Norske Simula tester Apple og Googles teknologi for kontaktsporing, men det er ikke klart om dagens app Smittestopp vil bli endret eller erstattet.
I et møte med Stortingets teknologigruppe i dag, fortalte Simulas Olav Lysne at selskapet jobber med en ny testplattform for kontaktsporing. Der benyttes den teknologiske løsningen som ble lansert i april av Apple og Google.
I motsetning til dagens Smittestopp, benytter ikke Apple og Googles løsning GPS-posisjonsdata eller lagring av alle innsamlede data i en sentral database.
Ifølge Folkehelseinstituttet benytter dagens Smittestopp GPS-data i tillegg til Bluetooth-teknologi, fordi dette gir mer presis info om hvor mobiltelefonen har vært. At dataene lagres sentralt skal også gjøre det mulig å analysere dem raskere, for å fortløpende forstå effekten av ulike tiltak mot koronaviruset.
Utvikleren tidlig i dialog med Apple og Google
– Det er opplagt naturlig for oss å sette oss ordentlig inn i mulige teknologiske løsninger, og teste ut disse, sier Olav Lysne til NRKbeta. Han jobber i Simula, selskapet som utvikler Smittestopp på vegne av norske myndigheter.
– Det er ingen hemmelighet at vi i Simula tidlig kontaktet Google og Apple for å få tilgang til deres løsning.
I slutten av april fortalte Simulas nestleder Kyrre Lekve at de var i dialog med Apple om å teste den nye løsningen så tidlig som mulig. De har ikke ønsket å opplyse om hvilke vurderinger som har blitt gjort etter selskapet fikk denne tilgangen.
Teknologien er nå i bruk hos Simula, i form av en testplattform, som foreløpig ikke innebærer en fullverdig app.
– Vi holder på med å lage en test, hvor vi nå står i utviklingsperioden. Etterpå vil vi gå inn i en testperiode, sier Olav Lysne til NRKbeta.
Det vil være Folkehelseinstituttet eller Helse- og omsorgsdepartementet som til slutt vil avgjøre hvilken teknologi som skal tas i bruk.
Gun Peggy Knudsen i FHI sier til NRKbeta at de ønsker å få kunnskap om Apple og Googles løsning, som kun benytter Bluetooth, vil være bedre på kontaktsporing enn dagens norske løsning som bruker en kombinasjon av Bluetooth og GPS.
– Vi er også nysgjerrige på å få inn informasjon i de landene som har tatt den i bruk, sier Knudsen.
Verken FHI eller Simula ønsker å antyde noe om hvor lang tid testen vil ta, men Knudsen understreker at de er nysgjerrige på å finne den best mulige løsningen.
– Vi ønsker at det skal gå veldig fort. Fortsatt har vi en opplevelse at vi er i en krisesituasjon, samtidig har vi kjøpt oss litt tid fordi smittetilfellene har gått så kraftig ned.
Stortingsrepresentat positiv til ny app
Venstres stortingsrepresentant Solveig Schytz mener testen av den nye løsningen er strålende nyheter.
– Nå skjer det jeg har håpet, men ikke turte å tro på, sier Schytz til NRKbeta.
Venstre-representanten har tidligere uttalt at det har vært uaktuelt å laste ned Smittestopp.
– Jeg er kjempeglad for at man nå tester den internasjonale løsningen med kontaktsporing uten bruk av GPS og en internasjonal løsning som gjør at man kan spore på tvers av landegrenser, sier Schytz.
– Det er viktig for tilliten til systemet, slik at flere skal ta den i bruk og at den skal virke bedre.