Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159

TikTok forteller at europeiske brukerdata sendes til Kina

$
0
0

I en oppdatert personvernerklæring opplyser TikTok at ansatte i Kina får begrenset tilgang til informasjonen appen samler inn.

Den populære videoappen TikTok har blitt enormt populær i Norge, men med veksten har det også kommet mange bekymringer. Den største har vært at appens kinesiske tilknytning kan brukes av myndighetene til å spionere på TikToks brukere.

I sin oppdaterte personvernerklæring opplyser TikTok at europeiske brukerdata sendes til ansatte i Kina. Det skriver The Guardian onsdag.

TikTok omtaler selv overføringene til Kina som en «begrenset fjerntilgang» for å «tilby viktige funksjoner», ifølge et vedlegg til personvernerklæringen.

Personvernerklæringen trer i kraft 2. desember og oppdateringen inngår ifølge TikTok i et større åpenhetsarbeid for å vise hvordan informasjon blir delt utenfor Europa og hvordan appen samler inn lokasjonsdata. TikTok forteller også at ansatte i Brasil, Canada, Israel, Japan, Malaysia, Filippinene, Singapore, Sør-Korea, og USA har tilgang til informasjon om europeiske brukere.

– Vårt arbeid handler om å begrense antallet ansatte som har tilgang til europeiske brukeres data, minimere datastrømmer ut fra regionen, og å lagre europeiske brukerdata lokalt, skriver selskapets europeiske personvernsjef Elaine Fox i en pressemelding.

Fox understreker at tilgangen til «enkelte ansatte» i land utenfor Europa kun skjer i tråd med «robuste sikkerhets- og godkjenningsrutiner».

Overvåkingsfrykt

Det er ByteDance, et teknologiselskap med hovedkvarter i Kina, som eier TikTok. At appen har et kinesisk eierskap har ført til en rekke problemer for selskapet.

Donald Trump forsøkte under sitt presidentskap å få selskapet tvangssolgt til nye eiere. Det førte til en kompromiss-avtale hvor det amerikanske selskapet Oracle fikk en større rolle i driften av den amerikanske virksomheten.

TIKTOK-BRUKER: Emilie Enger Mehl (Sp) har blitt kritisert fra flere hold for sin bruk av TikTok. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Her i Europa åpnet Irlands datatilsyn en etterforskning av TikToks dataoverføringer til Kina i 2021, ifølge TechCrunch.

Flere var derfor kritiske da det ble kjent at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) begynte å bruke appen i høst. Til sine 16.100 følgere har hun til nå delt seks videoer om livet som politiker.

Dette samler appen inn
  • Informasjon du har delt om profilen din som brukernavn, e-postadresse, telefonnummer, og profilbilde.
  • Direktemeldinger brukt til å kommunisere med andre på plattformen.
  • Telefonkontakter om du har tillat å dele dem.
  • Upresis lokasjonsinformasjon basert på IP-adresse eller SIM-kort. Ifølge selskapet er det snakk om by- og landsnivå.
  • Informasjon om hvordan appen brukes som hvilke innhold en har sett, lengde og tid brukt i appen, og andre aktiviteter som søkehistorikk og innstillinger.

Kilde: TikToks personvernerklæring

Komplisert juridisk farvann

Personvernadvokat Eva Jarbekk forteller til NRK at TikTok opererer i et komplisert juridisk farvann. Europas personvernregler setter strenge krav til å overføre brukerdata ut av kontinentet, noe Jarbekk mener mange selskaper ikke har tatt skikkelig innover seg.

– Vi vet at overvåkningstrykket i Kina overhodet ikke tilsvarer hva vi tillater i Europa. Det er åpenbart at terskelen da er ganske høy for at det skal være OK å overføre brukerdata til Kina, sier Jarbekk.

– Når det kommer til personverntrusselen avhenger det av hvilke menneskers data som blir overført. Trusselen vil avhenge av hvem man er, og om det er relevant for Kina å påvirke eller spionere på personen.

Oppdatert etter publisering med faktaboks og en ekstra setning etter sitatet til Elaine Fox.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1159