Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Oppfinneren av Bluetooth: – Ikke nøyaktig nok til bruk i smittesporing

$
0
0

Sier det kan ta flere år før Bluetooth blir god nok.

Bluetooth har blitt en sentral del i arbeidet med å bekjempe koronaviruset, fordi smittesporing ved hjelp av smarttelefoner har blitt omfavnet av myndigheter verden over.

Standarden for trådløs overføring av data ble utviklet av Jaap Haartsen og Sven Mattisson på 1990-tallet da de jobbet hos svenske Ericsson. Haartsen ble i 2015 innlemmet i amerikanske National Inventors Hall of Fame for sitt arbeid med Bluetooth.

I et intervju med det nederlandske IT-magasinet Computable, sier Haartsen at Bluetooth ikke er nøyaktig nok for kontaktsporing i dag. Rekkevidden til signalene, som i dagens versjon av Bluetooth varierer mellom en og tjue meter, gir nemlig ikke tilstrekkelig bekreftelse på avstandene mellom ulike enheter.

– Dette vil gi upålitelige resultater, sier Haartsen til magasinet.

– Du kan følge med på hvem som har vært innenfor dekningsområdet med Bluetooth. Men rekkevidde er ikke det samme som avstand. Rekkevidden bestemmes av overføringskraft, mottaksfølsomhet, avstanden og miljøet rundt, som vegger, hindringer, reflekser og slikt. Du kan utlede avstanden fra rekkevidde, men det er ikke veldig nøyaktig.

Beskjært bilde av en mann sitter på et arbeidsbord i et teknisk laboratorium. Det er flere apparater og datamaskiner i bakgrunnen.
En av Bluetoothens oppfinnere, Jaap Haartsen. Arkivfoto: Christoph Boeckheler/European Patent Organisation

Haartsen forteller at det i Bluetooth Special Interest Group, som jobber med å utvikle Bluetooth-standarden, er stor interesse for hvordan Bluetooth skal kunne brukes til å bedømme avstand. Det jobbes nå med å få til en nøyaktighet på ned mot 30 centimeter.

Men dette ligger en god stund inn i framtiden.

– Det vil ta flere år før dette fins i stor skala på mobiltelefoner, sier Haartsen.

NRKbeta skrev tidligere i år om en ny utvikling innen lydoverføring over Bluetooth. Kvaliteten skal bli langt bedre, det skal kreve mindre strøm, og man skal kunne sende og motta lyd til en stor mengder enheter på samme tid.

Selv om den nye lyd-standarden ble offentliggjort i januar i år, anslo Kjetil Holstad i norske Nordic Semiconductor at de første mobiltelefonene med teknologien ikke ville komme på markedet før høsten 2021.

Et par trådløse sorte hodetelefoner ligger på gul bakgrunn.
Bluetooth brukes til å koble sammen trådløse enheter, som hodetelefoner, høyttalere og tastatur. Foto: Malte Wingen

Falsk alarm er det store problemet

NRK skrev mandag at teknologispaltist Ida Aalen er bekymret for at lite presise stedsdata kan føre til at mange som ikke er smittet, likevel kan få beskjed om at de kan være smittet.

Folkehelseinstituttet, som står bak den norske smittesporings-appen Smittestopp, uttalte at de var enige i at GPS alene ikke var nøyaktig nok.

– Derfor bruker vi Bluetooth i kombinasjon med GPS, som per i dag er den teknologiske løsningen vi tror gir best presisjon. Dette kan jo endre seg dersom andre finner enda bedre teknologiske løsninger, noe vi da vil kunne ta inn som forbedring i vår løsning, sa Gun Peggy Knudsen i FHI mandag.

Nylig har både Haartsen og Mattisson sagt at de mener Bluetooth heller ikke er presist nok, og at det kan oppstå problemer ved bruk av teknologien til smittesporing.

Mattisson trekker fram ren fysikk som en stor begrensning for å beregne avstand gjennom Bluetooth.

Falske positive kan nemlig oppstå om noen er innen rekkevidde, men egentlig befinner seg på trygg avstand, bak en vegg eller tjue meter unna. En falsk negativ kan også oppstå om du står tett inntil en smittet person, men om Bluetooth-signalet blokkeres av kroppen din, kan appen tro du er tjue meter unna og på trygg avstand.

På informasjonssidene til den norske appen Smittestopp, skriver Folkehelseinstituttet at slike feiltilfeller kan oppstå på grunn av forstyrrelser av Bluetooth-signaler.

– Dette må man altså ta med i beregningen når man selv vurderer rådet som varselet fra tjenesten gir, skriver FHI og presiserer at tjenesten nå kun gir råd om tiltak og mulighet for testing, heller enn pålegg om karantene.

Tre skjermbilder av den norske appen Smittestopp, som viser ulike data som appen samler inn.
Skjermbilde av den norske appen Smittestopp. Illustrasjon: FHI/NRKbeta

Til nettstedet Intercept sier Mattisson at det er uungåelig at falske positive og negative oppstår ved bruk av Bluetooth, med mindre en i tillegg bruker andre metoder for å fastslå posisjonen.

Nettopp det å samle inn data på flere måter, som kan si noe om hvor folk befinner seg, har fått eksperter verden over til å reagere på grunn av frykt for overvåkning. Muligheten til å samle inn data om hvor brukere av smittestopp-apper befinner seg blir blokkert i Apple og Googles kommende tekniske løsning for smittesporing.

Kun en del av løsningen

I Nederland har myndigheter foreløpig ikke lansert sin egen app, men Haartsen sier til Computable at han uansett tror det vil være for sent.

– Selv om appen blir ferdig innen kort tid, tror jeg det er for sent å bruke den mot koronaviruset. Men en app kan være ferdig i tide til neste pandemi, og da har den vitenskapelige verden fått tid til å drive med forskning og vurdert aspektene som må til for å bruke appen i stor skala.

Haartsen mener derfor Bluetooth kun er en liten del av det som må få samfunnet tilbake i gjenge. Han trekker likevel fram Google og Apples løsning som lovende.

– Disse selskapene har tilgang til operativsystemet til mobiltelefonen og kan derfor gjøre justeringer på protokollnivå, som vanlige apputviklere ikke har tilgang til.

Et eksempel på dette kom denne uken, da de to teknologigigantene fortalte amerikanske journalister at Bluetooth-signalet som benyttes deres nye løsning vil legge til et datapunkt om hvor sterkt signalet var ved utsendelse.

Dette skal gjøre det enklere å regne ut hvor mye av signalet som gikk tapt på veien, og dermed gi en bedre indikasjon på hvor nær en har vært noen andres mobiltelefon.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159