Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Storbritannia hadde samme smitteapp-strategi som Norge. Nå har de snudd.

$
0
0

Stadig færre land velger å samle data om brukere av smitteapper i en sentral database.

Norge og Storbritannia er to av stadig færre europeiske land som følger en sentralisert strategi for smitte-apper. Det betyr at dataene som samles inn fra brukerne av landets smitte-apper lagres i en sentral database

Dette er en av grunnene til at hundrevis av IT-eksperter fra hele verden signerte et opprop mot slike apper. Også i Norge har det blitt gjennomført lignende opprop blant eksperter innenfor IT, jus og personvern.

Denne uken omtalte Datatilsynet den norske appen Smittestopp som den mest inngripende løsningen for smittesporing og analyse i Europa.

Tirsdag sa menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty at Smittestopp er blant de verste i verden på personvern.

En person i beskyttelsesutstyr holder fram en telefon mot kameraet som har appen Smittestopp åpen
Folkehelseinstituttets app smittestopp for smittesporing. Appen skal hjelpe myndighetene med smittesporing, men kan også brukes til å varsle om brukeren har vært i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Storbritannia gjør helomvending

Torsdag kom nyheten om at Storbritannia har gjort en helomvending i sin app-strategi. De vil nå jobbe videre med en teknologisk løsning fra Apple og Google, hvor alle data i hovedsak blir anonymisert og lagret lokalt på den enkelte brukers mobiltelefon.

Storbritannia følger dermed i fotsporene til Tyskland, Italia og Danmark, som tidligere ville samle inn data i en sentral database. Alle disse landene har gått bort fra denne løsningen.

Gjennom innsyn i dialogen om utviklingen av Smittestopp, har NRKbeta fått vite at norske myndigheter og app-utvikleren Simula har hatt mest kontakt med nettopp sine britiske motparter. Dette til tross for at lignende apper har blitt utviklet over hele verden.

Apple og Googles løsning testes i Norge

NRKbeta har tidligere omtalt hvordan utviklerne av den norske appen nå tester Apple og Googles teknologi. I et nettmøte om appen denne uken, fortalte fungerende assisterende direktør i FHI, Gun Peggy Knudsen, at det er de som har forespurt Simula om å teste teknologigigantenes løsning.

En illustrasjon av en mobiltelefon med appen Smittestopp. I nederste høyre hjørne er en flik av appen brettet opp, og apple og googles logo er synlig.
Selskapet Simula tester nå teknologi fra Apple og Google for bruk i kontaktsporing. Illustrasjon: NRKbeta/FHI

BBC siterer den britiske helseministeren Matt Hancock, som sier helomvendingen skyldes Apples begrensninger på hvordan apper kan bruke Bluetooth.

«Apples programvare hindrer iPhoner i å bli brukt effektivt i kontaktsporing med mindre du bruker Apples egen teknologi» sa Hancock under en pressekonferanse.

matt hancock photo
Storbritannias helseminister Matt Hancock Arkivfoto: UK Prime Minister/Flickr

Dermed er det selskapene Apple og Google som effektivt har lagt føringene for hvordan helsemyndigheter over hele verden kan drive digital kontaktsporing mest effektivt.

Den franske digitalministeren har tidligere kritisert Apple for dette, og bedt selskapet om å gjøre endringer slik at myndighetene kan samle inn mer data.

App kan endres totalt – eller aldri se dagens lys

Det er likevel ikke garantert at britiske myndigheter vil ta i bruk den nye appen, og sa denne uken at appen verken er en prioritet eller vil bli ferdig før vinteren.

Ifølge BBC vil Dido Harding, som leder det britiske smittesporingsarbeidet, kun gi grønt lys til bruk av Apple og Googles løsning om det vurderes som formålstjenlig.

BBC opplyser at Harding mener dette ikke er tilfelle i dag.

Dido Harding photo
Dido Harding leder «Test and Trace»-programmet i Storbritannia Arkivfoto: UK Prime Minister/Flickr

– Det vi har gjort gjennom utførlig testing, både av vår egen Covid-19-app og Google-Apple-versjonen, er å vise at ingen av dem fungerer godt nok til å pålitelig avgjøre om noen av oss bør gå i karantene i to uker, sa Harding og påpekte at situasjonen er den samme over hele verden.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159