Apple og Google publiserte i natt nye detaljer om sin tekniske løsning for smittesporing.
Smittesporings-apper over hele verden har hatt flere store utfordringer. Når data om hvor brukerne befinner seg og hvilke mobiltelefoner som har vært i nærheten hentes ofte, tømmer de raskt batteriet på mobiltelefoner. Appene må også være aktive til enhver tid for å ha full funksjonalitet, noe som i praksis gjør det utfordrende å samle inn mye data over tid.
For å bøte på disse vanskelighetene, kunngjorde Apple og Google i midten av april et spesielt samarbeid. Selskapene ville tilby helt ny funksjonalitet for smittesporing, som vil løse noen av dagens største problemer. Funksjonaliteten kommer i form av et «API», som lar programmerere enkelt bygge inn den nye løsningen i sine eksisterende apper.
Med en løsning som støttes på tvers av Android og iOS-operativsystemene, vil den omfatte rundt 99 prosent av nyere smarttelefoner på markedet.
Åpner ikke for norsk «dobbel sporing»
I natt publiserte Google og Apple flere detaljer og demonstrasjoner av den nye løsningen som kalles «Exposure Notification API».
Både Apple og Google har sluppet demonstrasjons-apper til sine operativsystem, hvor det demonstreres hvordan løsningen kan se ut. Utviklere av offisielle apper fra verdens helsemyndigheter skal nå kunne inkludere denne løsningen i sine apper:
![](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/05/Exposure_Notification_app-demo-NRKbeta-620x360.jpg)
I vilkårene for bruk av den nye løsningen, under punktet om datainnsamling, berøres apper som samler inn data om både hvilke mobiltelefoner du har vært i nærheten av og steder du har vært:
Din app kan ikke […] samle inn noen informasjon fra enheten for å identifisere eller spore det nøyaktige stedet hvor brukeren befinner seg.
Google COVID-19 Exposure Notications Service Additional Terms | Google
En av appene som samler inn begge disse typene data i dag er norske Smittestopp.
I tillegg til å loggføre hvilke andre enheter med appen som en mobiltelefon har vært i nærheten av, samler også Smittestopp informasjon om hvor brukerne befinner seg. Apper som vil benytte Apple og Googles løsning kan ikke gjøre begge disse tingene.
Apper som vil gjøre både kontaktsporing og innsamling av stedsdata må derfor ta batteri- og ressurskrevende omveier for å få systemet til å fungere.
Sjefsprogrammerer om Smittestopp: «Personvern-versting»
Sjefsprogrammerer i Sopra Steria, Johannes Brodwall, har lenge vært kritisk til Smittestopp og mener FHI må ta konsekvensene av nattens offentliggjøring. Sjefsprogrammereren mener Apple og Googles løsning må inkluderes i Smittestopp-appen.
Brodwall kaller Smittestopp en personvern-versting i Europa, fordi den bryter med EUs personvernråds anbefaling om dataminimering, EU-parlamentets resolusjon fra 17 april og nå også Apple og Googles løsning.
– FHI har naturligvis muligheten til å fortsette sin egen vei, men en app som henter inn GPS-data er teknisk forhindret fra å også hente inn data fra Apple og Googles nye løsning. Appen vil dermed være mye dårligere enn det andre land vil tilby sine borgere og fortsette å konsumere mye batteri eller avsluttes i bakgrunnen for mange brukere, sier Brodwall til NRKbeta.
![](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/05/Johannes-profile-pic.jpg)
Folkehelseinstituttet fortalte i mars at data samlet inn av Smittestopp ville bli brukt til forskningsformål og analyser av brukernes bevegelser.
– Å skille de to formålene smittesporing og forskning har vært en av de viktigste anbefalingene fra sikkerhet- og personverneksperter som har kommentert Smittestopp helt fra dag én, sier Brodwall.
Han mener det lureste ville vært at FHI tilbydde to apper: en app for smittesporing som følger Apple og Googles krav, og en hvor de som ønsker å delta kan donere sine lokasjonsdata til forskning.
Simula: – Myndighetenes beslutning
Det er selskapet Simula Research Laboratory som lager Smittestopp-appen på oppdrag av FHI. I slutten av april fortalte nestleder Kyrre Lekve til NRKbeta at de var i dialog med Apple om å teste den nye løsningen så tidlig som mulig.
Etter detaljene om Apple og Googles nye løsning ble kjent i natt, skriver Lekve til NRKbeta at Simula foreløpig ikke har noen nye vurderinger å komme med.
– Da APIet fra Google/Apple ble kjent, uttrykte vi at vi håpet APIet skulle bidra til å løse de teknologiske utfordringene vi (og resten av verden) har med Bluetooth-teknologien. Simula vil fortsette å utforske hvilke muligheter APIet gir.
![](http://nrkbeta.no/wp-content/uploads/2020/04/Kyrre-Lekve_0168.1000x563-620x349.jpg)
Det er likevel Folkehelseinstituttet som vil måtte forholde seg til den nye løsningen.
– Beslutningen om hva slags digital smittebekjempelse som skal brukes er til syvende og sist myndighetenes beslutning, skriver Lekve.
Fungerende assisterende direktør i FHI, Gun Peggy Knudsen, sier til NRKbeta at Smittestopp fremdeles er i en utprøvende fase. FHI vil derfor se på nyvinninger som de fra Apple og Google med stor interesse, og vurdere hvordan det vil påvirke deres arbeid.
– Det er fortsatt for tidlig å si hvordan løsningen fra Apple og Google vil påvirke den norske løsningen, men vi vil gjøre vurderinger utfra egne erfaringer og ut fra nye teknologiske muligheter, skriver Knudsen til NRKbeta.
Saken ble oppdatert med uttalelse fra FHI klokken 13:33.