Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Norge trenger utviklere: Her er fire morsomme måter å lære seg koding

$
0
0

Det kan virke som om arbeidslivet har et nesten utømmelig behov for flinke programmerere. Overskrifter og stillingsannonser har pekt i samme retning i flere tiår: Ledige stillinger, høye lønninger, god trivsel og spennende utfordringer.

Og selv om du ikke skal arbeide som programmerer så gjør det forbausende mange jobber enklere om du har litt bedre kunnskap om hvordan datamaskiner fungerer.

Littlebits: Små moduler, mange muligheter. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Nettet er fullt av ressurser og kurs, men motivasjonen kan likevel være vanskelig å finne. Vi har blitt vant til å se datamaskiner gjøre så uendelig mye mer spennende ting enn det vi klarer når vi tar våre første skritt inn i programmeringens verden.

Da kan løsningen være å heller programmere enkle små datamaskiner som kan gjøre fysiske sprell. Som å få en motor til å starte, lys til å blinke, eller melde fra om temperatur og fuktighet.

Å komme i gang med å lage dine egne små maskiner er morsommere og enklere enn du tror. Her er fire metoder. Sortert etter økende vanskelighetsgrad.

1. LittleBits

Med disse små dingsene kan du starte uten å skrive en eneste linje med kode. Settene består av små moduler som du setter sammen ved hjelp av magneter. Det blir nesten som legoklosser. Men alle klossene har en spesiell funksjon.

Tre klosser. En for strøm, en for å trigge ved lyd og en for å lyse. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Klossene deles inn i forskjellige kategorier. For eksempel er noen «dersom dette skjer»-klosser. Det kan være så enkelt som en bryter eller en sensor som trigges av lyd eller lys. Etter en slik kloss setter du som oftest på en kloss som faktisk gjør noe. Som å starte en motor, lage en lyd, slå på et lys osv.

Du skal ikke leke så lenge med dem før du har lært en del enkle prinsipper for programmering.

Settene koster fra ca 400 kroner og oppover. Du kan begynne med et enkelt sett og så bygge på etter hvert.

2. Microbit

Denne fine lille datamaskinen er utviklet av BBC og blir brukt i programmeringsopplæring i mange land.

Microbit er spesialdesignet for programmeringsopplæring. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Microbit er en ganske avansert liten sak med flere innebygde sensorer og lys. Den er også laget slik at du enkelt kan koble til eksterne enheter og motorer. Dermed kan den lille brikken styre både roboter og droner.

Enkel blokkprogrammering på norsk. Skjermbilde fra Microbit.org

Du lager programmene på datamaskinen din og laster enkelt over til Microbit via USB-tilkoblingen.

Med mikrobit kan du starte med enkel blokkprogrammering som er en visuell og fin måte å komme igang. Du kan hele tiden veksle mellom de grafiske og tydelige blokkene og vanlig kode, slik at du får en gradvis overgang til mer avansert programmering.

Bytt enkelt mellom programmeringsblokker og kode. Skjermbilde fra Microbit.org

For blokkprogrammering med mikrobit kan du også velge norsk som språk og dermed komme igang enda tidligere. Her er også NRK Super igang med et prosjekt for å starte programmeringsopplæring ved hjelp av Microbit.

3. M5Stack

Dette er en svært spennende familie av produkter som er under rivende utvikling. Med dette systemet kan du bygge avanserte løsninger på en enkel måte.

M5Stack kommer i flere former og med et godt utvalg sensorer og tilbehør. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Den opprinnelige M5Stack er en liten datamaskin med skjerm, sensorer og batteri. Du får enkelt koblet den til det trådløse nettet ditt hjemme og kan så komme i gang med å lage programvare i et tydelig grensesnitt på nett.

Med M5Stack kan du på samme måte som med Microbit begynne med enkel og visuell koding med blokker. Skjermbilde fra flow.m5stack.com

Her kan du også starte med blokkprogrammering og så gå over til vanlig kode etter hvert.

En M5Stack som overvåker vannmengde og temperatur i kaffemaskinen. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Jeg har selv flere M5Stack i bruk hjemme allerede. Som klokker, til overvåkning av kaffemaskin og for å måle støv og luftkvalitet.

Dokumentasjon og stabilitet bærer fremdeles litt preg av at dette er et relativt nytt system, men det er allerede fullt brukbart og i en spennende utvikling.

4. Arduino

Dette er for de mer viderekomne. Men her har du full frihet. Arduinoplattformen har eksistert lenge og nettet er fullt av ressurser og eksempelkode. De kan programmeres på forskjellige måter, men det vanligste er å benytte et eget utviklingsverktøy for Arduino og programmere dem i et språk som kan minne om programmeringsspråket C.

Arduino gir uante muligheter men er mer komplisert å komme igang med. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Den klassiske Arduino Uno er en moden og særdeles stabil plattform. Men de siste årene har flere små maskiner som kan programmeres på samme måte kommet til. To populære heter ESP8266 og ESP32. De er maskinmessig kraftigere enn en Uno og har også fordel av å ha innebygget trådløst nett.

De fleste enhetene i dette spekteret leveres uten noe operativsystem i bunn. Så her må du selv legge til kode og selv velge innganger og koble på sensorer. Til gjengjeld får du full frihet, lav pris og imponerende stabile enheter når de er ferdig satt opp.

En Arduino Nano som hjerte i det som etter hvert ble en boks for å styre avspilling av lydklipp. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

For akkurat ESP-enhetene har et prosjekt som kalles ESPeasy blitt mer og mer spennende. Dette er et slags operativsystem som du installerer og som så gir deg et enkelt webgrensesnitt for å administrere det hele. ESPeasy støtter mange sensorer, skjermer og enheter direkte. Og selv om du egentlig fjerner deg litt fra selve programmeringen ved å benytte det systemet så vil det gi deg økt forståelse for hvordan både store og små datamaskiner virker.

Flere muligheter

Dette var fire av mange spennende systemer. Gode gamle Lego har sin Mindstormsplattform og om du ikke nødvendigvis vil programmere dingser og sensorer har Scratch har vært inngangsporten til programmering for mange i årevis.

Og dere som allerede er igang, hva er deres beste anbefalinger?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159