Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

Fortnite-kamp til EU

Fortnite-eier Epic Games mener Apple bryter europeiske konkurranseregler.

I dag ble det kjent at Epic Games, som utvikler det populære spillet Fortnite, har klaget inn Apple til EUs konkurransemyndigheter.

Apple anklages for å hindre konkurransen rundt hvordan apper kan lastes ned og betales for.

– Dette er mye større enn Epic mot Apple, skriver Epic Games i en pressemelding som forsøker å endre måten vi betaler for ting på mobilen.

Langvarig konflikt

I mobilverden finnes det i praksis kun to app-butikker: Apples App Store og Googles Play Store.

Det fins noen unntak, men modellen for betaling begge steder har inntil nylig vært ganske enkel:

For hver ti’er som brukes i app-butikkene, tar Apple og Google tre kroner.

All betaling for apper, abonnement, og kjøp inne i appene må også gå via plattform-eierne Apple og Google.

I 2020 brukte forbrukere i hele verden 112 milliarder dollar på apper, hvor spill er det største enkeltområdet, anslår analyseselskapet App Annie.

Apple har over tid blitt kritisert av en rekke utviklere for andelen penger de tar for kjøp i sin app-butikk.

Fortnite går i krigen

Fortnite kommer inn i denne historien fordi de er et av historiens første spill som kan spilles mot hverandre over nett på det som kryper og går av ulike spill-plattformer.

I spillets mest kjente modus, Battle Royale, kan spillere på Xbox, Playstation, PC og ikke minst mobiltelefoner spille sammen samtidig.

Spillet er i utgangspunktet gratis og Epic tjener pengene sine på at folk kjøper den virtuelle pengen «V-bucks», som igjen brukes til å kjøpe oppgraderinger i spillet, som våpen, klær, og annet utstyr.

Dette har etterhvert blitt til svært mye penger, og selskapet har tjent milliarder av dollar de siste årene på inntektene fra spillet.

Grunnen til at Apple har havnet i skuddlinjen til Fortnite og Epic Games, er populariteten – og dermed inntektene – spillet opplevde på mobiltelefoner.

For å sikre seg mer av mobil-inntektene ble Fortnite-appen oppdatert den 13. august 2020. Der fikk man muligheten til å betale for V-bucks direkte til Epic Games, eller betale via app-butikkene mot en ekstra avgift.

Denne nye betalingsmuligheten ville dermed frata Apple og Google andelen av pengene de vanligvis krever.

Reaksjonen lot ikke vente på seg.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
1000 V-bucks kostet 8 dollar å kjøpe direkte fra Epic, og 10 dollar om du gikk via app-butikkene. Fortnite ble kastet ut på grunn av dette. Skjermbilde via Will Oremus/OneZero

Kastet ut av app-butikkene

Fortnite ble umiddelbart kastet ut av både Google og Apple sine app-butikker, for brudd på retningslinjene knyttet til kjøp.

Etter dette fortsatte krangelen gjennom rettsvesenet og lovgivende myndigheter. Først i amerikansk rett og nå sist i EU.

I tillegg har Epic Games kjørt en offensiv markedsførings-kampanje mot Apple, der de gjør narr av Apple og deres toppleder Tim Cook.

Apple henviser til Apple myket opp reglene sine fra 1. januar i år – tilsynelatende for å komme kritikerne i møte. Utviklere som tjener under 1 million dollar i året, får beholde 85% av pengene. Dette gjelder fortsatt ikke for Epic Games, som tjener mye mer enn dette på Fortnite.

Siste i en lang rekke EU-klager mot Apple

Flere store teknologiselskap har kastet seg på den ferske kritikken av Apple, blant annet Facebook, Microsoft og Spotify. Sistnevnte har allerede klaget inn Apple til EUs konkurransemyndighet for det samme som Epic er misfornøyd med.

Apple svarte med å anklage Spotify for å ha «villedende språkbruk», og å ville utnytte alle fordelene Apple tilbyr – uten å betale for det.

Apple sier de tilbyr en kanal til sine brukere, sørger for en plattform hvor apper kan utvikles, oppdateres, være trygge og betales for.

– Spotify ber om å beholde alle disse fordelene samtidig som de vil beholde all fortjenesten, skrev Apple.

– Vår prioritet har alltid vært å gi kundene et trygt sted å laste ned programvare hvor alle følger de samme reglene. Epics skjødesløse oppførsel gjorde kundene til brikker i et spill, og vi ser fram til å si dette tydelig til Europakommisjonen, sier Apple i en uttalelse gjengitt av avisen Financial Times.

Som EUs konkurransekommissær ledet den danske politikeren Margrethe Vestager an i granskninger av de store teknologiselskapenes skatte-praksiser, noe som førte til en rekordstor bot til Apple på 120 milliarder kroner.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Margrethe Vestager på scenen under konferansen South by Southwest. Foto: Martin Gundersen / NRKbeta

Apple unngikk senere å betale denne boten, men EU har ikke sluppet taket.

EU varslet i fjor sommer flere granskninger av Apple. En av disse granskningene dreier seg om reglene og konkurransevilkårene til Apples App Store.

Dette er altså en sak hvor Epic Games og Fortnite har markert seg, men som kan påvirke alle selskap som tilbyr sine apper hos Apple og Google om det skulle skje endringer.

– Det er mobilplattformenes framtid som står på spill, sier grunnleggeren av Epic Games, Tim Sweeney om klagen til EU.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159