Anniken Huitfeldt (Ap) og Trine Skei Grande (V) ønsker tydeligere retningslinjer for forsvarsansatte, etter NRK-artikkel om mobilsporing.
– Jeg er ikke så veldig overrasket, men jeg ble skremt, sier Venstres partileder, Trine Skei Grande, om at NRK kunne identifisere forsvarsansatte ved å spore deres mobilbevegelser. Det var mulig fordi NRK har kjøpt data om 140.000 mobilers bevegelser av et britisk selskap. Dataene kostet 35.000 kroner.
Skei Grande sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Hun mener NRKs artikkel avdekker «et soleklart problem», nemlig hvor enkelt det er å overvåke nordmenn. Nå etterspør hun tydelige retningslinjer for forsvarsansatte.
– Jeg mener man må gjøre noe, ikke bare vurdere å gjøre noe. Det er ikke slik at de kan være fornøyd med det som har blitt avslørt, sier Skei Grande.
I tillegg kritiserer hun dem i Forsvaret og det politiske Norge som jobber for ny lov for Etterretningstjenesten. Loven inneholder det kontroversielle verktøyet «tilrettelagt innhenting».
I korte trekk går dette verktøyet ut på å lagre store mengder data for å beskytte Norge mot trusler fra utlandet. Datatilsynet beskriver verktøyet som «masseovervåkning» selv om det vil være strenge begrensninger for hvordan dataene skal brukes, ifølge Digi.
– De roper etter et nytt lovverk for å overvåke norske borgere uten å ha kontroll på hvor overvåket våre egne forsvarsansatte er. Vi tok dissens på en ny e-lov nettopp fordi vi synes personvern er viktig. Dette viser at enda mer overvåkning også er en sikkerhetstrussel. Det å lage gode personvernregler øker sikkerheten i et samfunn, sier Skei Grande, som mener altfor få forstår denne sammenhengen.
– Jeg har sittet i diskusjoner hvor man ønsker massiv overvåkning av norske borgere, men vi er ikke i stand til å sikre våre egne, sier Skei Grande.
Mener forsvarsministeren må ta ansvar
Leder for Stortingets Forsvars- og utenrikskomite, Anniken Huitfeldt (Ap), mener forsvarsminister Frank Bakke-Jensen må ta ansvaret for et nytt regelverk for ansatte i Forsvaret.
– Jeg mener forsvarsministeren må ta ansvar for at det lages helt klare retningslinjer for hvilke apper som man ikke kan laste ned. Hvis stedsdata selges videre er det noe Forsvarets ansatte ikke kan installere på sin mobil, sa Huitfeldt på Dagsrevyen mandag kveld.
Forsvarsminister: – Ikke riktig å sammenlikne
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen reagerer på sammenlikningen mellom kommersiell datainnsamling og ny etterretningslov.
– Det blir ikke riktig å sammenligne regjeringens forslag til en ny etterretningslov med nordmenns bruk av stedstjenester på mobil. Dette er to helt forskjellige saker. Etterretningstjenesten skal beskytte oss mot trusler fra utlandet, og den nye loven setter E-tjenesten i stand til å følge den teknologiske utviklingen, samtidig som den ivaretar personvernet og menneskerettighetene, sier Bakke-Jensen, på epost til NRK.
Forsvarsministeren mener Forsvaret er sikkerhetsbevisste, og hevder at det finnes forskjellige føringer for bruk av mobil og stedstjenester avhengig av hvilken rolle man har.
– Det er ikke rimelig å hevde, slik Skei Grande gjør, at forslaget til ny e-lov er masseovervåkning. Den nye e-loven åpner for at det kan lagres store mengder metadata, men E-tjenesten vil ikke ha tilgang til noe som helst uten at Oslo tingrett har godkjent det på forhånd. Vi har også foreslått uavhengig kontroll i alle ledd: før innhenting, mens innhenting pågår, og etter at innhentingen er gjennomført.
Huitfeldt og Skei Grande ønsker et tydeligere regelverk for forsvarsansatte, men forsvarsministeren mener at Forsvaret allerede har et godt utgangspunkt.
– Det er ikke alle i Forsvaret som trenger en skjermet identitet. Og så har vi føringer for denne typen aktivitet, og på de plassene vi er operative skal vi ikke kunne spores. Der skal stedstjenester være av, sier Bakke-Jensen.
– Kommer dere til å iverksette noen tiltak?
– Vi har en gjennomgang av policydokumentet for sosiale medier nå. Den er fra 2017, og vi har startet en gjennomgang nå fordi det har vært en utvikling, sier Bakke-Jensen.
NRK har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Tamoco, selskapet vi kjøpte dataene fra. De har ikke besvart våre henvendelser.