig behandler personopplysninger til unge brukere, og om barna er godt nok beskyttet på plattformen.
– Vi ønsker å vite mer om vurderingene og resultatene fra ICOs undersøkelse før vi eventuelt går ut og advarer norske forbrukere mot å bruke TikTok, sier kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl i Datatilsynet.
Les mer om TikTok her:
> Slik erobrer Kina verden og Norge gjennom video-appen TikTok
> Hvordan ble «Old Town Road» med Lil Nas X tidenes hit? (Langleser)