Det er både fleksibelt, billig og moro om du lager vanningsanlegget ditt selv. Her viser vi deg hvordan. Fra det enkle til det avanserte.
De færreste har vannkran på balkongen, så dette systemet baserer seg på et vannreservoar og en liten pumpe. Avhengig av hvor stort behov du har så velger du alt fra en vanlig tilitersbøtte til en større tank på 40 eller 50 liter.
Pumpe og strømforsyning
Det er pumpen som hjelper deg å frakte vann fra bøtten til plantene dine. Det finnes mange rimelige og pålitelige pumper. Du får dem i hobbybutikker og akvariumbutikker. Jeg har god erfaring med de små pumpene du senker ned i vanntanken. Min pumpe kjører på 12 volt og leverer 240 liter vann i timen. Det er mer enn nok.
Små pumper som dette går ikke på 220 volt rett fra veggen. Så du må ha en strømforsyning. Velg en som passer til pumpen du valgte. Det er stor sannsynlighet for at de kan hjelpe deg med riktig strømforsyning i butikken der du kjøper pumpen.
Planter og vannslange
Dette systemet fungerer for store og små potter, kasser og krukker. Det kan tilpasses slik at de forskjellige pottene får forskjellig vannmengde. Du trenger en vannslange for å fordele vannet.
Det enkleste er å velge en slange som passer direkte på pumpen du valgte. For min pumpe er det 8 mm slange som passer best.
Oppdatering:
Som det blir nevnt i kommentarfeltet kan det være en fordel å få tak i en slange som ikke er gjennomsiktig. Dette vil hjelpe på å hindre algevekst dersom slangen får mye lys.
Tilpassing
Det første du gjør er å legge slangen pent ut for å måle opp hvor vannet skal komme ut. Legg den ene enden av slangen i bøtten der den skal stå. Så legger du slangen fra bøtten og til første plante.
Merk av med sprittusj, så videre til neste plante og merk av igjen. Om det er stor forskjell på pottene kan du evt merke av med et tall også. Jeg har potter i fire forskjellige størrelser. Så jeg merket av 1, 2, 3 og 4 på slangen. 1 for de små og opp til 4 for de største.
Her må du vurdere litt selv. Det er ikke bare størrelsen på potten som avgjør vannbehovet, det er også størrelse og typen plante.
Bor hull
Når du har lagt slangen pent og merket av for hver potte tar du slangen inn og borer hull i den. Jeg begynte med 1 mm bor, men etter en del tilpassing og tydelig behov for mer vann enn jeg trodde endte jeg med å bore opp hullene til 2,5 mm. Men det er bedre å begynne med for lite og så bore opp etterpå.
For min balkong laget jeg alt fra ett til fire hull avhengig av behov for hver plante. Om du er usikker så begynne med bare ett hull til hver plante. Det er ikke noe problem å gå ut med boremaskinen og lage et ekstra hull om det viser seg at en plante får for lite vann over tid.
Du vil at det skal bygge seg opp et jevnt trykk i slangen, så du må tette igjen enden slik at ikke bare alt vannet kommer ut der. Dette kan du gjøre enkelt med litt solid tape.
På tide å teste
Koble pumpen på slangen og ta det hele med ut. Fyll vann i bøtten, senk pumpen ned og sett på strøm slik at pumpen starter. Etter en liten stund skal du nå ha små vannstråler alle stedene du boret hull.
Nå kan du legge slangen ut i potter og krukker. Grav den gjerne ned i jorden der det er mulig. Siden vannstrålen hvert sted kan komme i litt forskjellige retninger er det fint å grave jord over eller legge en liten stein oppå slik at vannet ikke bare forsvinner opp i luften.
Automatikk
Du vil at systemet starter automatisk på et visst tidspunkt og vanner en viss mengde. Mitt system starter hver natt klokken tolv og kjører i et minutt. Det har vist seg å være nok for mine planter. På det minuttet fordeles ca fire liter vann ut i alle kassene og krukkene. Dette vil variere veldig ut fra hvor mange og hvor store blomster du har.
Den enkleste løsningen for automatikk er å sette en timer på kontakten der strømforsyningen er koblet til. Enkle digitale timere pleier å ha et minste intervall på et minutt.
Her tilpasser du ganske enkelt over tid. Om alle plantene får alt for mye vann setter du timeren til å vanne annenhver dag. Om de får for lite kan du la den gå lenger hver gang. Om det bare er en av plantene som får for lite vann borer du et ekstra hull til den osv.
Gratulerer, nå har du et velfungerende automatisk vanningsanlegg!
Vi stopper ikke der: Level up!
Et av mine krav for vanningsanlegget mitt var at det skulle snakke med resten av det smarte hjemmet mitt. Den enkleste måten å gjøre det på er å bytte ut timeren med en kontakt som kan styres sammen med resten av systemet ditt. Enten du har Ikea, Phillips, Fibaro eller noe annet så har de fleste systemer kontakter som kan programmeres til å slå seg av og på.
Nerdealarm: Super Deluxe!
Jeg vil også ha melding på mobilen når det er lite vann igjen i reservoaret eller om en av plantene har for tørr jord.
Det er nå det begynner å bli litt mer komplisert, men det er enklere enn du tror og veldig moro å få til å virke.
Kommer du deg gjennom denne vil du ende opp med å føle deg som en automasjonsguru som kan lage hva som helst.
En avstandssensor kan fint måle vannstand og en fuktmåler kan måle fuktigheten i jorden. Så jeg utvidet systemet med en liten datamaskin og noen sensorer. Hjernen i systemet heter WeMos D1 Mini. Den er basert på en liten chip som heter ESP8266. Du trenger ikke akkurat D1 Mini. Om du søker etter “ESP8266” eller “NodeMCU” i hobbybutikken din så finnes de både over disk i Norge og i hopetall fra Kina.
I tillegg til dette satte jeg på et relé som styrer pumpen, en HC-SR04 ultrasonisk avstandssensor og en analog såkalt “Capacitive Soil Moisture Sensor” eller jordfuktighetsmåler.
Programvaren jeg bruker i den lille styringsenheten heter “ESPeasy” og gjør det hele veldig mye enklere enn om man skulle programmert alt fra grunnen av. Du laster ned en installasjonsprogramvare, kobler din ESP8266 til datamaskinen via USB og trykker på en knapp for å overføre ESPeasy.
Når det er gjort restarter du ESP8266. Det første den da gjør er å sette opp et trådløst nett som heter «ESP_Easy_0».
Du kobler deg til det med laptop eller mobiltelefon og får da opp en enkel konfigureringsskjerm der du kan velge ditt eget WLAN fra en liste og taste inn passord.
Merk deg så hvilken IP-adresse ESP viser når den er vel fornøyd med WLAN-innstillingene.
Nå kan du koble maskinen eller telefonen du brukte tilbake på ditt eget nett og taste inn IP-adressen du merket deg i en nettleser.
Da får du opp en nettside der du kan konfigurere ESPeasy. Det er gode introduksjoner på ESPeasy sine nettsider som du bør lese, men her er kortversjonen av det vi skal gjøre.
ESP har diverse innganger og utganger som vi skal bruke når vi kobler til sensorene. Merkingen av dem er litt ulogisk. På selve dingsen er de merket med D1, D2, D3 osv. Samtidig som de rent elektronisk i selve konfigureringen heter GPIO-1, GPIO-2 osv. Og da uten at tallene stemmer overens med hverandre. Under den fanen som heter “Hardware” i ESPeasy-grensesnittet får du oversikt over sammenhengene.
Jeg endte med å koble reléet til D1 (GPIO-5), avstandsseosoren til D6 (GPIO-12) og D7 (GPIO-13), samt fuktighetsmåleren til den ene analoge porten. Den er som oftest merket med A0.
Det eneste litt spesielle her er den ene tilkoblingen til avstandssensoren. Selve sensoren krever 5V mens inngangene på ESP bare tåler 3.3 V. Derfor er det to motstander koblet sammen for å sørge for at det ikke kommer mer enn 3.3 V inn til ESP.
I tillegg til signalene mellom sensorer og ESP må du ha strømfordeling. 12V gjennom relé til pumpe og 5V til det meste annet. Siden du allerede har en 12V strømforsyning til pumpen trenger du en liten omformer som tar 12V ned til 5V. De finnes også i mange forskjellige varianter og er ganske enkle. De har en inngang der du setter på 12V og så kommer det 5V ut i andre enden.
Når alt er koblet sammen setter du opp ESPeasy. Sørg for at din ESP8266 har 5V og gå inn på IP-adressen du merket deg da du gjorde grunnoppsettet. Bruk gjerne et nettbrett eller en laptop. ESPeasy er litt dårlig formatert for små mobilskjermer.
Sett opp klokke. ESPeasy henter klokke fra en ntp server. Dette setter du enkelt opp under Tools->Advanced og NTP Settings. Huk av for “Use NTP” og legg inn “no.pool.ntp.org” i adressefeltet. Gå helt ned og trykk “Submit”.
Under “Main”-fanen skal du nå se at systemet har riktig klokke.
Det neste du gjør er å sette opp de to sensorene. Vi setter først opp jordfuktighetssensoren. Under “Devices” trykker du “add” og velger “Analog Input Internal” under device. Huk av for “Enabled”. Gi den et navn (jeg kalte den “Soil”) og gi eventuelt verdien som nå bare heter “Analog” nederst et bedre navn. Jeg kalte den “Humidity”. Feltet for “interval” angir hvor ofte maskinen skal sjekke den sensoren og eventuelt sende ut målingsresultatet. Nå mens du tester kan den godt stå på 1 sekund.
Nå kan du trykke “Submit” og så trykke på fanen for “Devices” igjen. Da skal det dukke opp et grønt tall i kolonnen helt til høyre. For min sensor dukket tallet 450 opp. Jeg sjekket så med å putte målingsdelen av sensoren i et glass vann. Da fikk jeg verdien 850. For å regne om til sånn noenlunde fuktighet i % gikk jeg inn og editerte Analog-devicen og la inn litt matematikk under “Formula”.
Jeg la inn følgende: “(850-%value%)/4”. Der %value% er den verdien som kommer fra sensoren. Dette regnestykket gjør at sensoren nå gir meg ca null når den er helt tørr og ca 100 når den er helt våt.
Det neste er å sette opp avstandssensoren som skal måle vannstand i reservoaret. Under “Devices” trykker du “Add” på task nummer to og velger “Position HC-SR04…”
Gi den et navn, huk av for enabled, sjekk at trig og echo er koblet til portene du velger og gi gjerne “Distance” et annet navn. Jeg kalte min “Level”, men “Vann” eller “Liter” er sikkert like greit. Sett “Interval” til 1 nå under testing.
Avstandssensoren fester du inne i lokket til reservoaret ditt slik at den peker rett ned mot vannspeilet. For å kalibrere den sjekker du avstanden du får når reservoaret er tomt. Jeg fikk “37”. Du vil jo ha null når reservoaret er tomt, så jeg la inn “37-%value%” i formula-feltet. Da viser den 0 når tomt og 37 når helt fullt. For å kalibrere heller du nå nøyaktig 10 liter i reservoaret. Jeg fikk da verdien 8. For å få det til å bli 10 ganger jeg enkelt og greit med 1,25. Så for meg ser regnestykket nå slik ut: “(37-%value%)*1.25” det gjør at verdien jeg får ut samsvarer sånn noenlunde med hvor mange liter som er igjen.
Nå er det på tide å teste reléet. Det kan du gjøre uten at pumpen er tilkoblet. De fleste relémoduler har en lysdiode som lyser når det er aktivt, samt at du rent fysisk kan høre lyden av at det klikker av og på.
Skriv inn følgende i en nettleser og trykk enter:
http://-IP adressen til ESPeasy-/control?cmd=GPIO,5,1
Dette skal slå på reléet.
For å slå av skriver du:
http://-IP adressen til ESPeasy-/control?cmd=GPIO,5,0
Regler
ESPeasy har gode muligheter for å sette opp avanserte regler. Vi skal bare sette opp en ganske enkel regel: «Dersom det er nok vann igjen i reservoaret skal du vanne i 60 sekunder hver kveld klokken 00:01».
For å aktivere regler må du først inn på Tools->Advanced og huke av for «Rules». Når du lagrer vil det da dukke opp en ny fane som heter Rules. Kommandoene du legger inn ser slik ut:
On Clock#Time=All,00:01 do // hver dag klokken 00:01
If [Vann#Level] > 6 // dersom det er mer enn 6 liter vann igjen
gpio,5,1 // slå på relé på gpio-5
timerSet,1,60 // Sett timer nummer 1 til 60 sekunder
endif
endon
On Rules#Timer=1 do //Gjør dette når timer nummer 1 er ferdig
gpio,5,0 // slå av relé på gpio-5
endon
Varsel
ESPeasy kan varsle deg på epost basert på regler. Det kan høres litt gammeldags ut med epost, men om du setter opp en egen adresse og har pushvarsel på mobilen på den adressen får du fine påminnelser direkte på mobilen når noe skjer. Legg til en epostvarsel under «Notifications» og bruk for eksempel følgende i Rules:
on Vann#Level < 8 do
notify 1, Lite vann i tanken
endon
Herfra og ut er det bare å leke seg. Varsel når fuktigheten i jorden er for lav? Automatisk vanning basert på fuktighet i jorden og ikke på klokke? Mulighetene er mange.
Jeg har også satt opp en «controller» i ESPeasy. Det gjør at den sender ut verdiene via MQTT. Noe som gjør at de blir tilgjengelige i for eksempel Home Assistant eller Athom Homey. Du kan også styre vanningen via MQTT ved å sette opp en egen device som heter «Generic – MQTT Import». Den kan lytte etter verdier sendt over MQTT og aktivere rules basert på dem.
Nevnte jeg at jeg bruker ESPeasy til å overvåke kaffemaskinen og tenne en grønn LED ved nattbordet når maskinen er varm nok til å lage kaffe? Eller at det er ESPeasy som automatisk slår på varme i speilet på badet for å fjerne dugg dersom luftfuktigheten blir for høy?
Sånn. Da har dere nok å eksperimentere med i sommer!