Medier som Aftenposten, Dagbladet, NRK, TV 2 og VG brukte innhold fra Internet Research Agency.
Undersøkelser gjort av NRKbeta viser at minst åtte norske medier publiserte ti saker med Twitter-meldinger fra den russiske trollfabrikken Internet Research Agency (IRA). Trollfabrikken brukte sosiale medier for å splitte den amerikanske befolkningen i tiden før, under og etter presidentvalget i 2016.
I saker om alt fra Kim Kardashian til amerikansk og fransk politikk har norske medier videreformidlet meldinger fra falske kontoer tilknyttet IRA, ofte som eksempler på reaksjoner i sosiale medier.
Selv om troll-kontoene i dag er deaktivert av Twitter, var alle meldingene fortsatt helt eller delvis tilgjengelige før NRKbeta tok kontakt med de ulike mediene i forrige uke.
Dette er trollkontoene og de norske mediene som siterte dem:
- ABC Nyheter: @warfareww
- Aftenposten: @ten_gop
- Dagbladet: @pamela_moore13 og @southlonestar
- Nettavisen: @pamela_moore13
- NRK: @erdollum
- Side 2: @jenn_abrams
- TV 2: @jenn_abrams
- VG: @ten_gop
Dagbladet lot troll kommentere det franske valget og terrorangrep
I to artikler har Dagbladet brukt meldinger fra kontoer som siden har blitt avslørt som trollkontoer.
I en artikkel om en uoffisiell meningsmåling fra det franske presidentvalget hvor Macron var i ledelsen, skrev Dagbladet at overraskende valgresultater i Storbritannia og USA gjør at ingen tør «helt spå utfallet av det franske valget». Så fortsetter saken:
Men søker du på Frankrike på Twitter, er det Marine Le Pens støttespillere som synes å være ivrigst, med å oppfordre folk til å stemme (se typisk tweet til høyre). Dagbladet
![Et utsnitt av en artikkel i Dagbladet](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/03/DB-tweet-620x349.jpg)
Twitter-meldingen det henvises til kommer fra @pamela_moore13, og kommenterer et terrorangrep på Champs-Élysées i Paris som nylig var funnet sted. En politimann ble ble drept i angrepet. I meldingen står det:
Flertallet i det franske politiet har allerede planlagt å stemme på Le Pen før kveldens terrorangrep på politibetjenter.
@pamela_moore13
NBC News skriver at @pamela_moore13 hadde 70 000 følgere, og et profilbilde som viste en nær naken, maskert kvinne som holdt et amerikansk flagg. De skriver videre at kontoen identifiserte seg som en kristenkonservativ antirasist fra Texas.
Et skjermbilde publisert av avisen The Philadelphia Inquirer viser en annen av kontoens Twitter-meldinger, og der er profilbildet også synlig.
![](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/03/FG26UZ6SYFGAXKIHU7RD5XMLXY.jpg)
Journalisten som skrev Dagbladets artikkel om det franske valget kjenner ikke igjen Twitter-meldingen, og synes det er rart at den var inkludert i saken.
– Sånn jeg ser det henger den engelske Twitter-meldingen helt i lufta. Det var et fransk valg, og de fleste kildene mine franske. Jeg prater og leser selv flytende fransk, og ville derfor sjelden brukt engelske Twitter-meldinger i en sak om det franske valget, sier Line Fransson til NRKbeta.
Fransson opplyser at det ikke er mulig for Dagbladet å se publiseringshistorikken til den snart tre år gamle saken. Uten detaljerte interne logger er det derfor vanskelig å vite akkurat hvem som har lagt inn hvilke elementer i en artikkel.
NRKbeta er kjent med at det ikke er uvanlig i norske medier at desk-medarbeidere eller andre legger inn elementer som Twitter-meldinger før en sak publiseres, uten at journalisten informeres.
Terror i London
I en artikkel om terrorangrepet på London Bridge i 2017 siterer Dagbladet kontoen @southlonestar, og plasserer to av brukerens Twitter-meldinger i artikkelen. Den første meldingen lyder:
Muslimsk kvinne bryr seg ikke om terrorangrepet, spaserer forbi en døende man og sjekker telefonen #PrayForLondon #Westminister #BanIslam.
@southlonestar
I den andre står det:
Hovedforskjellen mellom muslimer og kristne. #PrayForLondon #Parliament #Westminister@southlonestar
![To Twitter-meldinger fra kontoen @southlonestar](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/03/southlonestar-twitter-620x299.jpg)
Rundt et halvt år senere publiserte Dagbladet en lengre artikkel om den russiske påvirkningsoperasjonen NRKbeta har undersøkt. Saken tar for seg kontoen @jenn_abrams og hvordan den lurte amerikanske medier. Der nevnes ikke bruken også i norske medier.
Dagbladets saker ble endret etter NRKbeta tok kontakt, og nyhetsredaktør Frode Hansen sier avisen har høy presseetisk bevissthet.
«Men vi jobber naturligvis løpende med også kildekritikk i redaksjonen, og vurderer fortløpende tiltak og retningslinjer»
TV 2: – Verifisering av kontoer på Twitter er ikke så enkelt
Tematikken i sakene som norske medier omtalte ved hjelp av Twitter-meldingene spenner vidt. Dette harmonerer med beskrivelser av en påvirkningsoperasjon som brukte alle mulige saker hvor en kunne finne en kime til uenighet.
I artikkelen «Dette bildet får nettet til å koke» har TV 2 brukt flere Twitter-meldinger som omtaler et bilde av President Trumps rådgiver Kellyanne Conway som sitter på knærne i en sofa på Det ovale kontor. En av dem kommer fra @jenn_abrams:
Hvordan våger Kellyanne Conway å fornærme De ovale kontor!@jenn_abrams»
![Et skjermbilde av en artikkel fra TV 2 med overskriften "Dette bildet får nettet til å koke". Trumps rådgiver Kellyanne Conway sitter på knærne i en sofa i det hvite hus på bildet.](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/03/koker-tv2-620x494.jpg)
Kontoen @jenn_abrams hadde 70 000 følgere og ble sitert av medier som New York Times og BuzzFeed. Den ble sitert så mange ganger at nettavisen The Daily Beast i 2017 karakteriserte @jen_abrams som «den russiske trollprinsessen».
Etter å ha blitt gjort oppmerksom på koblingen til den russiske påvirkningsoperasjonen endret TV2 sin artikkel. Øverst i saken står det å lese at «TV 2 tar sterk avstand fra å vise til innhold fra denne typen kontoer, og vi beklager feilen.»
Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, gjentar dette overfor NRKbeta:
«TV 2 har høyt fokus på denne problematikken, og gjør det vi kan for å verifisere kontoer på twitter. Men dette er ikke nødvendigvis så enkelt, og her har det dessverre glippet.»
![En kvinne i hvit genser står med armene i kors foran en rekke TV-skjermer i et TV-studio](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/03/edVVUyJ-B2A-620x413.jpg)
VG lot seg lure av populær konto
I artikkelen «Saturday Night Live-forfatter suspendert etter Trump-hån», bruker VG en melding fra kontoen @ten_gop.
Saturday Night Live skribent @katiemaryrich angriper 10 åringen Barron Trump! Venstresiden har ingen grense, ingen moral. #inaguration@ten_gop
Kontoen @ten_gop hadde 130 tusen følgere og utga seg for å være den offisielle kontoen til det republikanske partiet i Tennessee. Kontoen ble stengt av Twitter, men selv reserve-kontoen kalt @10_gop hadde over 40 tusen følgere og ble i sin tid retweetet av USAs President Donald Trump.
![En eldre mann sitter foran et stativ hvor en Twitter-melding er skrevet ut på en papp-plate. Twitter-meldingen viser at Donald Trump sier "takk" etter å ha fått en melding fra noe som i ettertid viste seg å være en russisk trollkonto.](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/03/36j7Hq4ndMw-620x413.jpg)
Selv om VG har omtalt russiske påvirkningsagenter og jevnlig drøftet problemstillingen de siste årene, var det nytt for avisen at de selv hadde gjengitt en av trollfabrikkens meldinger.
– I VG er vi bevisste at vi må kontrollere hvem som står bak ulike kontorer i sosiale medier. Redaksjonen driver normal kildekritikk for å forsikre seg om at VG vet hvem som skjuler seg bak profiler vi skal benytte i vårt journalistiske arbeid, sier VGs ansvarlige redaktør Gard Steiro til NRKbeta.
![En mann med briller, i dette tilfellet er det sjefredaktør i VG, Gard Steiro, står foran et bygg hvor VG logoen ligger difust i bakgrunnen.](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/03/KAVgA0AoTAM-620x413.jpg)
Steiro sier VG ikke har sett det som nødvendig å gå gjennom sitt artikkelarkiv, og at det hører til sjeldenhetene at VG siterer eller plasserer engelskspråklige Twitter-meldinger som den fra @ten_gop i sine saker.
Troll i Aftenpostens dekning av klima-avtalen
Aftenposten har i 2020 allerede omtalt Internet Research Agency i flere artikler og kronikker. I en artikkel fra juni 2017 med tittelen «Arnold med «Terminator»-angrep på Trump» siterer Aftenposten også kontoen @ten_gop.
Sammen med ulike Twitter-meldinger med brukernavn som «HersheSquirt» siteres trollkontoen på følgende:
Beste sitatet noen sinne: «Pittsburgh foran Paris» – Donald Trump #ParisAgreement@ten_gop
![Et skjermbilde av Aftenpostens sak "Arnold med 'terminator'-angrep på Trump"](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/03/Ap-Terminator-troll-620x494.jpg)
Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen sier dette var nytt for Aftenposten, og at Twitter-meldingen vil bli fjernet.
– Informasjonen understreker behovet for å være ytterligere skjerpet i kildekritikken, og hvilke kontoer vi siterer i artikler, skriver Strøm-Gundersen til NRKbeta.
Troll koblet med NTB-stoff
Nettavisen brukte i likhet med Dagbladet en Twitter-melding fra @pamela_moore13. Sammen med setningen «Video fra privatperson fanger opp politiaktivitet inne på stasjonen» ble Twitter-meldingen lagt til nederst på en artikkel fra NTB. Den hadde tittelen «Togstasjon i Paris evakuert under politijakt» og omhandlet en politiuttrykning til en togstasjon i Frankrike.
Twitter-meldingen inneholdt en lenke til noe som tilsynelatende er en øyenvitne-video og lyder:
Noe skjer på #GareDuNord togstasjonen i Paris@pamela_moore13
Etter at NRKbeta tok kontakt har Nettavisen fjernet alle spor etter meldingen og lagt inn et varsel om dette nederst i saken.
Nettsiden Side 2 var eid av Nettavisen da den publiserte en tweet fra kontoen @jenn_abrams som kommenterte Kim Kardashians genser, og nåværende redaktør Martine Lunder Brenne henviser derfor til Nettavisen.
Sjefredaktør Gunnar Stavrum sier Nettavisen normalt er aktsomme når de bruker materiale fra sosiale medier i sin nyhetsdekning.
– Generelt viser det hvor utspekulert produsenter av fake news er, og vi får ta lærdom av saken ved å innskjerpe at vi krysspeiler materiale også når det utgir seg for å være øyenvitneskildringer av pågående, reelle hendelser, sier Stavrum til NRKbeta.
Nyhetsredaktør i NTB, Sarah Sørheim sier til NRKbeta at NTB ikke tillater å endre meningsinnhold i deres saker eller legge til ekstra informasjon uten at dette kommer frem i byline. Sørheim sier koblingen i disse tilfellene ikke er heldig:
– Det kan være med på å undergrave NTBs troverdighet som avsender av faktasjekket og holdbar informasjon.
ABC Nyheter: For tidlig å si om sak vil bli endret
I saken «Russland vil angripe Aleppo fra hangarskip» har ABC Nyheter lagt til en Twitter-melding fra den russiske troll-kontoen @warfareww i en NTB-sak:
Russland vil starte luftangrep fra hangarskip på militante jihadister i Aleppos landsbygd i morgen.@warfareww
Før NRKbeta tok kontakt var det ukjent for ABC Nyheter at Twitter-meldingen kom fra en trollkonto, og redaktør Tor Strand sier til NRKbeta at det er for tidlig å svare på om endringer i saken vil bli gjort eller om de vil lete etter flere meldinger fra trollkontoer.
«ABC Nyheter har i løpet av disse årene ikke mottatt reaksjoner på tilsvarende problemer med noen av de rundt 120 daglige nyhetsmeldingene vi publiserer, og har følgelig ikke sett noen grunn til å ettergå alle sakene vi har publisert med dette for øyet.»
NRK siterte også trollkonto
NRKbeta har ikke hatt tilgang eller mulighet til å gjennomsøke alle publiserte artikler fra norske mediehus grundig. Derfor er undersøkelsene basert på data fra analyseselskapet Meltwater og søkemotorer som Google. Der dukker ingen artikler fra NRK opp.
På oppdrag fra NRKbeta har NRKs utviklingsavdeling derfor gjennomgått alle NRKs artikler, for å se om NRK likevel har brukt innhold fra de nevnte trollkontoene. Den interne gjennomgangen ga to treff.
Dermed kan en anta at det fins flere eksempler i norske medier enn de som omtales i denne saken, men disse må i så fall avdekkes av mediene selv gjennom full tilgang til eget publiseringssystem.
I en av NRKs artikler er det i likhet med andre saker brukt en Twitter-melding sammen med NTB-innhold, men i motsetning til de nevnte NTB-sakene har en journalist fra NRK byline på saken. Artikkelen «sterke meninger om tema som Tyrkia og IS.
Fordi Twitter har slettet kontoen og tilhørende meldinger har NRKbeta gjennomgått Twitters frigitte arkiv av trollweets for å finne ut hva meldingen inneholdt. Den lenket til en artikkel i en tysk dagsavis og skrev:
Flere savnede og skadde etter en eksplosjon på fabrikkområdet til #BASF i Ludwigshafen.@erdollum
Den har trolig inneholdt et bilde, i likhet med Tweeten fra samme brukerkonto som er sitert i en melding fra NRKs nyhetssenter om et lynnedslag på en festival i Tyskland:
Mange skader i dårlig vær på festivalen RockamRing #Unwetter #Gewitter #Blitz@erdollum
![Et skjermbilde av en nyhetsmelding i NRKs nyhetssenter.](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/03/nrk-troll-nyhetssenter-620x438.jpg)
Espen Olsen Langfeldt er redaktør for direktelinjen i NRK Nyheter, og sier NRKbetas funn var ny informasjon for NRK. Sakene skal nå gjennomgås av NRK.
«Vi har et kontinuerlig arbeid for å øke bevisstheten rundt bruk og publisering av innhold fra Twitter-kontoer, og vi skal ikke publisere innhold verken fra anonyme eller fiktive brukere», sier Langfeldt til NRKbeta.
«Vi håper og tror at økt bevissthet samt innskjerping av rutiner rundt dette vil bidra sterkt til at vi ikke blir brukt av tilsvarende påvirkningsagenter i fremtiden.»
Pressesjef: Uheldig
Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund var ikke kjent med at norske medier hadde brukt innhold knyttet til den russiske påvirkningsoperasjonen rundt det amerikanske presidentvalget i 2016. Floberghagen er heller ikke veldig overrasket.
«Forsøk på påvirkning av valg er noe stadig flere blir utsatt for», skriver Floberghagen i en e-post til NRKbeta.
«Det er veldig uheldig. Samtidig viser det at mediene må være enda mer kildekritiske enn tidligere, når de henter opplysninger fra for eksempel sosiale medier. En av faneparagrafene i Vær Varsom-plakaten er nettopp faktasjekken: ‘Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte'».
![](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/03/ZTOCSkiMcBQ-620x413.jpg)
Floberghagen oppfordrer mediene til å se på sakene det gjelder, og vurdere om de bør merkes eller endres.
Med tanke på framtidige valg sier Floberghagen at det er viktig å være kritisk til valg av kilder.
«Det er ingen tvil om at det foregår forsøk på manipulasjon av demokratiske prosesser. Redaksjonene må derfor være kritiske i valg av kilder, slik at man ikke blir brukt. Det er viktig med økt bevissthet om tematikken og kunnskap om hvordan man kan avsløre slik manipulasjon eller desinformasjon.
Kildeutvalget foreslår endringer
På oppdrag fra Norsk Presseforbund har tidligere leder i Pressens Faglige Utvalg (PFU) og redaktør i Stavanger Aftenblad Sven Egil Omdal ledet «Kildeutvalget» som skal se på norsk presses forhold til sine kilder.
Kildeutvalget foreslår at pressens Vær varsom-plakat får en ny bestemmelse. Den skal pålegge redaksjonene å utøve ekstra årvåkenhet ved bruk av sosiale medier som kilde.
– Gjengivelse fra falske kontoer, eller fra kontoer hvor avsender kan ha en spesiell agenda, er akkurat en slik fare som bør utløse ekstra kildekritikk, sier Omdal til NRKbeta.
Digitale påvirkningsoperasjoner stadig vanligere
Selv om Russlands påvirkningsoperasjon mot USA har vært bredt omtalt i mediene, fant en studie utført ved Universitetet i Oxford spor av organisert manipulering av sosiale medier i over 70 land i 2019.
Eskil Grendahl Sivertsen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er tidligere offiser i psykologiske operasjoner i Forsvaret, og ikke overrasket over NRKbetas funn.
– Omfanget av trollkontoer er så stort og i mange tilfeller fremstår de som troverdige og legitime. De forsterkes gjerne av et nettverk av andre, både ekte og falske, kontoer og bots som på sekunder kan få en sak til å trende og framstå som både sann og svært stor, uten at den trenger å være noen av delene.
![Mann med mørkt hår og skjegg, mørk dressjakke og blå skjorte smiler til kameraet](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/03/ESSIV2-620x349.jpg)
Grendahl Sivertsen påpeker at slike kontoer kan bygge troverdighet over tid ved å framstå som legitime og spre troverdig informasjon. Av og til kan falsk eller misvisende informasjon blandes inn. Dette gjør det utfordrende for journalister og andre å vurdere kontoens troverdighet.
Den tidligere offiseren mener det konstante trykket i nyhetsredaksjoner gjør dem sårbare for påvirkningsaktører.
– Mediene må produsere innhold fortløpende, og mange journalister måles på hvor mange saker de leverer og hvor mange klikk de får. Har man dårlig tid, er det lettere å gjøre feil.
I likhet med generalsekretæren i Norsk presseforbund og norske redaktører mener Grendahl Sivertsen at økt bevissthet og kunnskap blant journalister og befolkningen om det store omfanget av digital påvirkning er nødvendig.
– Det er ingen tvil om at dette er en svært krevende virkelighet for mediene å navigere i.
Rettelse 3. mars 2020, 08:36: Endret antallet følgere hos @ten_gop og @10_gop til henholdsvis 130 og 40 tusen, ikke millioner. NBC news oppgir feil tall i saken vi siterte.