Kommentar:
Som ingeniør og entusiastisk bruker av elektriske fremkomstmiddel er det en del valg og regler jeg ikke skjønner meg på. Der elbilen blir møtt med momsfritak, null bompenger, gratis ferge og anledning til å kjøre i kollektivfeltet blir små og lette fremkomstmiddel møtt med skepsis og strenge regler.
Redde for det som er lite og lett
Teknologibyen Trondheim ble først vettskremt med tanke på elektriske sparkesykler og nedla sporenstreks forbud. Nå i 2020 er de tilbake med et forslag til regelverk som skal gjøre det lovlig å bruke slike små og lette fremkomstmiddel i byen. Forslaget setter massive begrensninger.
Nøkkelen ligger i mikromobilitet
Et menneske på sykkel er et av verdens absolutt mest energieffektive fremkomstmiddel. Målt i kalorier forbrent pr. kilometer slår vi selv naturens mest effektive former for fremdrift. De siste årene har gitt oss en revolusjon når det gjelder små og lette fremkomstmiddel på hjul.
![](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/02/DAD6FBE3-73A1-4C06-8124-26A317200697_1_105_c-620x465.jpeg)
I fjor ble det gjort en studie blant 10 000 elsykkelbrukere som viste at de får like mye mosjon som vanlige syklister og at bilen ofte erstattes av elsykkelen.
Sammen med den elektriske sykkelen har det vokst frem en hel liten transportsektor som kalles mikromobilitet. Innenfor dette begrepet finner vi blant annet el-mopeder, sparkesykler, rullebrett, selvbalanserende hjul, lastesykler og til og med rulleskøyter med elektrisk motor. Alle sammen er små, lette og særdeles energieffektive fremkomstmiddel.
![](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/02/9C39DAC9-89AC-40C8-A0C6-7284A80CC0AD_1_105_c-620x362.jpeg)
Vi må bruke mindre energi
Samtidig som dette skjer skriker planeten etter at vi får ned vårt generelle energiforbruk. På verdensbasis er produksjon av elektrisitet en av de største kildene til utslipp av klimagasser. Heldigvis skjer det noe på dette feltet.
Kombinasjonen av regelverk, informasjon og mer bevisste forbrukere har gjort at de fleste elektriske enheter har blitt mer energieffektive de siste årene. Alt fra lyspærer til kjøleskap. Vi bygger energieffektive hus og hytter, prøver å bruke mindre varmtvann og godtar litt lavere temperatur i stuen. Alt for å spare energi.
![](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/02/7OQDfOS-YcNaBvvNmMRWvQ-2200-1287-620x363.jpeg)
Galskap
Hva skjedde med tanken om å bruke mindre energi innen transport? Å sette seg i en dings som veier et par tonn for å forflytte seg er fremdeles galskap. Ja, det er vesentlig mindre galskap når dingsen er elektrisk, men like fullt sløsing med energi i mange tilfeller.
Den virkelige revolusjonen ligger i mikromobilitet. At dingsen som forflytter deg veier mindre enn deg selv. Solide elsykler og el-scootere veier 20-30 kilo. Her ligger et enormt potensial. Spesielt i tettbygde strøk. Små og lette fremkomstmiddel gir mindre kø, mindre veistøv og langt mer energieffektiv forflytning.
Muligheter
Skal vi få skikkelig fart på denne revolusjonen må politikere og transportsektor henge med. For elsparkesykler trenger vi noe mellom Oslos totale frislipp og Trondheims alt for strenge begrensninger.
![](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/02/8D2010D6-A0CA-4BEC-932A-A8A0578CD6E3_1_105_c-570x640.jpeg)
For tradisjonelle elsykler må vi ta en titt på om 250w virkelig er nok slik vi bruker dem nå. Dessuten er det nærmest uforståelig at det er momsfritak for elektriske mopeder men ikke for elektriske sykler.
Og der Vy prøver å løse den såkalte “siste mil” fra stasjon til hjem og arbeidsplass med å sette ut en haug med elbiler i byen burde de bruke minst like mye ressurser på å gjøre det enkelt for oss å ta med elsykkel eller sparkesykkel på tog, trikk og buss.
Lover, regler og straff
Mikromobilitet er et teknologiområde i enorm utvikling. Og det er snakk om en revolusjon som blir synlig i bybildet og som endrer måten vi beveger oss på. Om vi håndterer den skikkelig galt vil den føre til ulykker, et rotete bybilde og mer elavfall.
![](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/02/Elsykkel-620x413.jpeg)
Om innbyggere, politikere og myndigheter håndterer den riktig vil den føre til miljøgevinst, tidsbesparelser, lavere forurensing, mindre støy og bedre helse for befolkningen. Men da må vi ikke få panikk fordi utviklingen går fort og farkostene er ulike de vi har fra før.
Akkurat nå får jeg dessverre følelsen av legendariske Locomotive Acts, som blant annet bestemte at maskindrevne fremkomstmiddel måtte ha en person som gikk foran med rødt flagg. Heldigvis skjønte de etter hvert at det var uhensiktsmessig og fikk på plass fornuftige trafikkregler. Et fint system med en kombinasjon av opplæring, lover, regler, kontrollsystem og tilpassede strafferammer.
Det trenger vi for mikromobilitet også. Ikke gangfart og motorbegrensninger som gjør at vi knapt nok kan sykle i bakker eller med tung last.
Oppdateringslogg:
Saken ble først publisert 28.02.2020. Den ble så kortet litt ned og gjort noe tydeligere 29.02.2020.