Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Norsk selskap måler om USA holder seg hjemme

$
0
0


Unacast lanserte tirsdag en oversikt over hvor gode amerikanske fylker og delstater er på å holde seg i ro. Det håper de kan redde liv.

Et av hovedtiltakene for å redusere spredningen av koronaviruset har vært å holde folk hjemme, men hvordan viser man det frem?

Unacast, et norsk oppstartsselskap innen lokasjonsdata, har laget en indikator som sier hvor mye bevegelse det er innen et fylke eller en delstat. Det håper de kan si noe om hvor dyktige områdene er på å praktisere sosial distansering. Verktøyet, som er gratis og tilgjengelig for alle, ble først omtalt av Washington Post.

For eksempel har delstaten Wyoming minst reduksjon i reise, bare 21 prosent, mot California som har 48 prosent endring.

– Vi har stilte oss spørsmålet: Hva kan vi bidra med? Hvordan kan vi bidra til at det tas bedre avgjørelser mot Covid-19, sier Kjartan Slette i Unacast.

– Sosial distansering redder liv. Det er grunnen til at vi gjør dette, sier Slette, om behovet for å få et lavere og jevnere trykk på helsevesenet.

I løpet av tirsdagen har over 200.000 oppsøkt verktøyet, oppgir Kjartan Slette, som er daglig leder i Unacast. Foto: Unacast

Verktøyet er kun for USA, men Slette oppgir at de skal diskutere med samarbeidspartnere om det er mulig å lansere løsningen for andre deler av verden.

Bruker posisjonsdata

Unacast er en av flere selskaper som bruker mobiltelefoner til å lage analyser av hvor grupper av mennesker oppholder seg. Det kan blant annet si noe om handlemønstre og hvordan kollektivsystemer brukes.

I deres oversikt er oransje områder dem som har hatt minst reduksjon i total bevegelse. For eksempel har San Francisco en reduksjon på 56 prosent.

Området rundt San Francisco får karakter etter fall i total bevegelse. Foto: Unacast/Mapbox/OpenStreetMap

I fjor inngikk Telia en avtale med selskapet om å bruke deres plattform for å levere slike analyser. Telia har så langt siktet seg inn mot byer og kommuner med løsningen «City Vitality Insights».

Unacast understreker at løsningen for USA ikke skal gjøre det mulig å si noe om hvordan enkeltpersoner reiser eller beveger seg.

Forbrukerrådet problematiserte i januar en skjønnhetsapp som Unacast har et partnerskap med. Slette fortalte da til NRKbeta at de har en rekke krav til sine samarbeidspartnere og at den og andre apper «kan og må bli enda bedre i hvordan de informerer sine brukere».

– Det har de siste årene vært en del oppmerksomhet om personvernutfordringene med å bruke posisjonsdata, hvordan håndterer dere det?

– Produktet vi leverer her er høyst aggregert og det er kun ned på fylkesnivå. Altså ser man ikke på enkeltindivider i det hele tatt, sier Slette.

Han oppgir også at alle data er samlet inn i tråd med europeiske og amerikanske personvernlover.

Lignende verktøy brukes i Norge

NRK omtalte søndag at Telenor og Telia deler mobilitetsdata som de fanger opp fra sine basestasjoner med Folkehelseinstituttet (FHI).

Disse dataene gjorde at Telenor kunne se en nedgang på 65 prosent i Oslo den uken regjeringen stengte alle landets skoler og barnehager.

– Vi teller hvor mange mennesker som beveger seg. For eksempel kan vi se på hvor mange som reiser mellom Oslo og Fredrikstad på daglig basis, sa Engø-Monsen i Telenor Research.

FHI vurderer også å lansere en app for å automatisere smittesporing. En slik løsning gjør det mulig å spole tilbake i tid for å finne ut hvilke brukere som kan ha vært i nærkontakt. Dette regnes som langt mer personverninngripende enn verktøyene Telenor, Telia, og Unacast leverer.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159